Σε ένα διάστημα που τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο αποσύρονται σταδιακά, η Τουρκία μπαίνει από αύριο σε νέο σκληρό lockdown. Κάτι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει γνωρίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ήδη «τσακισμένη» τουρκική οικονομία, όμως δεν τα κατάφερε λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων.
Σήμερα η χώρα ανακοίνωσε 40.444 νέα κρούσματα και 341 θανάτους μέσα σε μια μέρα, επιβεβαιώνοντας την αναζωπύρωση της πανδημίας που έχει εκτοξεύσει την Τουρκία στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Η εκτίναξη των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες, υποχρέωσε με… βαριά καρδιά τον σουλτάνο να ανακοινώσει καθολικό lockdown, το οποίο ξεκινά από αύριο το πρωί και θα διαρκέσει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) μέχρι τις 17 Μαϊου.
Στο πλαίσιο των μέτρων, θα κλείσουν όλα τα σχολεία, θα κλείσει η εστίαση (εκτός από τα delivery), θα επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις και δη, στις υπεραστικές μετακινήσεις με το κοινό να επιτρέπεται να βγαίνει από το σπίτι μόνο λόγους υγείας και για να ψωνίσει τρόφιμα (γενικά ο κλάδος και οι βιομηχανίες τροφίμων εξαιρούνται από τα μέτρα), ενώ θα υπάρχει πλαφόν στον αριθμό όσων επιβαίνουν σε δημόσια μέσα μεταφοράς.
Προφανής στόχος των αρχών είναι να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την κορύφωση των εορτασμών για το τέλος του Ραμαζανίου, στα τέλη Μαϊου, όταν ο κόσμος και οικογένειες συνηθίζουν να γιορτάζουν όλες μαζί. Στο μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί να ανεβάσει… στροφές στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου έχουν λάβει δύο δόσεις περίπου 8 εκατ. πολίτες.
Για το σκοπό αυτό, η Άγκυρα «ποντάρει» πολλά στη συμμαχία της με τους Ρώσους. Μάλιστα, ήδη προ ημερών είχαμε το πρώτο deal για την κατασκευή του Sputnik V από τουρκική φαρμακευτική, ενώ έχει γίνει προσέγγιση και προς τους Κινέζους με στόχο να επιταχυνθεί η παράδοση των 100 εκατ. δόσεων που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση από το CoronaVac της κινεζικής Sinovac. Επίσης, μόλις πρόσφατα η Τουρκία παρέλαβε και τις πρώτες δόσεις από το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.
Βεβαίως, το πρόβλημα για την αγορά είναι πως η κυβέρνηση δεν έδειξε διάθεση να ανακοινώσει μέτρα στήριξης, διότι πολύ απλά λεφτά… δεν υπάρχουν. Το μόνο που έκανε ήταν να παρατείνει, πριν λίγες ημέρες, κάποια ειδικά επιδόματα για εργαζομένους και πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, με τα χρέη στα ύψη, τη λίρα στα… τάρταρα και τον πληθωρισμό να «τρέχει» ανεξέλεγκτος, το κλείσιμο της αγοράς έχει φέρει σε απόγνωση το κοινό.
Σύμφωνα με προ ημερών έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα επίπεδα φτώχειας στη χώρα αυξήθηκαν από το 10,2% το 2019 στο 12,2% το 2020, ενώ η τάση παραμένει αυξητική. Αυτό καταγράφεται και στην απλή καθημερινότητα, με τους πολίτες να κάνουν ουρές έξω από τους φούρνους για το λεγόμενο φτηνότερο «ψωμί του λαού» που εισήγαγαν οι αρχές και την κυβέρνηση να μοιράζει δωρεάν στον κόσμο πατάτες και κρεμμύδια.
Πάντως, το νέο lockdown γίνεται και για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς τα διεθνή δημοσιεύματα που καταγράφουν την νέα έκρηξη της πανδημίας (μαζί με την πιθανότητα τα πραγματικά νούμερα να «μαγειρεύονται» από τις αρχές) λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ξένους τουρίστες παρά το πλεονέκτημα της πολύ φτηνής τουρκικής λίρας. Η Τουρκία ελπίζει σε μια καλύτερη τουριστικά καλοκαιρινή σεζόν για να μειώσει τη ζημιά της περσινής χρονιάς και αυτό φάνηκε ήδη από το γεγονός πως οι τουρίστες εξαιρούνται από όλα τα μέτρα του lockdown.
Latest News
Τα νέα αεροσκάφη «αποφεύγουν» τη συμφόρηση στα κεντρικά αεροδρόμια - Τι αλλάζει στις πτήσεις
Οι αεροπορικές εταιρείες εγκαινιάζουν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων χρησιμοποιώντας μικρότερα αλλά πιο αποδοτικά αεροσκάφη - Το νέο μοντέλο
Έρχονται αυξήσεις τιμών κατά 20% το 2025, προβλέπουν ειδικοί - Ποια προϊόντα θα πληγούν
Το κόστος εισαγωγών στο διεθνές εμπόριο αυξάνεται τους τελευταίους μήνες - Νέες προκλήσεις για διεθνείς εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων
Η Ουάσιγκτον θέλει να ξεχάσει την εισβολή στο Καπιτώλιο [γράφημα]
Τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο υποκινητής της μεγαλύτερης πράξης εξευτελισμού της αμερικανικής Δημοκρατίας επιστρέφει θριαμβευτής
Πληθωρισμό «δια χειρός» Τραμπ βλέπει η Fed - Τι έδειξαν τα πρακτικά
Οι αξιωματούχοι της Fed υιοθετούν νέα στάση και αποφασίζουν να κινηθούν πιο αργά και πιο προσεκτικά στις μειώσεις επιτοκίων
Στοιχηματίζει στην παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν η Μαρίν Λεπέν
Πρόωρες προεδρικές εκλογές προβλέπει η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς σε συνέντευξή της στη «Le Parisien»
Αύξηση ελεύθερων ταμειακων ροών κατα 6 εως 8 δισ. δολ το 2025, «βλέπει» η Chevron
H Chevron ελπίζει ότι εντός του έτους θα κλείσει και η υπόθεση της εξαγοράς της πετελαιοπαραγωγού εταιρείας Hess Corp
Ο κρυμμένος θησαυρός σε Γροιλανδία και Παναμά που «άνοιξε» την όρεξη στον Τραμπ [γράφημα]
Ο ρόλος των δυο περιοχών στην αναδιάταξη του γεωπολιτικού ανταγωνισμού
BRICS: Από τα «βαφτίσια» της Goldman Sachs σε μια διευρυμένη ομάδα «αντίβαρο» στην G7
H ιστορία κι η επιρροή της ομάδας των BRICS σε ένα πολυπολικό κόσμο
Οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Bayrou
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι για την οικονομική πολιτική του Φρ. Μπαϊρού για τη Γαλλία
Γιατί η Κομισιόν θα καταβάλει σε Γερμανό πολίτη 400 ευρώ αποζημίωση
Το Δικαστήριο της ΕΕ διαπίστωσε ότι η Κομισιόν διαβίβασε τα προσωπικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις