Στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2020, οι πολίτες της ΕΕ ρωτήθηκαν σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην αναπτυξιακή βοήθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ- ΕΕ: Κρίσιμη η συμβολή των νέων στις οικονομικές προκλήσεις
Στη φετινή έρευνα ξετάστηκαν επίσης οι απόψεις των πολιτών σχετικά με τον ρόλο των νέων στις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την αντιμετώπιση: α) των περιβαλλοντικών προκλήσεων και β) των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Οι εννιά στους δέκα (90%) ερωτώμενους στην Ελλάδα, ποσοστό ίδιο με τον μέσο όρο στην ΕΕ (90%), συμφωνούν ότι οι νέοι στις αναπτυσσόμενες χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Επίσης, το 93% των ερωτώμενων συμφωνεί ότι το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (91%).
Η συντριπτική πλειοψηφία (91%) των ερωτώμενων στην Ελλάδα δηλώνει πως είναι σημαντικό για την ΕΕ να συνεργάζεται με άλλες χώρες για τη μείωση της φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο 88% στην ΕΕ.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (85%) συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, ποσοστό που σημειώνει αύξηση από το 2019 (+11 ποσοστιαίες μονάδες).
Επιπλέον, το 65% πιστεύει ότι το ίδιο θέμα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης (+23 ποσοστιαίες μονάδες).
Μόλις το ένα τρίτο (34%) των ερωτώμενων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες αποκλειστικά για την ενίσχυση της οικονομίας τους, ενώ σχεδόν τα δύο τρία (64%) των ερωτώμενων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να εστιάζει επίσης στη μείωση των ανισοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (61%).
Σχεδόν εννιά στους δέκα (88%) ερωτώμενους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις αναπτυσσόμενες χώρες, ποσοστό ίδιο με τον μέσο όρο στην ΕΕ.
Επιπροσθέτως, το 40% των ερωτώμενων στην Ελλάδα πιστεύει ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο 36% στην ΕΕ.
Σχεδόν τρεις στους δέκα (29%) ερωτώμενους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η ΕΕ επιτυγχάνει θετικές, βιώσιμες αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ(33%).
Από την άλλη, το 70% πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ σημειώνει επιτυχία, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο 36% στην ΕΕ.
Περισσότεροι από τους μισούς (56%) ερωτώμενους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Στους ερωτώμενους δόθηκε μια λίστα με προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και τους ζητήθηκε να πουν ποιες θεωρούν ότι είναι οι πιο επιτακτικές για το μέλλον αυτών των χωρών.
Στην Ελλάδα, οι τομείς που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ειρήνη και η ασφάλεια (43%), η υγεία (42%), καθώς και η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση (36%).
Σε σύγκριση με το 2019, οι ερωτώμενοι είναι πιο πιθανό να αναφέρουν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή (+12 ποσοστιαίες μονάδες), τη μετανάστευση και τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά και την υγεία (+4 ποσοστιαίες μονάδες και στους δύο τομείς) και την εκπαίδευση (+3 ποσοστιαίες μονάδες).
Αντιθέτως, το νερό, η ύδρευση και η αποχέτευση έχουν γίνει λιγότερο σημαντικά (-15 ποσοστιαίες μονάδες) για τους Έλληνες ερωτώμενους, ενώ το ίδιο ισχύει με την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση (-11 ποσοστιαίες μονάδες), την ασφάλεια τροφίμων και τη γεωργία (-6 ποσοστιαίες μονάδες) και την κοινωνική ισότητα (-4 ποσοστιαίες μονάδες).
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (85%) ερωτώμενους στην Ελλάδα συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις εταιρικές σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και στις δύο ηπείρους, ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με το 2019 (+5 ποσοστιαίες μονάδες) και ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (81%).
Latest News
Νέα προϊόντα στη λίστα με τις μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ
Στη νέα λίστα, συμπεριλαμβάνεται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της μειωμένης τιμής
Στην αγορά για τo τραπέζι των Χριστουγέννων οι καταναλωτές, στα ύψη οι τιμές φρούτων και λαχανικών
Για τις τελευταίες αγορές πριν τα Χριστούγεννα θα πάνε σήμερα οι πολίτες, ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το γιορτινό τραπέζι είναι φέτος πιο ακριβό
Ποιες μέρες θα είναι ανοικτές οι τράπεζες - Πώς θα λειτουργήσει το δημόσιο
Η παραμονή Χριστουγέννων είναι ημιαργία για το δημόσιο και τις τράπεζες
Οδηγός επιβίωσης για τις χριστουγεννιάτικες αγορές - Τι πρέπει να προσέξετε σε παιχνίδια και τρόφιμα
Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ είναι απαραίτητο οι καταναλωτές όταν αγοράζουν παιχνίδια να υιοθετήσουν μια προσεκτική και ενημερωμένη προσέγγιση
Οι γυναίκες θύματα ανισοτήτων στην αμοιβή
Οι αποκλίσεις στο εισόδημα ανά επαγγελματικό τομέα και εκπαιδευτικό επίπεδο
«Διατηρώ»: 20 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση διατηρητέων κτιρίων
Ξεκίνησε η διαβούλευση των «Οδηγών» του προγράμματος. Στο μισό εκατ. ευρώ το ανώτατο ύψος χρηματοδότησης
Έρχονται 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Αφορά τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Με χαμηλές ταχύτητες οι επενδύσεις στις κατοικίες
Οι τιμές των διαμερισμάτων σπάνε τα κοντέρ καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2024 ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε το ίδιο διάστημα του 2008
Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου» ΙΙ & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»
Τα δυο προγράμματα αναμένεται ότι θα διατίθενται μέσω των εμπορικών τραπεζών που θα συμμετάσχουν σε αυτά, από τα μέσα Ιανουαρίου 2025
Οι «έξοδοι» της Ελλάδας στις αγορές το 2025 - Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για άντληση 8 δισ. [πίνακας]
Σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ