Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αποκαλύψεις για τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Για του λόγου το αληθές, την Τετάρτη 28 Απριλίου, η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι ερευνά την ανάμιξη έξι Ρώσων υπηκόων σε εκρήξεις που σημειώθηκαν την περίοδο 2011-’20 σε αποθήκες πυρομαχικών στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, η Σόφια είχε προχωρήσει στην απέλαση μιας ακόμη ομάδας Ρώσων, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας, αλλά και του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά, οι αρχές της άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα συμβάντα και την έκρηξη που σημειώθηκε το 2014 σε παρόμοια εγκατάσταση στην Τσεχία.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αυτή έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση της Πράγας να προχωρήσει, πρόσφατα, στην απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι Τσέχοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται με πρώτη ματιά.

«Προδότης» ο πρόεδρος της Τσεχίας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, που αναδημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η Γερουσία κινείται προκειμένου να ασκήσει μομφή κατά του προέδρου της χώρας, Μίλος Ζέμαν, με την κατηγορία της προδοσίας!

Τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνται δηλώσεις του προέδρου του σώματος, Μίλος Βίστρτσιλ, που λέει χαρακτηριστικά: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να καταθέσουμε συνταγματική μομφή, με την υποψία της προδοσίας (…) Για την ώρα, συλλέγουμε τις αναγκαίες πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με τους ειδικούς γύρω από την κατάσταση που έχει προκύψει».

Η αλήθεια είναι ότι ο Ζέμαν – γνωστός για τα φιλικά αισθήματα που τρέφει προς τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν – προχώρησε σε μία (μάλλον ασυνήθιστη για το αξίωμά του) ενέργεια που εξόργισε τους επικριτές του: Την περασμένη Κυριακή ισχυρίστηκε δημοσίως ότι ενδέχεται η αιτία της έκρηξης να είναι άλλη – όπως, για παράδειγμα, ένα ανθρώπινο λάθος ή ακόμη και μια προβοκάτσια των μυστικών υπηρεσιών…

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες αποκαλύψεις που αφορούν μια σειρά κράτη-μέλη της ΕΕ – όπως Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και τα τρία της Βαλτικής. Καθώς δε έρχονται στην επιφάνεια σχεδόν την ίδια στιγμή και με διαφορά λίγων εβδομάδων, αν και αφορούν υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν αρκετά χρόνια πριν, ελάχιστοι αμφιβάλουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο σχέδιο.

Μήνυμα και προς Σαλβίνι, Λεπέν, Όρμπαν

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα μπορούσε κανείς να του δώσει την ονομασία «Επιχείρηση Καθαρά Χέρια 2» – με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά, στόχος δεν είναι η εξάρθρωση των οικογενειών της ιταλικής Μαφίας, αλλά του δικτύου των φίλων και κατασκόπων του Κρεμλίνου στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι κάτι που, εκτός των άλλων, οφείλουν να λάβουν υπόψη στις κινήσεις τους οι πάσης φύσης Όρμπαν, Σαλβίνι και Λεπέν…

Πάντως, καθώς οι αποκαλύψεις συμπίπτουν με την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με την αντιπαράθεση για την τύχη του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και με την είσοδο στην τελική ευθεία της υπόθεσης του αγωγού Nord Stream 2 (που δύσκολα θα ακυρωθεί…), είναι φανερό πως οι Ευρωπαίοι, με την αναγκαία… ώθηση των Αμερικανών, ετοιμάζουν τα «όπλα» τους για ένα μεγάλο και εφ’ όλης της ύλης παζάρι.

Η Μόσχα, όπως είναι φυσικό, φροντίζει να ενισχύσει τα δικά της ισχυρά ατού – όπως έκανε με την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, φέρεται να ετοιμάζει μια λίστα «μη φιλικών χωρών» στις οποίες, ανάμεσα στα άλλα, θα απαγορεύει να προσλαμβάνουν Ρώσους πολίτες στις διπλωματικές τους αποστολές.

Και μια… υποσημείωση: Για παζάρι δείχνουν να ετοιμάζονται όλοι, όμως ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα ή περισσότερα «θερμά επεισόδια». Κι αυτό είναι το τελευταίο που θέλουν οι Ευρωπαίοι σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον Τραμπ – Πονοκέφαλος οι σχέσεις με ΕΕ
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον Τραμπ – Πονοκέφαλος οι σχέσεις με ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι «στρατηγικού χαρακτήρα που επισφραγίζονται από σειρά συμφωνιών» - «Ωστόσο, οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ είναι κάτι διαφορετικό», είπε