Το 2019, ο Christian Sewing παρουσίασε σχέδια για τη μείωση της έκθεσης της Deutsche Bank στην επενδυτική τραπεζική. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ τράπεζας εναποθέτει τις ελπίδες του στους εμπόρους τίτλων με σταθερή απόδοση για ναπετύχει τον σημαντικότατο στόχο απόδοσης σε ίδια κεφάλαια 8% (ROTE), το 2022. Οι μέτοχοι είναι δικαίως σκεπτικοί.

Ο Sewing είναι βεβαίως πιο κοντά από ποτέ στο να πετύχει αυτόν τον στόχο, το επίκεντρο της στρατηγικής του για τη μετατροπή του “μακροχρόνια ανάπηρου” σε μια κανονική ευρωπαϊκή τράπεζα. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου την Τετάρτη αποκάλυψαν ετήσιο ROTE 7,4%, σε σύγκριση με 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα έσοδα τους τελευταίους 12 μήνες έφτασαν τα 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 8% από πέρυσι.

Αυτό είναι καθησυχαστικό καθώς o Sewing χρειάζεται έσοδα περίπου 24,3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος για να επιτύχει τον στόχο ROTE 8%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews που υποθέτουν ότι οι περικοπές κόστους θα συνεχιστούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Με βάση τις προβλέψεις του Sewing σχετικά με τα σταθερότερα προϊόντα εταιρικής τραπεζικής, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μονάδων λιανικής τραπεζικής, 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά τα συνολικά έσοδα θα πρέπει να προέρχονται από την επενδυτική τραπεζιτική.

Προς το παρόν, αυτό μπορεί να φαίνεται “παιχνιδάκι”. Οι αγορές και οι εταιρικοί χρηματοδότες της Deutsche κέρδισαν πωλήσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, εκ των οποίων 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθαν από συναλλαγές χρέους και συναλλάγματος. Αλλά αυτό θα συρρικνωθεί καθώς υποχωρεί η άνοδος της αγοράς που προκλήθηκε από την πανδημία. Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι τα έσοδα από το σταθερό εισόδημα, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα (FICC) θα μειωθούν κατά 14% από το 2020 έως το 2022. Για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του Sewing, τα στελέχη χρέους και συναλλάγματος της Deutsche θα πρέπει συνεπώς να αυξήσουν το μερίδιό τους στα έσοδα FICC του κλάδου σε 8,2% το επόμενο έτος από 7,1% πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Breakingviews με βάση τα δεδομένα της Citi.

Μπορούν οι χρηματιστές της Deutsche να αψηφούν μια συρρικνούμενη αγορά; Η ανάκαμψη του Sewing εισήγαγε σαφήνεια και μείωσε το κόστος χρηματοδότησης, καθιστώντας την τράπεζα ένα καλύτερο αντισυμβαλλόμενο στην αγορά. Όμως, η επενδυτική της τράπεζα επικεντρώνεται στη σχετικά ράθυμη Ευρώπη και εξακολουθεί να είναι μικρή σε σύγκριση με την παγκόσμια εταιρεία FICC JPMorgan.

Η τιμή της μετοχής της Deutsche, σε 0,47 φορές μεγαλύτερη από την απτή λογιστική αξία, ακόμη και μετά την άνοδο της Τετάρτης, υποδηλώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν αμφίβολοι. Θεωρητικά, η αποτίμηση θα πρέπει να είναι πιο κοντά στις 0,8 φορές την λογιστική αξία, εάν επρόκειτο να επιστραφεί το 8%. Η λεπτή πιθανότητα εξιλέωσης του Sewing βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό πλάνο που η που απέρριψε πρόσφατα. Οι επενδυτικοί τραπεζίτες του είναι απίθανο να συνεχίσουν να ανταποδίδουν τη νέα του πίστη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners