Ως τονωτική ένεση για την ευρωπαϊκή οικονομία θα λειτουργήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ήτοι του λεγόμενου Next Generation EU, γεγονός στο οποίο συμφωνούν σε εκθέσεις τους, τόσο η Capital Economics όσο και ο διεθνής οίκος S&P Global. Πάντως, η S&P Global ξεκαθαρίζει πως η χώρα μας θα είναι από τις πλέον ωφελημένες μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.
Σύμφωνα με την Capital Economics, το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρέχει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ των κρατών μελών της περιοχής και κυρίως στις πιο ευάλωτες νότιες οικονομίες. Βέβαια, επισημαίνει πως υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά, όμως η ώθηση στη συνολική ζήτηση θα βοηθήσει τις οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία και τις συνέπειες της.
Πραγματικά, σύμφωνα με τον οίκο S&P Global τα ύψους 750 δισ. ευρώ του Ταμείου θα εκτινάξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 1,5% έως 4,1% σε μία πενταετία, στηρίζοντας δε, παράλληλα και την πιστοληπτική ικανότητα των πιο χρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα.
«Θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι υποστηρικτικό της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών, αν και η ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από την άρση των οικονομικών ανισορροπιών που έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας», αναφέρει ο διεθνής οίκος, στην έκθεση του.
Αναλόγως, τα δύο σενάρια των ρυθμών ανάπτυξης έχουν να κάνουν με τον βαθμό απορρόφησης των κονδυλίων και τον αντίκτυπο τους. Είναι χαρακτηριστικό πως το σενάριο της υψηλής ανάπτυξης στο 4,1% προϋποθέτει ότι θα χρησιμοποιηθεί το 91% των διαθέσιμων χρημάτων.
Θυμίζουμε πως έως τον Ιούνιο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων της λειτουργίας του Ταμείου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ροή των χρημάτων. Το δε, ύψος της προκαταβολής υπολογίζεται στο 13% εφόσον τα εθνικά σχέδια αξιοποίησης που έχουν υποβάλει οι εθνικές κυβερνήσεις, πάρουν την έγκριση από την Κομισιόν.
Δυνατότητα εκτίναξης του ΑΕΠ στην Ελλάδα
Όσον αφορά ειδικά την ελληνική οικονομία, η S&P Global εκτιμά ότι η χώρα μας θα είναι η πλέον ωφελημένη από τη λειτουργία του Ταμείου, καθώς θα καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όρους ανάπτυξης από όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη,
Στα σενάρια του αμερικανικού οίκου, οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας μας για την περίοδο 2020-2026 θα μπορούσαν σωρευτικά να διαμορφωθούν από 8,3% έως 18,3%, με βάση το βαθμό επίδρασης του Ταμείου και απορρόφησης των κονδυλίων.
Ήδη η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης με βάση την τελευταία επταετία, στο 66%, κάτι που σημαίνει ότι και οι πιθανότητες για αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ταμείου υψηλές, αν και –όπως επισημαίνει η S&P Global- οι παρελθούσες επιδόσεις μπορεί να μην είναι ενδεικτικές.
Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλό επίπεδο δομικής ανεργίας προ πανδημίας, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, το μεγάλο επενδυτικό κενό, ο μεγάλος τομέας υπηρεσιών καθώς και ο σχετικά υψηλός ρυθμός απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων εξηγεί γιατί η Ελλάδα (μαζί με τη Βουλγαρία) μπορούν να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι του Ταμείου.
Πιο φειδωλή έναντι των ΗΠΑ η ΕΕ
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η Capital Economics, στην έκθεση της, κρατά «μικρότερο» καλάθι για τις συνολικές αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας προσθέτοντας και τον παράγοντα που έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά πακέτα.
Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου δρομολογήθηκαν μέτρα τόνωσης της αγοράς συνολικής αξίας σχεδόν όσο το 17% του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι και ένα επιπλέον ποσοστό 9% φέτος.
Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το συνολικό πακέτο -με το αντίστοιχο των ΗΠΑ να φτάνει σχεδόν στο 26% του αμερικανικού ΑΕΠ- συγκρίνεται με το 11% του γερμανικού ΑΕΠ, το 8,5% του ιταλικού και το 7,6% του γαλλικού και του ισπανικού.
Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ κάνουν περισσότερα από την Ευρώπη για να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης και να ενισχυθεί η ανάπτυξη!
Latest News
ΕΚΤ: Έρχονται πρόστιμα για τις «απείθαρχες» τράπεζες- Τι σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα
Η ΕΚΤ από το 2014 έχει ανακοινώσει κατά μέσο όρο περισσότερα από 5.000 εποπτικά μέτρα ετησίως
DW: «Ηγεμών» ή «ασθενής» η Γερμανία στην Ευρώπη;
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας» στην ΕΕ. Ωστόσο δεν χάνει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, σημειώνει η DW
Honda - Nissan «έδωσαν τα χέρια» - Στήνουν την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία
Η νέα οντότητα θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα μιας εταιρείας συμμετοχών που θα δημιουργηθεί για τη συγχώνευση Honda - Nissan
Σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη – Μόλις στο 1% ανάπτυξη το 2025
Οι αναλυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για την Ευρωζώνη το 2026 στο 1,2% από 1,4%
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο για τον πληθωρισμό – Οι αστερίσκοι
Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη
Ολοκληρώνεται ο «γάμος» Honda - Nissan - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Η ενοποίηση θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις
«Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες στη Γερμανία
Σε χαμηλά πενταετίας υποχωρεί τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου IfO. Για «χρόνια ασθένεια της γερμανικής οικονομίας» μιλούν οι ειδικοί
Η συρρίκνωση του αμερικανικού ονείρου - Οι Αμερικανοί δίνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα [γραφήματα]
Το αμερικανικό όνειρο φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των ετών και οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξοι
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου