To όφελος από το ξέφρενο ράλι των τιμών των κατοικιών συνεχίζει να ξεπερνά κάθε προσδοκία στις ΗΠΑ, καθώς η περιορισμένη προσφορά και η ισχυρή ζήτηση έχουν φέρει πλατιά χαμόγελα στον επιχειρηματικό κόσμο του real estate και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 12% σε ετήσια βάση, από 11,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της S&P CoreLogic Case-Shiller.

“Το κέρδος 12% του εθνικού δείκτη είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε από τον Φεβρουάριο του 2006, ακριβώς πριν από 15 χρόνια και βρίσκεται στις δέκα κορυφαίες ιστορικές επιδόσεις”, δήλωσε ο Κρεγκ Λαζάρα, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του S&P DJI. “Οι αυξήσεις τιμών του Φεβρουαρίου σε κάθε πόλη είναι πάνω από το μέσο επίπεδο αυτής της πόλης και κατατάσσονται στο κορυφαίο τεταρτημόριο όλων των αναφορών σε 18 πόλεις», πρόσθεσε.

Οι πόλεις με τα μεγαλύτερα κέρδη

Οι πόλεις με τα μεγαλύτερα κέρδη συνεχίζουν να είναι το Φοίνιξ, το Σαν Ντιέγκο και το Σιάτλ. Οι τιμές στο Φοίνιξ αυξήθηκαν 17,4% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενες από το Σαν Ντιέγκο με αύξηση 17% και το Σιάτλ με αύξηση 15,4%.

Οι τιμές αυξήθηκαν αποφασιστικά παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια του μήνα. Το μέσο επιτόκιο της δημοφιλούς σταθερής υποθήκης 30 ετών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στο 2,79% και έληξε το μήνα στο 3,27%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Η ισχυρή ζήτηση και το ρεκόρ χαμηλής προσφοράς ωθούν τις τιμές υψηλότερα. Περισσότερα από τα μισά σπίτια για τα οποία υπογράφηκε συμβόλαιο κατά τη διάρκεια του μήνα, έγιναν αντικείμενο «έριδας» ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές, σύμφωνα με τον Redfin. Τα σπίτια πωλούνται επίσης τώρα περίπου στο μισό χρόνο που έκαναν μόλις πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Realtors.

Ακόμη και όταν τα εμβόλια διανεμηθούν ευρύτερα και η χώρα αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά σε ρυθμούς οικονομικής ευρωστίας, η επιθυμία για μεγαλύτερους χώρους διαβίωσης με περισσότερες εξωτερικές ανέσεις φαίνεται να μην μειώνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα