Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη, το φιλόδοξο πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα LIFE, το οποίο έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Το πρόγραμμα της ΕΕ θα συμβάλει στην πραγματοποίηση της αναγκαίας στροφής προς μια καθαρή, κυκλική, ενεργειακά αποδοτική, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και ανθεκτική στο κλίμα οικονομία, για την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, και για την αναστολή και αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται για το LIFE ανέρχεται σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), εκ των οποίων 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για περιβαλλοντικές δραστηριότητες και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε δράσεις για το κλίμα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι θα χρηματοδοτηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε έργα που, μεταξύ άλλων ζητημάτων, έχουν σαφές διασυνοριακό ευρωπαϊκό συμφέρον αλλά και μέγιστη δυνατότητα αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα προωθηθούν πράσινες δημόσιες συμβάσεις.

Ενίσχυση της δράσης για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα

Το πρόγραμμα θα συμβάλει στο να καταστούν οι δράσεις για το κλίμα μια βασική πτυχή όλων των πολιτικών της ΕΕ, αλλά και στο να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των δαπανών για το κλίμα στο τουλάχιστον 30% του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το LIFE θα υποστηρίξει επίσης πολλά έργα βιοποικιλότητας και θα συμβάλει στο στόχο για αύξηση των εν λόγω δαπανών στο 7,5% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2024 και στο 10% το 2026 και το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE

Παρακολουθείστε το βίντεο από τη σχετική στην Ευρωβουλή

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Green |

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Green |

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X