Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία των πλούσιων και ιστορικών δημοκρατικών παραδόσεων με την πρωτοφανή απόπειρα απόστρατων στρατηγών αλλά και εκατοντάδων ενεργών στρατιωτικών, να θέσουν θέμα επιβολής στρατιωτικού νόμου, με τη δικαιολογία ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο από «ισλαμιστές τρομοκράτες».

Πάντως η γαλλική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τιμωρήσει τους φορείς αυτής της ενέργειας με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλι να διαμηνύει ότι «θα υπάρξουν συνέπειες φυσικά» επισημαίνοντας ότι “αυτές είναι απαράδεκτες ενέργειες”. «Ο στρατός δεν είναι για να επιδίδεται σε τέτοιου τύπου καμπάνιες, αλλά για να υπερασπίζεται τη Γαλλία και να προστατεύσει τους Γάλλους πολίτες”, πρόσθεσε.

Μάλιστα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τους ενεργούς στρατιωτικούς που προσυπέγραψαν το εν λόγω κείμενο λέγοντας ότι ζήτησε από τον αρχηγό του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων «να εφαρμόσει τους προβλεπόμενος κανόνες».

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι συνταξιούχοι αξιωματικοί θα μπορούσαν να χάσουν το βαθμό τους και τις συντάξεις τους εάν παραβιάσουν τα καθήκοντά τους. Ενώ οι ενεργοί στρατιωτικοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικό δικαστήριο και φυλάκιση μεταξύ δύο έως πέντε έτη.

Η επίμαχη επιστολή

Η επιστολή υπογράφηκε από 24 απόστρατους στρατηγούς, καθώς και 80 συνταγματάρχες, 125 υπολοχαγούς ή αξιωματικούς χαμηλότερου βαθμού, και περίπου 1.000 άλλους.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στο ακροδεξιό περιοδικό «Valeurs Actuelles»:

«Η Γαλλία είναι σε κίνδυνο. Πολλοί θανάσιμοι κίνδυνοι την απειλούν. Ακόμα και εν αποστρατεία, παραμένουμε στρατιώτες της Γαλλίας και δεν μπορούμε υπό τις σημερινές συνθήκες να μείνουμε αδρανείς μπροστά στη τύχη της όμορφης πατρίδας μας. Η Γαλλία αποσυντίθεται από τις ορδές των ισλαμιστών στα προάστια, που αποκολλούν μεγάλα τμήματα του έθνους μας και τα μετατρέπουν σε περιοχές που υπάγονται σε δόγμα αντίθετο από το Σύνταγμά μας».

Πάντως να σημειωθεί ότι η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν έχει “αγκαλιάσει” τους στρατιωτικούς καλώντας τους συμπατριώτες της να τους στηρίξουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα