Στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2020, οι πολίτες της ΕΕ ρωτήθηκαν σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην αναπτυξιακή βοήθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ- ΕΕ: Κρίσιμη η συμβολή των νέων στις οικονομικές προκλήσεις
Στη φετινή έρευνα ξετάστηκαν επίσης οι απόψεις των πολιτών σχετικά με τον ρόλο των νέων στις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την αντιμετώπιση: α) των περιβαλλοντικών προκλήσεων και β) των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Οι εννιά στους δέκα (90%) ερωτώμενους στην Ελλάδα, ποσοστό ίδιο με τον μέσο όρο στην ΕΕ (90%), συμφωνούν ότι οι νέοι στις αναπτυσσόμενες χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Επίσης, το 93% των ερωτώμενων συμφωνεί ότι το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (91%).
Η συντριπτική πλειοψηφία (91%) των ερωτώμενων στην Ελλάδα δηλώνει πως είναι σημαντικό για την ΕΕ να συνεργάζεται με άλλες χώρες για τη μείωση της φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο 88% στην ΕΕ.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (85%) συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, ποσοστό που σημειώνει αύξηση από το 2019 (+11 ποσοστιαίες μονάδες).
Επιπλέον, το 65% πιστεύει ότι το ίδιο θέμα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης (+23 ποσοστιαίες μονάδες).
Μόλις το ένα τρίτο (34%) των ερωτώμενων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες αποκλειστικά για την ενίσχυση της οικονομίας τους, ενώ σχεδόν τα δύο τρία (64%) των ερωτώμενων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να εστιάζει επίσης στη μείωση των ανισοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (61%).
Σχεδόν εννιά στους δέκα (88%) ερωτώμενους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις αναπτυσσόμενες χώρες, ποσοστό ίδιο με τον μέσο όρο στην ΕΕ.
Επιπροσθέτως, το 40% των ερωτώμενων στην Ελλάδα πιστεύει ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο 36% στην ΕΕ.
Σχεδόν τρεις στους δέκα (29%) ερωτώμενους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η ΕΕ επιτυγχάνει θετικές, βιώσιμες αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ(33%).
Από την άλλη, το 70% πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ σημειώνει επιτυχία, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο 36% στην ΕΕ.
Περισσότεροι από τους μισούς (56%) ερωτώμενους στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Στους ερωτώμενους δόθηκε μια λίστα με προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και τους ζητήθηκε να πουν ποιες θεωρούν ότι είναι οι πιο επιτακτικές για το μέλλον αυτών των χωρών.
Στην Ελλάδα, οι τομείς που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ειρήνη και η ασφάλεια (43%), η υγεία (42%), καθώς και η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση (36%).
Σε σύγκριση με το 2019, οι ερωτώμενοι είναι πιο πιθανό να αναφέρουν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή (+12 ποσοστιαίες μονάδες), τη μετανάστευση και τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά και την υγεία (+4 ποσοστιαίες μονάδες και στους δύο τομείς) και την εκπαίδευση (+3 ποσοστιαίες μονάδες).
Αντιθέτως, το νερό, η ύδρευση και η αποχέτευση έχουν γίνει λιγότερο σημαντικά (-15 ποσοστιαίες μονάδες) για τους Έλληνες ερωτώμενους, ενώ το ίδιο ισχύει με την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση (-11 ποσοστιαίες μονάδες), την ασφάλεια τροφίμων και τη γεωργία (-6 ποσοστιαίες μονάδες) και την κοινωνική ισότητα (-4 ποσοστιαίες μονάδες).
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (85%) ερωτώμενους στην Ελλάδα συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις εταιρικές σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και στις δύο ηπείρους, ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με το 2019 (+5 ποσοστιαίες μονάδες) και ελαφρώς μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (81%).
Latest News
Κεραμέως στην ΕΕΝΕ: Μέλημά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το ανθρώπινο δυναμικό έχει 55% βασικές ψηφιακές δυνατότητες και στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%, λέει η υπουργός Εργασίας
Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027 - Τι είπε ο Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ
Ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, υποσχέθηκε ο Φλωρίδης στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ
Στον αέρα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι πρέπει να κάνετε
Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να υποβάλλονται έως τις 6 Δεκεμβρίου - Τα βήματα για την αίτηση
Εξετάζουμε τις προτάσεις μείωσης φόρων αλλά... - Τι είπε ο Χατζηδάκης στην ΕΕΝΕ
Στην Ελλάδα «καλλιεργείται ένας μύθος ότι έχει επέλθει πλήρης αποβιομηχάνιση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΕΝΕ
Περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους - Τι είπε ο Χατζηδάκης για ανάπτυξη και φοροδιαφυγή
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε ανάπτυξη και φοροδιαφυγή και με ανάρτηση στο Facebook και στο φορολογικό φόρουμ του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στην Αθήνα
Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»
Θεοδωρικάκος: Πίεση, έλεγχος και διάλογος για μείωση τιμών – Τα μέτρα θα συνεχιστούν και το 2025
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι συζητά με τους εκπροσώπους της αγοράς την επέκταση του μέτρου μείωσης των τιμών
Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση - Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ για τη βιομηχανία [πίνακες]
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία παρουσιάστηκε στην 8η Οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποιείται από την Ε.ΕΝ.Ε
Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη - Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett (FT)
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο της συζήτησης - Οι δασμοί και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα
Εφτασαν τα 523 τα προϊόντα της πρωτοβουλίας μείωσης τιμής - Ολόκληρη η λίστα
Ο αριθμός των κωδικών θα ξεπεράσει τον στόχο των 600 προϊόντων, λέει η αγορά - Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ζητήσει εντατικοποίηση των προσπαθειών