Η «καθαρή» ενέργεια και οι παραχωρήσεις ήταν οι δύο τομείς της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θωράκισαν τον όμιλο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στην εποχή της πανδημίας.

Αυτό καταδεικνύεται από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα τελευταία έτη της μεγάλης υποχώρησης του κατασκευαστικού κλάδου, το ευρύ χαρτοφυλάκιο της όχι απλά την κράτησε όρθια αλλά της ενίσχυσε και τη λειτουργική κερδοφορία.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα πάντα με αναλυτές, ήταν ο μόνος κερδοφόρος όμιλος της τελευταίας δεκαετίας. Το 2020 η εισηγμένη σε μία πρωτόγνωρη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πέτυχε να αυξήσει τη λειτουργική της κερδοφορίας στα 306,3 έναντι 285,1 εκ. ευρώ.

Η εισηγμένη, χάρη στην από 20ετίας δραστηριοποίηση της στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και τις παραχωρήσεις ανέβασε το EBITDA της. Το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας το οφείλει στον τομέα του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, ο οποίος έκλεισε με EBITDA 193,8 εκ ευρώ και στις παραχωρήσεις με 105,2 εκ. ευρώ.

Έτσι, ο όμιλος έχει καταφέρει να μην εξαρτάται από την κυκλικότητα του κλάδου των κατασκευών.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως σχολιάζουν πηγές της εταιρίας, ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον καθώς αφενός διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δις. ευρώ και αφετέρου προσδοκά από την κατανομή της πίττας των «πράσινων» έργων και άλλων έργων υποδομής που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Στα εμβληματικά έργα που έχει μπροστά του ο όμιλος να επενδύσει και να φέρει ακόμη υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις προς όφελος των μετόχων του είναι το έργο του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος και καζίνο INSPIRE ATHENS στο Ελληνικό, η μελλοντική εκμετάλλευση του αεροδρομίου του Ηρακλείου της Κρήτης αλλά και τα δύο μεγάλα ενεργειακά έργα της αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία και το Αμάρι Ρεθύμνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ