Αλμα στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου έκαναν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σήμερα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των αμερικανικών χρεογράφων εν όψει της ολοκλήρωσης της τακτικής συνεδρίασης πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ αργότερα σήμερα.

Παρότι δεν αναμένεται καμιά μεταβολή πολιτικής, οι επενδυτές περιμένουν τα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ για πιθανές ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα ίσως αρχίσει να συζητά την αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η Fed έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τις αγορές με τον τρέχοντα ρυθμό τους, έως ότου υπάρξει σημαντική περαιτέρω πρόοδος στην πορεία οικονομικής ανάκαμψης.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού χρέους σταθεροποιήθηκαν τον Απρίλιο, έχοντας καταγράψει τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή τους από το 2009, όταν προσδοκίες ότι το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης τις ΗΠΑ θα επιτάχυνε την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ώθησε τις αποδόσεις απότομα σε υψηλά επίπεδα.

Η σταθεροποίηση αυτή άρχισε να χάνει δυναμική στη διάρκεια της εβδομάδας, με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να ανεβαίνει 8 μονάδες βάσης σε δύο συνεδριάσεις.

Τα γερμανικά ομόλογα, που βρίσκονται σε στενή συσχέτιση με τα αμερικανικά, ακολούθησαν γρήγορα αυτή την τάση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, ομόλογο αναφοράς για την Ευρωζώνη, αυξήθηκε περίπου 5 μονάδες βάσης στο -0.203%, τα ψηλότερα από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διέσπασε υψηλά επταμήνου στο 0.864%, αν και η διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 106 μονάδες βάσης.

Ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, δήλωσε ότι: «Η ανοδική τάση των αμερικανικών αποδόσεων καθοδηγείται από τις προσδοκίες μιας πιο αισιόδοξης συνεδρίασης της Fed, αλλά και από τη σταθερή άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ,» είπε ο Σόρενσεν.

Αντίθετα, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε στη Γερμανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Γερμανία άντλησε 2,132 δις ευρώ από την επανέκδοση 15ετούς ομολόγου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές