Είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι πολύτιμη για την Ευρώπη επειδή κρατά στο έδαφός της εκατομμύρια πρόσφυγες από τις γύρω χώρες και δεν τους επιτρέπει να απειλήσουν τους «27».
Εξίσου γνωστό είναι ότι οι καλές σχέσεις με την Άγκυρα είναι αναγκαίες εξαιτίας των σημαντικών εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών που έχουν μαζί της αρκετά κράτη της ΕΕ – κυρίως η Γερμανία και η Ιταλία – αλλά και της έκθεσης μιας σειράς ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική αγορά.
Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμη που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό και καθιστά την Τουρκία περισσότερο απαραίτητη για τους Ευρωπαίους: Επειδή σε αυτήν εξάγονται οι συντριπτικά μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών – απορριμμάτων, για να το διατυπώσουμε πιο επιστημονικά – σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Πρώτο το σκραπ
Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, για του λόγου το αληθές, τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξήγαγαν πέρυσι προς την Τουρκία 13,7 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών κάθε είδους – μια ποσότητα η οποία είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2004. Προκειμένου δε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές προς τη δεύτερη κατά σειρά χώρα, την Ινδία, έφτασαν το 2020 μόλις στους 2,9 εκατομμύρια τόνους…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών που εξάγει η ΕΕ (53% σύμφωνα με την Eurostat) αφορά σιδηρομεταλλεύματα (σκραπ). Συνολικά, οι ποσότητες που έφυγαν πέρυσι προς άλλες χώρες ήταν 17,4 εκατομμύρια τόνοι – με την Τουρκία να είναι ο παραλήπτης των 11,8 εκατομμυρίων εξ’ αυτών.
Δεύτερα στη σειρά έρχονται τα χάρτινα απορρίμματα, με το σύνολο της ποσότητας που εξήχθη το 2020 να φτάνει τους 6,1 εκατ. τόνους. Εξ’ αυτών, η Τουρκία απορρόφησε το 15%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε προς την Ινδία (26%) και την Ινδονησία (20%).
SOS για τα πλαστικά
Ειδικά όσον αφορά στα – εξαιρετικά επικίνδυνα – πλαστικά, σύμφωνα με την Greenpeace, οι ποσότητες που δέχθηκε πέρυσι η Τουρκία από την ΕΕ έφτασαν τις 660.000 τόνους, έναντι 582.000 το 2019. «Περίπου 241 φορτηγά με τέτοιου είδους απορρίμματα εισέρχονται καθημερινά στην Τουρκία», δήλωσε το στέλεχος της οργάνωσης, Νιχάν Τεμίζ Ατάς,.
Με βάση μαρτυρίες και οπτικό υλικό που παρουσίασε, μεγάλο μέρος από τα εισαγόμενα πλαστικά εναποτίθενται στο φυσικό περιβάλλον ή παραδίδονται στη φωτιά, όπως συμβαίνει στα Άδανα. Γι’ αυτό και η οργάνωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία με σύνθημα «Μην αφήσετε την Τουρκία να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο πλαστικών».
Φαίνεται, τελικά, πως αρκετοί στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως μια τεράστια χωματερή – όπου, εκτός από σκραπ και πλαστικά, μπορούν να πετιούνται και ανθρώπινες ψυχές. Άλλωστε, η Τουρκία δεν κατατάσσεται στις φτωχές χώρες, προς τις οποίες η Κομισιόν έχει απαγορεύσει την εξαγωγή απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2021…
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας