
Η δυναμική των διαρκών εναλλαγών στο πρόσημο της μεταβολής των βασικών δεικτών ήταν η μόνη από την έναρξη ως τις 15:20. Ήταν το διάστημα με κίνηση πλάγια γύρω από το επίπεδο κλεισίματος της προηγούμενης και απόλυτα πτωτικής συνεδρίασης.
Η διακύμανση τότε έγινε χονδρικά μεταξύ των 897 και 906 μονάδων. Η ανοδική αντίδραση όμως που ξεκίνησε στις 12:40 μετά την έγγραφή του χαμηλού ημέρας, επανέφερε τις τιμές του μέσου όρου σε θετικό πεδίο και μετά από μερικές ταλαντώσεις, νίκησε η άνοδος. Δηλαδή εγκαταστάθηκε σταθερή υπεροχή στη ζήτηση. Γι’ αυτό μετά τις 15:20 και στην υπόλοιπη διάρκεια των συναλλαγών η αγορά έμεινε σε θετικό πεδίο. Τότε ξεκίνησε η πορεία προς τις 910,71 μονάδες, που είναι το ανώτερο επίπεδο της συνόδου πλησίον του οποίου βρέθηκε ο μέσος όρος στο τέλος των δημοπρασιών για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος.
Η Πειραιώς σε ρόλο μπαλαντέρ
Στη διαπραγμάτευση τον ρόλο μπαλαντέρ προσέδωσαν οι εντολές των επενδυτών στην ΠΕΙΡ καθώς είχαμε το φαινόμενο η μετοχή της σήμερα, αρχικά να συνεχίσει την άνοδό της, με κέρδη που έφταναν στο +1,85%, ωστόσο η εξάντληση της ζήτησης αρκετά γρήγορα έφερε απώλειες πάνω από 13% και ως το 21,11%. Oι πιέσεις ενδοσυνεδριακά αποδείχθηκαν ικανές να περάσουν τους βασικούς δείκτες στο αρνητικό πεδίο, αλλά οι συναλλασσόμενοι κατάφεραν να τις ανατρέψουν και να στείλουν την αγορά ψηλότερα κατά +0,77% στο κλείσιμο.
Η κυριαρχία της ζήτησης ήταν εμφανής αλλά και εύκολα ανατρέψιμη στα 40 πρώτα λεπτά, με το υπόλοιπο διάστημα ως τις 12:40 να υπερέχουν οι πιέσεις. Εμφανίστηκαν, μόλις οι συναλλασσόμενοι διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις όσων ώθησαν τις τιμές ψηλότερα, δεν κατάφεραν να πετύχουν την υπέρβαση των 907 μονάδων, καθώς το ανώτερο ως τις 11:18 ήταν οι 906,56. Οι επενδυτές που κινούνται επιδιώκοντας κέρδη από επενδυτικές κινήσεις βραχέων οριζόντων, αντιλήφθηκαν γρήγορα το μήνυμα από το ταμπλό, έτσι ξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις και συνέχισαν επί 60 λεπτά. Ήταν εν μέρει μια πτώση από το μέγεθος της καθοδικής ορμής την προηγούμενη μέρα.
Θεωρήθηκε λοιπόν σήμερα επίπεδο αναίρεσης της long (αισιόδοξη – θετική προοπτική) θεώρησης της αγοράς ένα κλείσιμο χαμηλότερα από τις 900 μονάδες και η Αθήνα έκλεισε 10 μονάδες ψηλότερα εν μέσω ανοδικής τάσης στις συνεδριάσεις στην Ευρώπη εκπλήσσοντας αρνητικά τους απαισιόδοξους παράγοντες της αγοράς που υπολόγιζαν υποχώρηση ως τις 870 μονάδες. Υπήρξε μια αύξηση των εντολών αγοράς όσο πλησίαζε το τέλος αλλά και στις δημοπρασίες, που έφερε τον ΓΔ, από επίπεδα πάνω από τις 909 μονάδες στις 17:00, και κλείσιμο με κέρδη +0,77% στις 910,37 μονάδες που ήταν δέκατα της μονάδας χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας.
Η γενικότερη εικόνα της αγοράς ήταν κατάλληλη για να ικανοποιήσει τους θεσμικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Μέτρησαν εταιρικά αποτελέσματα και εταιρικές κινήσεις αλλά το πλήθος των πτωτικών μετοχών την τελευταία ώρα αν και διορθώθηκε στο φινάλε έδειξε πως θεσμικοί επενδυτές αυτές τις μέρες πραγματοποιούν αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου συντηρώντας υψηλή μεταβλητότητα σε αγορά με μικρό βάθος.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από 79,6 εκατ. ευρώ – κατώτερος από τον μέσο τζίρο της περασμένης εβδομάδας – με αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 16,792 εκατ. ευρώ.
Την άνοδο του FTSE25 στο κλείσιμο βοήθησαν με τα κέρδη τους οι ΑΛΦΑ +3,56%, ΒΙΟ +2,41%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,19%,ΤΙΤC +1.58% ΜΥΤΙΛ +1.56%, ΕΕΕ +1.47%, ΟΠΑΠ +1,45%, ΛΑΜΔΑ +1,35% και ΕΥΡΩΒ +1,15%.
Στον αντίποδα με πτώση πάνω από -1% έκλεισαν οι ΠΕΙΡ (-9,26%), ΜΠΕΛΑ -(2,27%), ΑΔΜΗΕ (-1,46%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,28%), ΟΛΠ (-1,18%) και ΕΥΔΑΠ (-1,11%).
Η αγορά διέκοψε μια υπό εξέλιξη καθοδική αντίδραση που είχε ξεκινήσει από το τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας και συνεχίστηκε χθες, καθώς εμφανίστηκε έντονο ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων, προκαλώντας το κλείσιμο στο κατώτερο μέρας. Σήμερα οι αισιόδοξοι θεσμικοί και οι μεγαλομέτοχοι εισάγοντας εντολές αγοράς τις κατάλληλες στιγμές προσπάθησαν να ανακόψουν την καθοδική δυναμική και το πέτυχαν καθώς φύλαξαν δυνάμεις (εντολές αγοράς) ως το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Προέκυψε έτσι το νέο ανώτερο ημέρας στις 910,71 στις 17:12. Ήταν μια μέρα μαχών από ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, που αυτή τη φορά δήλωσαν πολλοί μετά τις 15:20 ότι ανήκουν με πάθος στο στρατόπεδο των αισιόδοξων με την ίδια ευκολία που χθες επέλεξαν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Έτσι η Αθήνα έκλεισε στις 910,37 περίπου 7 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, με άνοδο 0,77%.
Υπήρξε συντονισμός με τη μέτρια ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις αρνητικές μεταβολές εδώ να είναι κοντά σε αυτές που επιβλήθηκαν παροδικά επίσης στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ. Στήριξαν την αγορά με κέρδη 63 μετοχές συνολικά ενώ ώθησαν πτωτικά 52.
Ο τζίρος στα πακέτα ήταν 16,790 εκατ. ευρώ για ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΤΕ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ και ΕΥΡΩΒ.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS