Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, παρά την ύφεση και τη φυγή κεφαλαίων προς αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων σε σχέση με τα μηδενικά επιτόκια των απλών λογαριασμών πρώτης ζήτησης και των προθεσμιακών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταθετική βάση ενισχύεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κατά 22,50 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του 2021 η αύξησή της διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1,50 δισ. ευρώ.
Οι βασικότεροι λόγοι που οι θετικές αυτές τάσεις παραμένουν ισχυρές, είναι οι αναστολές πληρωμών φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, τα μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημιώσεις εργαζομένων, αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με κουρεμένα ενοίκια, επιδότηση δόσεων δανείων κα) και η αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης λόγω των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.
Τι δείχνουν τα στατιστικά
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Μάρτιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να προσεγγίζουν με μηνιαία άνοδο 1,66 δισ. ευρώ τα 165 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2014!
Καθαρές εισροές καταγράφηκαν τόσο στους λογαριασμούς επιχειρήσεων, όσο και σε λογαριασμούς νοικοκυριών. Ειδικότερα το Μάρτιο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:
– Αύξηση κατά 1.663 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 741 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 13,8% από 14,9%.
– Αύξηση κατά 870 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 437 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 19,8% από 37,4%.
– Οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων (MXE) αυξήθηκαν κατά 1.695 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 149 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
– Αύξηση κατά 793 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 304 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 9,3% από 9,9%.
– Για 19ο συνεχή μήνα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, υποχωρώντας περισσότερο από 1 δισ. ευρώ το Μάρτιο.
Οι χρηματοδοτήσεις
Στον αντίποδα, το Μάρτιο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας μειώθηκε σε 15,6% από 15,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.421 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 415 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία ανά κατηγορία πίστης είναι τα εξής:
– Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2021, ήταν θετική κατά 595 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 392 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 7,9% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 8,7% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 413 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 320 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 0,0% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 182 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 72 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
– Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Το Μάρτιο του 2021, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 34 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε σε 3,8% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.
– Χρηματοδότηση ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 225 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 136 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,7% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.
Latest News
Syndea: Αναπροσαρμόζει τα ασφάλιστρα των Ισόβιων Συμβολαίων Υγείας
Η Syndea ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να απορροφήσει σημαντικό μέρος των αυξήσεων, μειώνοντας τον αντίκτυπο στους ασφαλισμένους
Από σήμερα εισιτήριο στο... κινητό - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλάζει τα δεδομένα στις αθηναϊκές συγκοινωνίες
Με το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το «tap2ride» μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε εισιτήριο και εισάγει τις συγκοινωνίες της Αθήνας στο μέλλον
Toyota Ελλάς: Αύξηση 39% στις πωλήσεις το 2024
Η Toyota Ελλάς ανακοίνωσε ότι ταξινομήθηκαν 25.626 οχήματα, σημειώνοντας 17,4% μερίδιο αγοράς, το υψηλότερο στην ιστορία της στην Ελλάδα
Νέα συνεργασία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με σούπερ μάρκετ Θανόπουλος
ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου 2025 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται με κεντρικό μήνυμα το «Το ‘ψαξες;»
Eurobank για «Σπίτι μου ΙΙ»: Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων
Με το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης της Eurobank, ο πελάτης υποβάλει την αίτησή του στο κατάστημα ή μέσω video κλήσης
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Ασφάλεια Hellas Direct: Περισσότερη διαφάνεια με την υπηρεσία gov.gr
Η εταιρία δημιουργεί νέο πρότυπο στην ασφάλεια αυτοκινήτου
Allianz: Απορροφά το 50% των αυξήσεων στα ισόβια συμβόλαια υγείας
Η Allianz αναφέρει ότι περιορίζει τη μέση αύξηση για το 2025, μεσοσταθμικά στο 7% και είναι έτοιμη για διάλογο με τους φορείς
«Θετική εξέλιξη ο αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα» - Η ανακοίνωση του ΣΕΒΤ
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σταθερά πτωτικής πορείας που διαμορφώθηκε σταδιακά μέσα στο 2024, σχολίασε ο ΣΕΒΤ
NN Hellas: Στο 7% η αναπροσαρμογή των ισόβιων προγραμμάτων υγείας
Η NN Hellas αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα καλύψει την επιβάρυνση που θα προκύψει από τον περιορισμό της αναπροσαρμογής