Και η Fitch προστέθηκε στους οίκους που βλέπουν θετικά την ελληνική οικονομία, μετά τις Moody’s και S&P.
Η επιστροφή του δείκτη χρέους/ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά έπειτα από το σοκ του κορωνοϊού, η βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης μετά την πανδημία και η νέα πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών είναι σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Σε αναμονή της επόμενης έκθεσης της ελληνικής αξιολόγησης από τη Fitch στις 16 Ιουλίου και έπειτα από την αναβάθμιση της S&P, που ανεβάζει τις προσδοκίες για κινήσεις και από άλλους οίκους αξιολόγησης, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη 3% φέτος και 7,6% για το 2022.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας, στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές, αντικατοπτρίζει το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και τις υψηλές «βαθμολογίες» διακυβέρνησης στη σχετική λίστα της Fitch.
Αυτά έρχονται σε αντίθεση με το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και το πολύ υψηλό απόθεμα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.
Ισχυρή ανάμαψη την επόμενη 2ετία
Επίσης, η Fitch τονίζει πως αναμένει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια γα την Ελλάδα παρά την περυσινή ύφεση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μια σημαντική χαλάρωση της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας μετά την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού και εκταμίευση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Μεσοπρόθεσμα, οι αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συνεχής υψηλότερη χρηματοδότηση της ΕΕ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει, ενώ οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πανδημία σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με αυτές που αναμένει.
Οι πολύ μειωμένες αφίξεις τουριστών είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών με το έλλειμμα να διευρύνεται στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 από 1,5% το 2019. Πάντως ο οίκος, όπως αναφέρει, αναμένει σταδιακή μείωση του ελλείματος τα επόμενα δύο χρόνια.
Μείωση ελλείμματος
Όπως τονίζει η Fitch, η πολιτική στήριξη και η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης μετατράπηκε από πλεόνασμα το 2019 σε έλλειμμα 9,7% το 2020.
Η ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί στο 4% το 2022. Επίσης εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 192,5% έως το τέλος του 2022 μετά από αύξηση στο 206,3% του ΑΕΠ το 2021. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, διατηρεί την εκτίμηση της για εκτόξευση της ελληνικής οικονομία κατά 7,6% το 2022 από ανάπτυξη 3% φέτος.
Πιέσεις στην Ελλάδας θα ασκήσουν η πιθανή αποτυχία να μειωθεί το χρέος/ΑΕΠ, οι αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα αυξήσουν των κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία καθώς και ενδείξεις ότι η πανδημία έχει τελικά μεγάλης διάρκειας αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της.
Latest News
Θεοδωρικάκος: Αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα μετά από χρόνια στην Ελλάδα
«Με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του δείκτη τιμών - Πώς διαμορφώνεται ο πληθωρισμός
Χατζηδάκης για την οικονομία: Κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας!
Όπως σημειώνει ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης «Στα δημοσιονομικά, στο ταμείο μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους»
Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε σήμερα ταμείο
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Έως 31 Ιανουαρίου η ρύθμιση οφειλών σε Δήμους - Πώς θα μειώσετε τις προσαυξήσεις
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων
The Ilisian, Μινιόν, The Grid και Στοά Αρσακείου «κόβουν κορδέλα» το 2025
Τέσσερα ακίνητα - τοπόσημα ανοίγουν τις πύλες τους μέσα στο 2025 – Το ύψος των επενδύσεων και οι νέοι χρήστες
Η πλημμυρίδα των 1,28 τρισ. ευρωπαϊκών ομολόγων το 2025 και τα 8 δισ. της Ελλάδας
Προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2025 σε σύγκριση με το 2024 διακρίνει η UBS πίσω από τις εκτιμήσεις για έκδοση ομολόγων
Πώς η κερδοσκοπία κρατά ψηλά τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου
Η ακρίβεια στα ράφια παραμένει αν και οι εφετινές εξαιρετικές σοδειές εγγυώνται τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και στη χονδρική πωλείται κατά 55% χαμηλότερα από πέρυσι
Γιατί το 2025 θα διαφέρει για την ελληνική οικονομία από το 2024
Ευκαιρίες και κίνδυνοι συνυπάρχουν για την ελληνική οικονομία
Νότια vs Βόρεια Προάστια - Ποια ακίνητα επιλέγουν οι υποψήφιοι επενδυτές
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της σημειώνει οι προσδοκίες από την ζήτηση για ακίνητα το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές