Ο συνιδρυτής της Facebook Κρις Χιουγκς μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση ενός οικονομικού συστήματος που θα προσφέρει ευρεία ευημερία στους αμερικανούς πολίτες.

Σε μια συνέντευξή του στην εκπομπή «Squawk Box», ο Χιουγκς είπε ότι το νέο είδος καπιταλισμού που οραματίζεται είναι μια «ακραία θέση»
μετά από δεκαετίες διευρυνόμενων διαφορών μεταξύ πλουσίων και φτωχών Αμερικανών.

«Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να περιγράψω την ευρεία κοινή λογική στην Αμερική, η οποία, νομίζω, πιστεύει ότι ο καπιταλισμός μπορεί να λειτουργήσει αλλά ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες καπιταλισμού», δήλωσε ο Χιούγκς, προσθέτοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο ο σημερινός καπιταλισμός λειτουργεί «δεν έχει δουλέψει για τους περισσότερους ανθρώπους. ”

«Αντ ‘αυτού, πρέπει να έχουμε έναν καπιταλισμό όπου οι αγορές πρέπει να ελέγχονται, όπου θα έχουμε έξυπνους κανονισμούς, όπου θα έχουμε δημόσιες επενδύσεις, όπου θα έχουμε μακροοικονομική διαχείριση», δήλωσε ο άνθρωπος που εγκατέλειψε την Facebook πριν από δώδεκα χρόνια για να εργαστεί στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα και της προεδρικής εκστρατείας του 2008.

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

Ο Χιουγκς πλέον συμπροεδρεύει στο πρότζεκτ Οικονομικής Ασφάλειας, το οποίο επικεντρώνεται στην προώθηση έργων και στην έρευνα σε θέματα που αφορούν στο εγγυημένο εισόδημα και την επιβολή ενός αυστηρότερου αντιμονοπωλιακού πλαισίου στις ΗΠΑ.

Ο Χιουγκς είπε ότι η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία είναι στην πραγματικότητα ένας τομέας όπου ορισμένα στοιχεία του καπιταλιστικού συστήματος που ο ίδιος περιγράφει ήδη αγκαλιάζονται από ανθρώπους και στις δύο πλευρές του αμερικανικού πολιτικού φάσματος.

«Υπάρχει μια νέα πλειοψηφία στα αριστερά και στα δεξιά που λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει, όχι για να τιμωρήσει οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία για κάτι που κάνει λάθος, αλλά για να δημιουργήσει μια δίκαιη αγορά κατά πρώτο λόγο, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Χιουγκς, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ζήτησε να διαλυθεί το Facebook.

Πρόσθεσε ότι ρευστοποίησε τις μετοχές που είχε στη Facebook το 2012 και αναγνώρισε ότι έκανε περιουσία από την εποχή που εργαζόταν στην εταιρεία. Ωστόσο, έγραψε σε μια δημοσίευση του LinkedIn το 2018 ότι η ικανότητά του να «κάνει μισό δισεκατομμύριο δολάρια για τρία χρόνια εργασίας», δείχνει ότι κάτι «είναι βαθύτατα λάθος με την οικονομία μας».

«Οι αγορές ποτέ δεν ήταν ελεύθερες»

Ο Χιουγκς είπε ότι βλέπει τους Αμερικανούς από διάφορους χώρους «να ρίχνουν την ιδέα ότι οι αγορές δεν ήταν ποτέ ελεύθερες». Η ιδέα μιας πραγματικά ελεύθερης αγοράς στις Η.Π.Α., πρόσθεσε, είναι πραγματικά «μια σειρά φράσεων. Είναι μια ιδέα. Είναι ένας μύθος που κυριαρχούσε κάπως στον λόγο. ”

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσης ότι «πρέπει να έχουμε δημόσιες επενδύσεις για να δημιουργήσουμε το είδος της ευημερίας που πρέπει να δει η χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ως απόδειξη, επεσήμανε τα κρίσιμα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την οικονομία ως απάντηση στην πανδημία στην κορωνοϊού και τη Μεγάλη Ύφεση πριν από αυτήν.

«Η ιδέα απλώς να αφήσεις τις αγορές να είναι φυσικές ή όμορφες ή χαοτικές, έδειξε ότι δεν λειτουργεί», κατέληξε ο Χιουγκς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή