
Οι επιχειρήσεις ειδικά και τώρα στην Covid-19 εποχή πρέπει να αλλάζουν και όχι μόνο να προσαρμόζονται στις συνεχείς και πολύπλοκες μεταβολές αλλά και να προκαλούν αλλαγές για βελτίωση και καινοτομία.
Η υλοποίηση των αλλαγών όμως είναι δύσκολη και σχετικές έρευνες δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Περίπου το 70% των προσπαθειών αλλαγής αποτυγχάνουν (Burnes, 2017; McKinsey, 2016). Σε αυτό το ποσοστό αποφασιστικά συμβάλουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων (Oreg, Vakola & Armenakis, 2011). Εδώ και δύο δεκαετίες ξέρουμε πως, αν οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι θετικές, αυτό συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της αλλαγής.
Η έρευνα μας φώτισε το θέμα των αντιδράσεων από μια διαφορετική πλευρά. Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις στην αλλαγή, θεωρούνται ή θετικές, για παράδειγμα υποστήριξη της αλλαγής ή αρνητικές, για παράδειγμα, αντίσταση στην αλλαγή. Η δική μας έρευνα κατέληξε πως οι στάσεις προς την αλλαγή δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά μπορεί να είναι αμφίθυμες, να περιλαμβάνουν δηλαδή ταυτόχρονα θετικές και αρνητικές αξιολογήσεις της προτεινόμενης αλλαγής και αυτό επηρεάζει θετικά τον τρόπο που προσαρμόζονται οι εργαζόμενοι σε αυτή ως ένα βαθμό.
Η διαπίστωση αυτή είναι χρήσιμη γιατί πολύ πίστευαν πως οι εργαζόμενοι με ανάμεικτα συναισθήματα στην αλλαγή, θα αντιστέκονται σε αυτή. Τα δικά μας αποτελέσματά έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ της αμφιθυμίας ως προς την αλλαγή και της προσαρμοστικής απόδοσης είναι θετική αλλά όχι ισχυρή.
Πέρα από αυτό όμως επίσης σημαντικό είναι να δούμε ποιες συνθήκες επηρεάζουν αυτή τη σχέση. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν την εργασιακή δέσμευση και τη μείωση των απαιτήσεων. Όταν οι εργαζόμενοι δεσμεύονται στην εργασία τους, τότε προσαρμόζονται στις αλλαγές ακόμα και αν έχουν ανάμεικτα συναισθήματα ως προς τις αλλαγές αυτές.
Επίσης, αν και το να μειώνει κάποιος τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά του έχει αρνητική χροιά γιατί μπορεί να συνδέεται με αποφυγή κάποιων υποχρεώσεων, στην περίπτωση της αλλαγής διευκολύνει γιατί δίνει χρόνο και την ενέργεια στους εργαζόμενους να προσαρμοσθούν.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως, αν αποτύχουμε να κατανοήσουμε με ακρίβεια τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις αλλαγές, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο υλοποίησής τους.
* Μαρία Βακόλα (PhD), Αν. Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
* Πάρης Πέτρου (PhD), Επ. Καθηγητής, Rotterdam University
* Κλεάνθης Κατσαρός (PhD), Στέλεχος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και Επισκ. Καθηγητής


Latest News

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

O πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος στο MEGA για την ιστορία και τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
O Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε την πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας του

Το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης της Ευρωζώνης στην Ελλάδα - Οι αβεβαιότητες
Ενισχύθηκε η αποταμιευτική συμπεριφορά στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα παρά τη βελτίωση του σχετικού δείκτη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Financial Times για ΟΠΑ: Το ACEin κορυφαίο ελληνικό startup hub το 2025
Το Κέντρο ACEin του ΟΠΑ αποτελεί το μοναδικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας ελληνικού πανεπιστημίου που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη κατάταξη

Νέα διεθνής αναγνώριση για το ΟΠΑ από την «Quacquarelli Symonds»
Ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) κατέταξε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έτος 2025 μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο

Οι 3 κίνδυνοι για τις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – Η απειλή για τη συνοχή της ΕΕ
Οι χώρες της ΚΑΕ έχουν βασίσει την ανάπτυξή τους σε ένα εξαγωγικό μοντέλο που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας ζήτησης