Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά μικροτσίπ, γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία πολλών κλάδων, από τη βιομηχανία αυτοκινήτου έως τις τηλεπικοινωνίες και τους τεχνολογικούς ομίλους. Μάλιστα, πολλές εταιρίες επισημαίνουν το πρόβλημα στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν ως παράγοντα ανάσχεσης των κερδών τους.

Ουσιαστικά το πρόβλημα εντοπίζεται χρονολογικά στην περσινή χρονιά, τη μείωση της παραγωγής λόγω της πανδημίας αλλά και τις αυξημένες ανάγκες σε τεχνολογικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες είναι ήδη ορατές για πολλές βιομηχανίες.

Ενδεικτικά η ιαπωνική Honda Motor ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επιβράδυνση της παραγωγής της σε τρία εργοστάσια της στην Ιαπωνία, ενώ το ίδιο αποφάσισε και η γερμανική BMW, μειώνοντας τις βάρδιες παραγωγής στις μονάδες της σε Γερμανία και Βρετανία. Αναγκαστική μείωση της παραγωγής λόγω έλλειψης σε πρώτες ύλες και ημιαγωγούς ανακοίνωσαν επίσης, τις τελευταίες ημέρες, η Jaguar Land Rover Automotive, η Volvo Group και η Mitsubishi Motors.

Η αμερικανική Ford Motor επικαλέστηκε το πρόβλημα για να αιτιολογήσει την υποχώρηση των κερδών της κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα για το πρώτο τρίμηνο, αλλά πιθανότατα και για το σύνολο της χρονιάς, με τον CFO Τζον Λόουλερ να εξηγεί πως ο Όμιλος είναι υποχρεωμένος να μειώσει την παραγωγή κατά 1,1 εκατ. οχήματα φέτος, όχι επειδή δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παραγωγή. Το ίδιο ακριβώς ισχυρίστηκε η επίσης αμερικανική Caterpillar επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί πρακτικά να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στις παραγγελίες που δέχεται.

«Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς είναι τεράστιο πρόβλημα για το κλάδο συνολικά» επεσήμανε, προ ημερών, ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ. Και σε αυτό συμφώνησε και η γερμανική Daimler, η οποία σε ανακοίνωση της  περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις πιθανότατα θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, πυροδοτώντας ένα αρνητικό ντόμινο για δεκάδες κλάδους και βιομηχανίες.

Η Apple χθες, ικανοποίησε τους επενδυτές, ανακοινώνοντας θεαματική αύξηση των πωλήσεων κατά 54% για το πρώτο τρίμηνο και κέρδη ανά μετοχή στα 1,40 δολάρια. Όμως η προειδοποίηση της πως μπορεί να χάσει από 3 έως 4 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο, επειδή δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζήτηση, λόγω ανάσχεσης της παραγωγής της ελλείψει πρώτων υλών και ημιαγωγών δεν διέφυγε της προσοχής των ειδικών αναλυτών.

Την ίδια ώρα, διόλου τυχαία, οι εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες για να εξυπηρετήσουν τους εταιρικούς πελάτες τους και «βλέπουν» τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη.

Ενδεικτικά, η STMicroelectronics NV που είναι από τους βασικούς προμηθευτές μικροτσίπ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ανακοίνωσε εκτόξευση των κερδών της κατά 280%(!) στη μονάδα αυτοκινήτου.

Χθες, η Qualcomm που είναι από τους κυριότερους, αν όχι ο κυριότερος προμηθευτής μικροτσίπ για smartphone, ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα κατά 51% στα 7,93 δισ. δολάρια και αυξημένα κέρδη ανά μετοχή στα 1,90 δολάρια ήτοι αρκετά πάνω από τις προβλέψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη