Άλμα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών και μάλιστα πιο πάνω και από τις προβλέψεις των αναλυτών κατέγραψε το αμερικανικό ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τις θετικές εκτιμήσεις για την ταχύτατη ανάρρωση της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό βέβαια σημαίνει, επίσης, πως η Ευρώπη παραμένει πολύ πίσω και θα αργήσει να δει την πόρτα της εξόδου από την κρίση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφώθηκαν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 6,4% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από τις ήδη αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για εκτίναξη του δείκτη στο 6,1%.
Στρατηγικός παράγοντας για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στάθηκε η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος που βρέθηκε από την πρώτη ημέρα στην κορυφή της ατζέντας του νέου Αμερικανού προέδρου. Και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα, χαρίζοντας του μια σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή νίκη.
Συνολικά στη χώρα έχουν χορηγηθεί 234,6 εκατ. δόσεις, με 98 εκατ. Αμερικανούς να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, αριθμός που μεταφράζεται στο 29,5% του συνολικού πληθυσμού.
Πραγματικά, με το άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή στην κανονικότητα η κατανάλωση ενισχύθηκε σημαντικά, με τις ατομικές δαπάνες να παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 10,7%. Αυτό έδωσε άμεση ώθηση στο λιανεμπόριο, τον μεταποιητικό και βιομηχανικό τομέα και τελικά την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης.
Ο θετικός αντίκτυπος καταγράφεται και στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως χωριστή έκθεση σήμερα έδειξε πως μόλις 553.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για νέα επιδόματα ανεργίας, που είναι το χαμηλότερο νούμερο από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο, επεσήμανε προφητικά πως η Αμερική «είναι έτοιμη να εκτοξευθεί» αναφερόμενος στην ταχύτατη οικονομική ανάκαμψη της χώρας που αφήνει πίσω της την πανδημία και τις αρνητικές συνέπειες της.
Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Fed σκοπεύουν να διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί ακόμη, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στη χθεσινή συνεδρίαση της.
Στις εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2021, η Fed προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 6,5% και ανεργία στο 4,5%, αλλά επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 3,3% το 2022.
Latest News
Economist: Θα καταφέρει η Lego να παραμείνει η πιο «κουλ» εταιρεία παιχνιδιών;
Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις της Lego, σύμφωνα με τον Economist: να συνεχίσει με τον ίδιο επιτυχημένο ρυθμό και να γίνει πιο πράσινη
Η οικονομία πολέμου επιβραδύνει το εμπόριο με την Κίνα
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον σιδηρόδρομο είναι ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται η Ρωσία
Η Διώρυγα του Παναμά νέο γεωπολιτικό, οικονομικό κι εμπορικό μέτωπο
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει να πέσει η Διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια», αναφερόμενος στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας
Εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος της Γαλλίας
Τριπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία, αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ευρώ την τελευταία 10ετία και έφθασε το 113,7% του ΑΕΠ
Κοντά στα 4 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει στην Apple νέο κύκλο αύξησης των πωλήσεων για συσκευές iPhone
Η Gen Z διψάει για Guinness - Ξεμένει από αποθέματα η ιρλανδική μπίρα;
Είναι πραγματικές οι ανησυχίες για την εξάντληση της Guinness στη Βρετανία ή αποτελούν ένα κόλπο μάρκετινγκ;
Οι Βρετανοί ξοδεύουν περισσότερα αυτά τα Χριστουγεννα
Τα πολυκαταστήματα στη Βρετανία σημειώνουν αύξηση των πωλήσεων κατά σχεδόν 7%, ενώ η Visa αναφέρει ότι οι διαδικτυακές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%
Γιατί αλλάζει μάρκα παγωτού o Βασιλιάς Κάρολος ;
Εντάλματα σε περισσότερες απο 300 εταιρείες χορήγησε ο Βρετανός βασιλιάς, συνεχίζοντας την παράδοση των προμηθευτών του βασιλικού οίκου
ΕΚΤ: Έρχονται πρόστιμα για τις «απείθαρχες» τράπεζες- Τι σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα
Η ΕΚΤ από το 2014 έχει ανακοινώσει κατά μέσο όρο περισσότερα από 5.000 εποπτικά μέτρα ετησίως
DW: «Ηγεμών» ή «ασθενής» η Γερμανία στην Ευρώπη;
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας» στην ΕΕ. Ωστόσο δεν χάνει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, σημειώνει η DW