
Συνεχίζουν την… «τρελή» ανοδική πορεία τους οι τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές των commodities, επηρεασμένες από τις θετικές προοπτικές που δημιουργούν τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για αναπτυξιακά έργα και την προοπτική ανάρρωσης των οικονομιών από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του χαλκού, η τιμή του οποίου προχθές σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία και συνεχίζει σταθερά ανοδικά κοντά σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Σήμερα στην αγορά του London Metal Exchange κατέγραψε νέο άλμα ύψους 2,2% στα 9.965 δολάρια ανά μετρικό τόνο, που είναι η υψηλότερη τιμή του από το Μάρτιο του 2011 και είναι προ των πυλών να «σπάσει» το ιστορικό υψηλό των 10.190 δολαρίων.
Την ίδια ώρα σε υψηλό τριετίας κινείται το αλουμίνιο, με τις τιμές του χάλυβα να ανεβαίνουν γοργά στις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει στις αγορές και το σιδηρομετάλλευμα.
Οι τιμές των μετάλλων που θεωρούνται βαρόμετρο για τη βιομηχανική δραστηριότητα έχουν πάρει την ανιούσα λόγω των μεγάλων πακέτων στήριξης στις μεγάλες οικονομίες και δη, στις ΗΠΑ, όπου ο κύριος Μπάιντεν έχει δρομολογήσει στοχευμένο πακέτο για την ανάπτυξη νέων υποδομών. Επίσης, παρά την κάμψη της εγχώριας ζήτησης στη Κίνα δεν διαφαίνεται υποχώρηση της οικοδομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς ο ασιατικός γίγαντας όχι μόνο έχει καλύψει το έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πριν την πανδημία.


Latest News

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Η Ευρώπη επέστρεψε στον χάρτη - Πώς κερδίζει από το «America First»
«Στιγμές σαν κι αυτές συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια» - Τι λένε traders για τις ευρωπαϊκές αγορές

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο