Για χρόνια λέγαμε ότι γενικά τα πράγματα στην Αμερική ήταν πιο δεξιά σε σχέση με την Ευρώπη (με την εξαίρεση ίσως των Συντηρητικών στη Βρετανία).
Βλέπετε στην Ευρώπη είχαμε τότε κοινωνικό κράτος, μεγάλους και ισχυρούς δημόσιους τομείς, μεγαλύτερη πολυφωνία στα κοινοβούλια, λιγότερο εμπορευματοποιημένη Τέχνη και πιο ενδιαφέροντα ΜΜΕ.
Σήμερα τα πράγματα δείχνουν να έχουν κάπως αντιστραφεί.
Στην Αμερική διάφορα πράγματα παραμένουν χειρότερα σε σχέση με την Ευρώπη, από την πρόσβαση στο σύστημα υγείας έως τις αβυσσαλέες κοινωνικές ανισότητες.
Όμως, την ίδια στιγμή στην Αμερική δείχνουν ότι όλα αυτά τους απασχολούν και θέλουν να πάρουν μέτρα και να διορθώσουν καταστάσεις.
Στην Ευρώπη χρειάστηκαν τεράστιες διαπραγματεύσεις για το «Ταμείο Ανάκαμψης», που είναι σαφώς μικρότερο από τα «πακέτα» που εξαγγέλλει ο Μπάιντεν και οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να ορκίζονται στη «δημοσιονομική πειθαρχία», δηλαδή τη λιτότητα.
Και άμα ρωτήσεις τους «σχεδιαστές πολιτικής», λίγο πολύ, σε όλες τις χώρες θα σου πουν τα ίδια που θα έλεγαν και δέκα χρόνια πριν: να αφήσουμε τις αγορές να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθει η ανάπτυξη, χωρίς μεγάλη φορολογία και χωρίς «ακαμψίες».
Από τη μεριά του ο Μπάιντεν, αυτός ο άχρωμος, υποτίθεται, πολιτικός, τολμάει και «σπάει τα ταμπού»:
• Για να έχουμε ανάπτυξη χρειαζόμαστε περισσότερη και ενεργητικότερη παρέμβαση των κυβερνήσεων, έτσι ώστε να στηριχτεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων, η έρευνα και ανάπτυξη και να υπάρξουν καλύτερες υποδομές.
• Είναι επένδυση η αύξηση των δαπανών για την παιδεία ώστε να αυξηθούν τα χρόνια που κάθε αμερικανός θα περνάει μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
• Επειδή την Αμερική δεν την έχτισε η Wall Street αλλά η μεσαία τάξη και αυτήν την έχτισαν τα συνδικάτα που υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των εργαζομένων, πρέπει να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να στηριχθεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.
• Δεν μπορεί να σωρεύεται ανεργία στη μία άκρη και τεράστιος πλούτος στην άλλη και γι’ αυτό πρέπει να αυξηθεί η φορολογία του μεγάλου πλούτου για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα που θα ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Ο Μπάιντεν ούτε αριστερός είναι, ούτε ριζοσπάστης. Το ακριβώς αντίθετο.
Όμως, καταλαβαίνει ότι η έξοδος από τη διπλή κρίση, οικονομική και κοινωνική, και ο ανταγωνισμός με χώρες όπως η Κίνα, που έχουν ενεργητική και έντονη κρατική παρέμβαση, απαιτούν πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και κάνουν τον κόσμο της εργασίας ενεργό συμμέτοχο στην οικονομική ανασυγκρότηση.
Ακριβώς αυτά που σημαντικό μέρος των ελίτ στην Ευρώπη αδυνατούν να κατανοήσουν.
Latest News
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρεί προς μια νέα εποχή
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών