
Στην ενδυνάμωση της παραγωγικής δραστηριότητας και των εξαγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακευτικής κάνναβης, στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η διευκόλυνση της εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στα πρότυπα της ισχύουσας διαδικασίας εξαγωγής για τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει περισσότερες επενδύσεις και θα «ξεπαγώσει» τις άδειες εγκατάστασης που έχουν λάβει ήδη αρκετές εταιρείες στην Ελλάδα, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει στην κατασκευή μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2017. Τον Μάρτιο του 2018, η Ελλάδα εισήγαγε τον νόμο 4523/2018, με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%.
Οι βασικές αλλαγές
Εγκρίνεται εφεξής σε δύο στάδια (εγκατάστασης και λειτουργίας) αντί ενός, που ισχύει, το σύνολο των δραστηριοτήτων των μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Προβλέπεται η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου και στις περιπτώσεις τροποποίησης των εγκρίσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των προαναφερόμενων μονάδων.
Απαιτείται νέα έγκριση εγκατάστασης και τροποποίηση της έγκρισης λειτουργίας σε οποιαδήποτε μεταβολή της ασκούμενης δραστηριότητας των ανωτέρω μεταποιητικών μονάδων (τροποποίηση της καλλιεργούμενης έκτασης, του μηχανολογικού εξοπλισμού, των αποθηκευτικών χώρων κ.λπ.).
Προβλέπονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των όρων και προϋποθέσεων της έγκρισης παραγωγής και διάθεσης τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Απαγορεύεται εφεξής η εγκατάσταση της δραστηριότητας καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε περιοχές γης υψηλής παραγωγικότητας.
Ορίζονται ρητά οι εθνικές αρχές, από τις οποίες διενεργείται η εξαγωγή παραγόμενων τελικών προϊόντων του ανωτέρω είδους φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους.
Προβλέπεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ποσού 2.500 ευρώ συν 400 ευρώ ανά μορφή και περιεκτικότητα με δυνατότητα αναπροσαρμογής του, για τη χορήγηση, άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για εξαγωγή.
Ορίζονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις (προβλέπεται μεταξύ άλλων, φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο) σε περίπτωση παραβίασης όρων της διαδικασίας εισαγωγής και εξαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών του προαναφερόμενου είδους φαρμακευτικής κάνναβης.
1,2 δισ. ευρώ σε μια 12ετία
Υπολογίζεται πως το 2024 η παγκόσμια αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης θα φτάσει τα 65 δις δολάρια, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέλθει στα 58 δις. ευρώ έως το 2028.
Με βάση τα στοιχεία του Marijuana Business Factbook και του Oxford Economics, η επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης στην οικονομία των ΗΠΑ από το 2013 έως το 2024 ήταν της τάξης 0,04% (το 2013) και αναμένεται να φτάσει στο 0,62% του ΑΕΠ το 2024.
Κάνοντας μια αναλογική εκτίμηση για μια αντίστοιχη εικόνα στην ελληνική οικονομία, η επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης στην ελληνική οικονομία, θα ήταν από περίπου 0,06 δισ. ευρώ το πρώτο έτος σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ περίπου 12 έτη μετά.
94 άδειες
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έχουν χορηγηθεί 94 άδειες έγκρισης εγκατάστασης, ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι υποψήφιοι επενδυτές δεν έχουν προχωρήσει τις εργασίες για την κατασκευή των μονάδων. Ο λόγος για το «πάγωμα» των επενδύσεων, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ήταν η πρόβλεψη για παραγωγή μόνο τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που για να διατεθούν νόμιμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα έπρεπε να έχουν λάβει πρώτα ειδική έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος από τον ΕΟΦ.
Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη τα μόνα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης με άδεια κυκλοφορίας είναι τέσσερα συγκεκριμένα σκευάσματα, ενώ οι αποξηραμένοι ανθοί και τα φαρμακευτικά έλαια (εκχυλίσματα) διανέμονται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ως γαληνικά σκευάσματα (με συνταγή από τα φαρμακεία).
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για εξαγωγή, χωρίς αυτά να έχουν λάβει άδεια ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει τις σχετικές επενδύσεις, ειδικά καθώς οι εξαγωγικές διαδικασίες προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, είναι αρκετά απλές.
Ολοκληρώνεται η πρώτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης
Την ίδια ώρα, η μονάδα της Tikun Europe στα Εξαμίλια Κορινθίας βρίσκεται στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία της. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα αναμενόταν να λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάιο, αλλά η πανδημία προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση.
Η επένδυση της Τikun Εurope αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και η μονάδα παραγωγής βρίσκεται σε έκταση 56.000 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν στην ουσία τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου και με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 130 θέσεις εργασίας.
Η Tikun Europe είναι θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ το 2005, με την ίδρυση της Tikun Olam Israel.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο