
Αλμα στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου έκαναν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σήμερα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των αμερικανικών χρεογράφων εν όψει της ολοκλήρωσης της τακτικής συνεδρίασης πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ αργότερα σήμερα.
Παρότι δεν αναμένεται καμιά μεταβολή πολιτικής, οι επενδυτές περιμένουν τα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ για πιθανές ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα ίσως αρχίσει να συζητά την αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η Fed έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τις αγορές με τον τρέχοντα ρυθμό τους, έως ότου υπάρξει σημαντική περαιτέρω πρόοδος στην πορεία οικονομικής ανάκαμψης.
Οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους σταθεροποιήθηκαν τον Απρίλιο, έχοντας καταγράψει τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή τους από το 2009, όταν προσδοκίες ότι το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης τις ΗΠΑ θα επιτάχυνε την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ώθησε τις αποδόσεις απότομα σε υψηλά επίπεδα.
Η σταθεροποίηση αυτή άρχισε να χάνει δυναμική στη διάρκεια της εβδομάδας, με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να ανεβαίνει 8 μονάδες βάσης σε δύο συνεδριάσεις.
Τα γερμανικά ομόλογα, που βρίσκονται σε στενή συσχέτιση με τα αμερικανικά, ακολούθησαν γρήγορα αυτή την τάση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, ομόλογο αναφοράς για την Ευρωζώνη, αυξήθηκε περίπου 5 μονάδες βάσης στο -0.203%, τα ψηλότερα από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διέσπασε υψηλά επταμήνου στο 0.864%, αν και η διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 106 μονάδες βάσης.
Ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, δήλωσε ότι: «Η ανοδική τάση των αμερικανικών αποδόσεων καθοδηγείται από τις προσδοκίες μιας πιο αισιόδοξης συνεδρίασης της Fed, αλλά και από τη σταθερή άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ,» είπε ο Σόρενσεν.
Αντίθετα, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε στη Γερμανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Γερμανία άντλησε 2,132 δις ευρώ από την επανέκδοση 15ετούς ομολόγου.


Latest News

Χτυπούν και τη Λ. Αθηνών τα δασμολογικά κύματα των ΗΠΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών εναρμονίζεται με το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών

Βουτιά άνω του 1% στις ευρωαγορές, τρομάζουν οι δασμοί
Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν πάρει τη σκυτάλη της πτώσης από την Ασία, ενόψει των δασμών Τραμπ που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη

Κλυδωνίστηκαν οι ασιατικές αγορές, βουτιά 4% για τον Nikkei
Κορυφώνεται η αβεβαιότητα σε σχέση με τους δασμούς που θα ανακοινώσει ο Τραμπ στις 2 Απριλίου

Ξέφρενο ράλι στον χρυσό - Ξεπέρασε τα 3.100 δολάρια λόγω δασμών και αβεβαιότητας
Ο χρυσός ξεκίνησε την εβδομάδα με νέο ιστορικό ρεκόρ - Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου παρά τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών στη Ρωσία
Επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές για το πετρέλαιο - Δεν τους κινητοποιούν αρκετά οι νέες απειλές Τραμπ

Οι αγορές στο ρυθμό της κατά τον Τραμπ «Ημέρας Απελευθέρωσης» - Οι αμοιβαίοι δασμοί
Οι επενδυτές κάνουν σενάρια μέχρι να ξεκαθαρίσει το κουβάρι των δασμών

Αγορές: Το ροντέο που το λένε Τραμπ
Οι επενδυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για το πώς εκτυλίχτηκε το πρώτο τρίμηνο για τις αγορές

Τι είναι το blockchain και γιατί όλοι μιλούν για αυτό
Ο όρος ταυτίστηκε με τα κρυπτονομίσματα, αλλά πρόκειται για τεχνολογία που βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, των αγορών και της δημόσιας διοίκησης – είναι όμως ενεργοβόρα

Δολάριο: Ο Τραμπ φέρνει στην επιφάνεια έναν φόβο που κάποτε έμοιαζε αδιανόητος
Το δολάριο παραμένει το βασικό αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, όμως οι χειρισμοί του Τραμπ ενετείνουν τα σενάρια μελλοντικής αντικατάστασης

Crypto: Απώλειες αν αναμονή των δασμών Τραμπ
Τις τελευταίες 24 ώρες ρευστοποιήθηκαν θέσεις long αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων σε κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων