Η 16η έκδοση του βαρόμετρου των μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων (BGE) αξιολογεί κάθε χρόνο μέσω των ηγετών τους, το δυναμισμό και τις προκλήσεις της γαλλικής οικονομίας. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Business Observatory (BFM) και το περιοδικό L’ Express και αυτή η έρευνα συνδέει ένα όραμα προοπτικής, την ανάλυση λειτουργίας της επιχείρησης με τις επιχειρησιακές προτεραιότητες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2020 μέσω μιας καινοτόμου πλατφόρμας από την εταιρεία Bloomin που είναι μια start up εξειδικευμένη στην πραγματοποίηση ερευνών. Αφορά ένα δείγμα 100 μεγάλων αντιπροσωπευτικών γαλλικών επιχειρήσεων (CAC 40 και ένα μέρος της Societe des Bourses Fransaises 120, μερικές μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις και πολλές εμβληματικές εταιρείες μεσαίου μεγέθους.

Έξοδος από την κρίση από αυτό το καλοκαίρι

Το 2021 θα είναι το έτος της ανθεκτικότητας, σχεδόν 7 στα 10 στελέχη λένε ότι είναι αισιόδοξα για το επόμενο έτος, σχεδόν όσο πριν από ένα χρόνο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένουν έξοδο από την κρίση νωρίτερα από ότι για τα υπόλοιπα μέλη της οικονομίας, δηλαδή τις μικρομεσαίες και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Αυτές οι τελευταίες έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο, γιατί εξαρτώνται από τις κρατικές ενισχύσεις. Δραστηριότητα, απασχόληση, προκλήσεις, κίνδυνοι έχουν εξεταστεί σε βάθος από την κοινή έρευνα, L’ Express (14 Ιανουαρίου 2021) και του Barometre des Grandes Entreprises Francaises, Eurogroup Consulting – BFM Business (Edition 2021). Αυτή η έρευνα έρχεται σε συνέχεια της έρευνας για τη Γαλλία: η ανταγωνιστικότητά της και οι προκλήσεις (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 22/04/2021).

Οι δείκτες για το 2021

Σε ένα πλαίσιο μεγάλης και επίμονης κρίσης, οι προτεραιότητες εστιάζονται στο να παραμείνουν μακροπρόθεσμα και να περάσουν το ορόσημο του 2021. Υπάρχει ένας συνδιασμός υψηλών οικονομικών-χρηματοοικονομικών κινδύνων με υψηλές προκλήσεις προσαρμογής στις αβεβαιότητες και διατήρησης της αποδοτικότητας.

Ο ορίζοντας εξόδου από την υγειονομική κρίση για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι συνολικά: 60% για μέχρι το τέλος του 2021 και 70% όχι πριν το 2022 για το σύνολο της οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες της κοινής έρευνας είναι οι ακόλουθοι:

1. Εμμονή: υπέρβαση μιας απρόβλεπτης καταστροφής.

2. Μείωση του κόστους και ευελιξία.

3. Πάγωμα των προσλήψεων, όχι όμως για τις επενδύσεις.

4. Τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Σχεδόν μία στις δύο μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις βλέπει έξοδο από την οικονομική κρίση συνολικότερα για την οικονομία κατά τη διάρκεια του 2022. Όμως, είναι πιο αισιόδοξες για τις ίδιες, αφού συνολικά, το ποσοστό που προβλέπει έξοδο εντός, κατά τη διάρκεια ή και άμεσα το 2021.

Οι τρείς μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ανησυχούν περισσότερο τις επιχειρήσεις είναι:

-Oι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι 84,2%,

-Οι υγειονομικοί κίνδυνοι 55,3%

– Οι κίνδυνοι γεωπολιτικής και ασφάλειας 44,7%

– Οι κανονιστικοί κίνδυνοι 21%

– Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι 13,2%

Και οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2021:

– Προσαρμογή στις πολλαπλές αβεβαιότητες που συνδέονται με την κρίση 60,6%

– Διατήρηση/ενίσχυση της αποδοτικότητας 54,5%

– Επιτάχυνση της ψηφιακής καινοτομίας 39,7%

– Ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης ως προτεραιότητα 39,1%

– Ενίσχυση του οράματος και του νοήματος για τις ομάδες 37,2%

– Διατήρηση της επαφής και του επιπέδου συμμετοχής των συνεργατών 36,4%

– Διατήρηση/ανάπτυξη του προσανατολισμού πελάτη και των πωλήσεων 35,3%

Οι μεγάλες ανθεκτικές επιχειρήσεις βλέπουν σε ποσοστό μόλις 18% επιχειρηματικές προοπτικές στο εξωτερικό, έναντι 78% το 2006. Το ποσοστό όσων διαβλέπουν επιχειρηματικές προοπτικές εντός της Γαλλίας είναι ίδιο με εκείνο για το εξωτερικό, ενώ σχετικά με την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού οι προοπτικές στο εξεωτερικό περιορίζονατι σε 3% και για την Γαλλία το πρόσημο είναι αρνητικό και φθάνει το -11%.

Η κρίση θα φέρει, όπως εκτιμούν οι επιχειρήσεις μεγαλές δομικές αλλαγές στη λειτουργία τους.

Συμπερασματικά, τηλεργασία, μάνατζμεντ από απόσταση βάσει της εμπιστοσύνης και αντιπροσώπευσης, διαδικτυακές πωλήσεις, απλουστευμένες διαδικασίες και συντομευμένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ρεαλισμός: για 8 στα 10 στελέχη, αυτές οι προσαρμογές που επιβάλλονται από την πανδημία θα είναι μακροπρόθεσμες.

Επιπλέον, αρκετά στελέχη της βιομηχανίας θεωρούν ότι η Covid-19, πέρα από την καταστροφική της πορεία το 2020, αποτελεί μια ευκαιρία για ένα νέο καπιταλισμό που σχεδιάζονταν πολύ καιρό. Ένα καπιταλισμό πιο βιώσιμο, πιο ψηφιακό, πιο πράσινο, πιο κοντά, λιγότερο άνισο, κάτι που θα γίνει ο κανόνας μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών.

Η έρευνα χαρακτηρίζει το έτος 2021 ως έτος της ανθεκτικότητας και τα προηγούμενα έτη από το 2008 μέχρι σήμερα ως εξής:

* O Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, είναι καθηγητής στη Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, στο Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα

O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974