Αναρρώνει το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, αποδεικνύοντας πως η αγορά προεξοφλεί σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με την πρόοδο και των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλα τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τα πολύ θετικά στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτινάχθηκε στις 110,3 μονάδες τον Απρίλιο από τις 100,9 μονάδες το Μάρτιο, ξεπερνώντας δε, κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μετριοπαθή αύξηση στις 102,2 μονάδες. Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, γεγονός από μόνο του ελπιδοφόρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης βελτιώθηκε σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη με ενδεικτική την αύξηση του δείκτη κατά 10,7 μονάδες στην Ολλανδία, κατά 9,1 μονάδες στην Ισπανία και κατά 8,5 μονάδες στη Γαλλία.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, φτάνοντας τον Απρίλιο στις -8,1 μονάδες από -10,8 τον Μάρτιο, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτοξευτεί ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης. Μόνη δυσάρεστη έκπληξη, η υποχώρηση του δείκτη στον τομέα των υπηρεσιών.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά είναι λογική η βελτίωση που παρουσιάζει ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης (ΕΕΙ), που τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τον μέσο όρο και τον Απρίλιο κατέγραψε νέα αύξηση κατά 9,9 μονάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία καλλιεργούν αισιοδοξία στην αγορά πως, τόσο το λιανεμπόριο όσο και ο παραγωγικός τομέας, θα βιώσει μια περίοδο άνθισης. «Μπορούμε να ανακοινώσουμε το τέλος της ύφεσης του Covid-19» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε σημείωμα της η ING, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μόνο αγκάθι στη θετική αυτή προοπτική συνιστά η πιθανή διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Για την ώρα ο τιμάριθμος παρουσιάζει μετριοπαθή άνοδο, όμως οι προοπτικές για τις τιμές χονδρικής δείχνουν αυξητική τάση.

Βέβαια, σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει με την πάροδο των μηνών και κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναλόγως και με την πορεία της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως οι αγορές μπορούν να είναι… ήσυχες πως τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αλλάξει στρατηγική. Άλλωστε, η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να «τρέξει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του PEPP, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή