Το Ταμείο Ανάκαμψης, το Next Generation EU, που στοχεύει να κλείσει το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις οικονομίες της Ε.Ε., να προωθήσει τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία και να ενισχύσει το διεθνή ρόλο του ευρώ, αναμένεται σύμφωνα με την S&P, να ενισχύσει την επόμενη 5ετία το ελληνικό ΑΕΠ κατά 8,3% στο συντηρητικό σενάριο και κατά 18,3% στο αισιόδοξο σενάριο.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, είναι υποστηρικτικό για το αξιόχρεο των ευρωπαϊκών κρατών, αν και η ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από την αντιστροφή των οικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πάνω από το 37% των επιχορηγήσεων θα διατεθεί σε «πράσινα έργα», με το υπόλοιπο να πηγαίνει σε έργα ψηφιακής μετάβασης, σε επενδύσεις αλλά και σε δράσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση και σε μέτρα κοινωνικής συνοχής.
Σε κάθε περίπτωση, οι πόροι του Ταμείου θεωρούνται ως μία μεγάλη ευκαιρία για την χώρα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει της προϋποθέσεις διατηρήσιμης ανάπτυξης, με το μεγαλύτερο μέρος των οικονομολόγων και της αγοράς να εκτιμά μάλιστα πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται πλέον σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα εντός της ημέρας θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Latest News
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ
Στα 370,86 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος το 3ο τρίμηνο του 2024 [γράφημα]
Δημόσιο Χρέος: Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 26,340 δισ. ευρώ από 25,831 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2023