Ο περονόσπορος χρειάζεται πράσινο φύλλωμα για να μολύνει και όσο μικρότερο είναι το φύλλωμα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για προσβολές. Αν τα αμπέλια δεν είναι επαρκώς προστατευμένα πριν από βροχή, αναμένεται η εμφάνιση μεμονωμένων κηλίδων «ελαίου» μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες από την εμφάνιση της βροχής.

Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες και κυρίως στα αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές και χαμηλές τοποθεσίες, όπου συνήθως ενδημεί ο περονόσπορος, προτείνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 εκ. Ο ψεκασμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που οι πρωτογενείς μολύνσεις δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά και εφόσον επικρατήσουν το επόμενο διάστημα συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, συνιστάται συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών κηλίδων. Στην περίπτωση που εμφανιστούν κηλίδες ελαίου, να εφαρμοστεί προληπτικός ψεκασμός όσο το δυνατόν πριν από την επόμενη εκδήλωση βροχής που μπορεί να προκαλέσει πρωτογενείς ή δευτερογενείς μολύνσεις.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

Ωίδιο

Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Τυχόν προσβολή των ραγών από την ασθένεια στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, ίσως αποβεί καταστροφική για την παραγωγή.

Γενικά, συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και κυρίως όταν επικρατούν κατάλληλες για την ασθένεια καιρικές συνθήκες. Συνιστάται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα και να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς. Το παθογόνο αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας των ασθενειών του περονοσπόρου και του ωιδίου.

Η αντιμετώπιση του ωιδίου να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου.

Βοτρύτης

Προσβάλλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των μολυσμάτων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης ή δροσιάς.

Όταν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα εφόσον τα ανθίδια βρίσκονται στο στάδιο πτώσης του πηλιδίου (καπέλο).

Συστάσεις: Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας.

Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής.

Για την αποφυγή προσβολής των ανθοταξιών σε ευαίσθητες ποικιλίες και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων, συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επίσης, επέμβαση συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

Ευδεμίδα

Στις πεδινές περιοχές, διαπιστώθηκε η έναρξη της πρώτης πτήσης του εντόμου την τρέχουσα εβδομάδα. Η διάρκεια της 1ης πτήσης αναμένεται να φθάσει έως το τέλος του Μαΐου. Το 50% και το 75% της πτήσης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου και στις 10 Μαΐου, αντίστοιχα.

Συστάσεις: Γενικά, οι ζημιές από την 1η γενεά της ευδεμίδας δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Ωστόσο, στα αμπέλια που έγιναν σοβαρές ζημιές την προηγούμενη χρονιά και κυρίως στις επιτραπέζιες ποικιλίες, συνιστάται εφαρμογή που αποσκοπεί στη μείωση του πληθυσμού των επόμενων γενεών του εντόμου ακριβώς πριν από την έναρξη της άνθισης και εάν απαιτείται επανάληψη 7-14 ημέρες αργότερα από τον 1ο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO