Τα εταιρικά νέα και τα αποτελέσματα του τελευταίου τρίμηνου του 2020 μπορεί να αποτελούν αιτίες για την κίνηση κάποιων επιμέρους μετοχών του ιδίου κλάδου.
Οι αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών σχετικά με τον τρόπο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, αποτελούν επίσης τη βάση για την εξέλιξη των αποτιμήσεων των μετοχών τους. Από αυτά τα πεδία, από την ώρα που η οικονομία θα περάσει σε ένα νέο ενάρετο κύκλο, θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να ανέβει υψηλότερα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Γιατί μπορεί τα πισωγυρίσματα στην προσπάθεια της επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να κόλλησαν τον κλάδο για χρόνια σε επίπεδα χαμηλών, αλλά αυτή η καθυστέρηση από την ώρα που ξεκινά η ουσιαστική μείωσή τους θα φανεί σαν προτέρημα για τους κυνηγούς υψηλών αποδόσεων.
Η παραμονή σε δύσκολη θέση του συστήματος παροχής πιστώσεων επιβάρυνε την προσπάθεια για ανάπτυξη της κερδοφορίας πολλών εταιριών από διάφορους κλάδους και κυρίως του κατασκευαστικού. Σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν πλέον αρκετές κινήσεις από ισχυρά ξένα fund αλλά και από κεφάλαια ελληνικής προέλευσης που υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον που σιγά σιγά αναπτύσσεται.
Αυτό τονίζει σε σχόλιά του ο Μάνος Χατζηδάκης τη Beta Sec.: «Οι πωλήσεις εταιρειών, ή πλειοψηφικών ποσοστών είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα Ελληνικά δεδομένα. Η φύση και η οργάνωση των περισσοτέρων Εταιρειών είναι οικογενειακή και η πώλησή τους θεωρείται κάτι ανάλογο με ξεπούλημα των “προγονικών ιερών κειμήλιων”. Σχετικά πρόσφατα η κουλτούρα ξεκίνησε να αλλάζει, με την είσοδο στην Ελληνική Αγορά Επενδυτικών Κεφαλαίων, αλλά και με τις στρατηγικές κινήσεις οριζόντιας συγκέντρωσης Πολυεθνικών Ομίλων.
Τα τιμήματα στις περισσότερες περιπτώσεις μικρών εταιρειών δεν είναι αντίστοιχα με αυτά που σημειώνονται στο εξωτερικό, κυρίως λόγω μεγέθους και άλλων κινδύνων που αφορούν τη δραστηριότητα της Ελληνικής Αγοράς. Ωστόσο, η “ψαλίδα” έχει αρχίσει να κλείνει και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν από τα υπερτιμήματα εξαγορών, δίνουν ένα στίγμα συγκέντρωσης ενδιαφέροντος. Ενέργεια, Τρόφιμα και Τεχνολογία, διεκδικούν υψηλούς δείκτες αποτίμησης σε εγχειρήματα εξαγορών, ανάλογα με το προϊόν, το μέγεθος, την εξαγωγική δραστηριότητα και τις επιδόσεις τους».
Η συνεισφορά του διεθνούς κλίματος στη διαμόρφωση της ημερήσιας δυναμικής αποκαλύπτεται τις ημέρες των γενικευμένων πιέσεων ή αντιθέτως του μαζικού επενδυτικού ενθουσιασμού με εντολές αγοράς για μεγάλο αριθμό μετοχών. Χθες στην κορύφωση των πιέσεων που έφερε την εγγραφή του πυθμένα περίπου τρεις μονάδες κάτω από τις 900 για τον μέσο όρο, ένα μόνο blue chip δεν πέρασε σε αρνητικό πεδίο, η TITC.
Σήμερα λοιπόν μετά την παρακολούθηση της ομιλίας του προέδρου Μπάιντεν στο Κογκρέσο στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει απλωθεί ένα κύμα ανακούφισης, αποτυπωμένο ήδη στις ασιατικές συναλλαγές. Καθώς ο πρόεδρος ανάφερε τη λέξη jobs πάνω από 40 φορές, προωθώντας ένα πρόγραμμα μαμούθ ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσα από νέους «πράσινους» δρόμους ανάπτυξης.
Βέβαια είναι η σημερινή η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πριν από τις αργίες, συνεπώς ειδικά στο δεύτερο μέρος η εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες απροσδόκητες κινήσεις από την πλευρά των επαγγελματιών επενδυτών. Χθες η «απάντηση» των αγοραίων δυνάμεων, στην άνευ αλλαγών απόφαση της Fed ως προς τη νομισματική της πολιτική (με διατήρηση της ρητορικής που χρησιμοποιεί από τον περυσινό Δεκέμβριο), ήταν, οι ισορροπημένες συναλλαγές με επίπεδο αποτέλεσμα. Σήμερα όμως η αντίδραση μετά την ομιλία Μπάιντεν αναμένεται αντίδραση με το φρόνημα των θεσμικών μεταξύ ανακούφισης και ενθουσιασμού.
Latest News
Πόσα δισ. θα ρίξουν σε επενδύσεις οι μεγάλοι και οι μικροί του ΧA
Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το βλέμμα και στην ανάπτυξη στο εξωτερικό
Προσγειώθηκε και πάλι πλησίον των 1.400 μονάδων το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε πλέον με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Συνεχίζεται η διολίσθηση στο ΧΑ, ορατές και οι 1.400 μονάδες
Οι επενδυτές δείχνουν να περιμένουν την αγορά και πάλι στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Στους πωλητές τα ηνία του ΧΑ, συνεχίζονται τα πακέτα
Το ΧΑ δείχνει να έχει χάσει το momentum του
ΧΑ: Άμυνες έβγαλε ο Τιτάν στην πτώση των τραπεζών και του ΟΤΕ
Μόλις πριν από δύο ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, με το κλίμα να ήταν βελτιωμένο. Αλλά πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζει την οπισθοδρόμηση το ΧΑ - Προσπαθεί να βάλει πλάτη ο Τιτάνας
Εκεί που ο γενικός δείκτης δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζουν οι πωλητές στο ΧΑ - Υπό πίεση η Jumbo
Δεν λείπουν και οι μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις μετά τις διορθώσεις που έκαναν αρκετοί τίτλοι
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Αυξάνονται οι πιέσεις και… τα πακέτα στις τράπεζες
Τα πακέτα που έχει διακινήσει ο τραπεζικός κλάδος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο
Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Αύξηση 22% της κεφαλαιοποίησης του Small Cap σε 3 χρόνια
Οι τοπ εισηγμένες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα Roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο και της JP Morgan στην Νέα Υόρκη