Ακόμα μία εκτίμηση έρχεται να προστεθεί στη λίστα των προβλέψεων που δείχνουν εκτόξευση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022, αλλά ήπια ανάκαμψη το 2021- και αυτό εξαιτίας των κοινωνικών περιορισμών και της ύφεσης του 2020. Ο αναλυτής της Fitch, Alex Muscatelli, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αναφέρει πως «αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη για αυτό το έτος, και η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και ειδικά το τρίτο τρίμηνο».

Παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη φέτος, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης το 2021 δεν θα είναι υψηλότερος από 3%, όπως ο εκτιμά ο Muscatelli και συνεχίζει ότι το ισχυρό αποτέλεσμα από την ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους -και η συμβολή των επιχορηγήσεων της ΕΕ- θα αυξήσει το ΑΕΠ στο 7,6% το 2022.

«Ο Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στα τέλη Ιανουαρίου στο BB, με σταθερή προοπτική. Αντικατοπτρίζει τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές, όπως και τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, ακόμα και μετά το σοκ της πανδημίας», υπογραμμίζει και προσθέτει «το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% το 2020, με έντονη πτώση των εξαγωγών- και των τουριστικών εισπράξεων. Αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη για αυτό το έτος, και η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ειδικά το τρίτο τρίμηνο. Στην έκθεση μας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, έχουμε αναφέρει πως τα μέσα του τρέχοντος έτους είναι το σημείο στο οποίο οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά τα κοινωνικά μέτρα απόστασης», επισημαίνει και προσθέτει ότι «αναμένουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια των επιχορηγήσεων από τα κονδύλια της ΕΕ θα καταβληθούν το 2021 και το 2022. Για την Ελλάδα, οι επιχορηγήσεις ανέρχονται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9% του ΑΕΠ του 2019)». «Υποθέτουμε ότι το 10% αυτών των επιχορηγήσεων θα εκταμιευθούν και θα χρησιμοποιηθούν φέτος και το 60% το 2022», συμπληρώνει ο Muscatelli.

Εκτιμά ότι παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη φέτος, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης το 2021 δεν θα είναι υψηλότερος από 3%. Αντίθετα, το ισχυρό αποτέλεσμα από την ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και η συμβολή των επιχορηγήσεων της ΕΕ αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ στο 7,6% το 2022.

Ωστόσο, τονίζει πως αυτό είναι το βασικό μας σενάριο, και υπάρχουν κίνδυνοι για αυτό το σενάριο. Όπως υπογραμμίζει, πρώτα απ’ όλα, και βραχυπρόθεσμα, το τρέχον υψηλό επίπεδο νέων μολύνσεων του κοροναϊού μπορεί να καθυστερήσει την επανέναρξη της οικονομίας. «Ο κύριος κίνδυνος που βλέπουμε για αυτό το έτος είναι η αργή διάθεση εμβολιασμών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι ενδέχεται επίσης να επιβραδύνουν τις αφίξεις τουριστών. Ένας άλλος κίνδυνος, πιο σημαντικός για τις προβλέψεις του επόμενου έτους, είναι ο αργός ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ, γεγονός που θα επιβραδύνει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης», δηλώνει στον «ΟΤ» ο Muscatelli.

Από την άλλη πλευρά, καταλήγει, έχουμε δει κάποιους ισχυρούς δείκτες δραστηριότητας για τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς προσαρμόζουν τη λειτουργία τους σε αυτό το περιβάλλον. Η ταχύτερη απορρόφηση κεφαλαίων της ΕΕ θα μεταφράζεται σε υψηλότερη ανάπτυξη και μπορεί να βελτιώσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος