«Μαύρο» χρήμα Ελλήνων φορολογούμενων σε 54 χώρες αναζητά φέτος ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με τον κλοιό να στενεύει γύρω από όσους έχουν βγάλει στο εξωτερικό, χρήματα τα οποία ήταν αδήλωτα και αφορολόγητα στην Ελλάδα.
Η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών αναμένεται να λάβει φέτος στοιχεία από καταθέσεις και άλλες επενδύσεις Ελλήνων φορολογούμενων. Μεταξύ των χωρών που θα δώσουν στοιχεία περιλαμβάνονται και κράτη που έχουν χαρακτηριστεί «φορολογικοί παράδεισοι» όπως τα νησιά Κέιμαν, το Λιχτενστάιν, οι Μπαχάμες αλλά και η Ελβετία η οποία έχει «ρίξει» τα σύνορα του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
Μόλις φθάσουν στα χέρια των ελληνικών φορολογικών αρχών οι λίστες θα ξεκινήσει η διασταύρωσή τους προκειμένου να εντοπιστούν κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Όπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στοιχεία θα δώσουν φέτος 54 χώρες αναφορικά με το φορολογικό έτος 2019.
Τα στοιχεία που φθάνουν στην ΑΑΔΕ εντός του 2021, αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις του έτους 2019, τα οποία θα «σκανάρουν» οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Οι πληροφορίες
Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι αντίστοιχες Αρχές των άλλων χωρών αφορούν:
– Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
– Καταθετικούς Λογαριασμούς.
– Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
– Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
– Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού. Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.
Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αποτελέσουν τη βάση για να διεξαχθούν έλεγχοι. Εφόσον προκύπτει ζήτημα από τα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί αυτόματα στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, θα μπορούν να ζητηθούν και αναλυτικά οι κινήσεις του λογαριασμού από την ξένη τράπεζα. Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος θα καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.
Η λίστα
Με τις πρώτες 38 χώρες υπάρχει αμφίδρομη ανταλλαγή στοιχείων. Από τις υπόλοιπες 16, η Ελλάδα λαμβάνει στοιχεία, αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει και αυτή στοιχεία για δικούς τους φορολογικούς κατοίκους.
1. Άγιος Μαρίνος
2. Ανδόρα
3. Αργεντινή
4. Αυστραλία
5. Βραζιλία
6. Γιβραλτάρ
7. Γκέρνζι
8. Ελβετία
9. Ηνωμένο Βασίλειο
10. Ιαπωνία
11. Ινδία
12. Ινδονησία
13. Ισλανδία
14. Καναδάς
15. Κίνα
16. Κολομβία
17. Νότια Κορέα
18. Λιχτενστάιν
19. Μαλαισία
20. Μαυρίκιος
21. Μεξικό
22. Μονακό
23. Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα)
24. Νέα Ζηλανδία
25. Νήσος του Μαν
26. Νορβηγία
27. Νότια Αφρική
28. Ουρουγουάη
29. Πακιστάν
30. Παναμάς
31. Περού
32. Ρωσία
33. Σαουδική Αραβία
34. Σιγκαπούρη
35. Τζέρζι
36. Τουρκία
37. Χιλή
38. Χονγκ Κονγκ
39. Ανγκουίλα
40. Βερμούδες
41. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
42. Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα
43. Καζακστάν
44. Κατάρ
45. Κόστα Ρίκα
46. Κουρασάο
47. Μακάο
48. Μπαχάμες
49. Μπαχρέιν
50. Μπελίζε
51. Νιγηρία
52. Νήσοι Κέιμαν
53. Νήσοι Τερκ και Κάικος
54. Σεϋχέλλες
Latest News
Κομισιόν: Κλείνει το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα - Στα 3 δισ. το 2022
Η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ από «εξαφανισμένους» εμπόρους, δηλαδή εμπόρους που δεν αποδίδουν ΦΠΑ
Τσακλόγλου: Δωρεάν φάρμακα για 310.000 χαμηλοσυνταξιούχους
Τι είπε ο Πάνος Τσακλόγλου για όσους χαμηλοσυνταξιούχους θα λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα, αλλά και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 για τις δηλώσεις πόθεν έσχες – Η τροπολογία
Η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για τα έτη 2022 και 2023 μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν παρατείνεται
Σήμερα η καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έως 200 ευρώ [πίνακες]
Η οικονομική ενίσχυση αφορά σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ αφορά 602.581 συνταξιούχους - Κριτήρια το καθαρό ποσό σύνταξης και η προσωπική διαφορά
Λουκέτο για δύο χρόνια σε πρατήριο καυσίμων για νοθεία
Από τον έλεγχο των δειγμάτων που πραγματοποίησε η Χημική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, βρέθηκε ότι η αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων ήταν νοθευμένη
Δεν εφαρμόζεται ο νόμος για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα - Τι καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι
«Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ας μην προσπαθεί να πετύχει επικοινωνιακό όφελος, από ένα καραμπινάτο «σφάλμα» της κυβέρνησής του» αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ
Πότε πληρώνονται εφάπαξ ενίσχυση και επίδομα αλληλεγγύης – Ποιοι θα λάβουν έως 200 ευρώ [πίνακες]
Η οικονομική ενίσχυση αφορά σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ αφορά 602.581 συνταξιούχους - Κριτήρια το καθαρό ποσό σύνταξης και η προσωπική διαφορά
Ξεκίνησε το μητρώο εγγραφής φορέων του δημόσιου για αποστολή στοιχείων φορολογικών δηλώσεων
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
Πρώτο βήμα από τον e-ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας 1,8 δισ.
Συγκροτήθηκε η εταιρεία που θα διαχειριστεί περιουσία του e - ΕΦΚΑ, αντικειμενικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και εμπορικής 1,8 δισ. ευρώ
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση έως 20% το 2025
Οι προϋποθέσεις και η αίτηση στην πλατφόρμα myProperty – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων