
Τις αποφάσεις για το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν στο 2021 και συγκεκριμένα για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής και του συστήματος μεταφοράς, ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, οι εκτιμήσεις από την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν στείλει οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δείχνουν μικρές αυξομειώσεις στις χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ύψος τους θα κυμανθεί ανάλογα με την κατηγορία των καταναλωτών. Ο ίδιος ανήγγειλε και την αλλαγή της μεθοδολογίας του υπολογισμού τους, η οποία θα βασίζεται στην ισχύ και όχι την ενέργεια. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.
Ο κ. Δαγούμας ρωτήθηκε και για το ύψος της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και απάντησε πως θα εκδοθεί σύντομα η απόφαση για το 2019 (σ.σ. εκδίδονται με καθυστέρηση δύο ετών) και αυτή δεν θα έχει ενσωματώσει το όφελος από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών. Πάντως στο μέλλον, σύμφωνα με τον πρόεδρο, το συνολικό όφελος για τους καταναλωτές θα είναι σημαντικό καθώς όσο θα υλοποιούνται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις το τελικό αποτέλεσμα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων θα κινείται πτωτικά.
Ο πρόεδρος της Αρχής στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απάντησε και σε ερωτήσεις για το αν είναι ικανοποιημένη η ΡΑΕ από τη διακύμανση των τιμών λιανικής ρεύματος. Όπως είπε «ο ανταγωνισμός στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί ικανοποιητικά. Στην αγορά ενέργειας σε αντίθεση με εκείνη των τηλεπικοινωνιών δραστηριοποιούνται περισσότεροι προμηθευτές και αυτό οφείλεται χάρη στο μοντέλο που επιλέχθηκε για τη λειτουργία της». Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα «οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με εκείνους των τηλεπικοινωνιών και οι καταναλωτές μπορούν να βρουν και μεγάλες εκπτώσεις αλλά και τιμολόγια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους».
Εργαλείο υποδοχής παραπόνων
Η ΡΑΕ δρομολογεί και τη δημιουργία ειδικού αυτοματοποιημένου συστήματος υποδοχής παραπόνων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ο κ. Δαγούμας έκανε γνωστό πως η Αρχή σχεδιάζει τη σύσταση του εργαλείου το οποίο θα δέχεται αυτόματα τα παράπονα και τις καταγγελίες των πελατών και τα αιτήματα τους θα αποστέλλονται αυτόματα στους Διαχειριστές και του προμηθευτές ενέργειας. Η ΡΑΕ θα παρακολουθεί την πορεία ικανοποίησης τους, όπως είπε. Το εργαλείο παραπόνων θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου
Παρέμβαση για την αλλαγή προμηθευτή
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Αρχής μίλησε και για τη διαδικασία που έχει σε εξέλιξη για τη θέσπιση νέου πλαισίου που θα διέπει τους κανόνες αλλαγής προμηθευτή από πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Όπως σημείωσε το νέο καθεστώς θα πρέπει να συνδυάζει και την ελευθερία στις μετακινήσεις των καταναλωτών αλλά και τα όρια ως προς το ύψος των χρεών που θα επιτρέπουν την αλλαγή παρόχων. Ανήγγειλε νέα διαβούλευση (τρίτη στη σειρά) και οριστικές αποφάσεις περί τον Μάιο.
Κι άλλη μείωση στις τιμές ΑΠΕ
Η Αρχή αναμένει επίσης περαιτέρω πτώση των τιμών στις ΑΠΕ.
Ο νέος διαγωνισμός που θα αφορά κοινά έργα φωβολταϊκών και αιολικών αναμένεται να διεξαχθεί στις 24 Μαίου και θα συμμετέχουν 128 έργα συνολικής ισχύος 1.090 MW.
Η εκτίμηση του κ. Δαγούμα είναι πως θα σημειωθεί νέα υποχώρηση των τιμών και ιδίως για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά έκανε λόγο για πρόβλεψη κοντά στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Έκανε επίσης έναν απολογισμό τον αιτήσεων που έχει δεχτεί η Αρχή για εκδόσεις βεβαιώσεων παραγωγών κατά τους κύκλους Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Όπως σημείωσε η Αρχή παρέλαβε συνολικά 2.341 αιτήσεις συνολικής ισχύος 54 GW και έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου εκδίδοντας βεβαιώσεις για έργα 34,5 GW.
Οι μηχανισμοί
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ απαντώντας στις ερωτήσεις για το νέο μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM) υπογράμμισε πως σε αυτόν εξετάζεται να μπουν και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Τόνισε όμως ότι συνολικά η πολιτεία θα πρέπει να διασυνδέσει μεταξύ τους, τους μηχανισμούς που ετοιμάζει (στρατηγικών εφεδρειών κ.α.). Να ληφθούν δηλαδή υπόψη όλες οι παράμετροι τους.
Πάντως ξεκαθάρισε πως οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμένουν την έγκριση μηχανισμών όπως εκείνοι που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.


Latest News

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022