Διαταραχές προσωπικότητας, κόπωση, αύξηση της χοληστερίνης και, και, και…  (ο κατάλογος  δεν έχει… τελειωμό). Ερώτηση: θέλετε να απαλλαγείτε από έναν βασικό παράγοντα που τα προκαλεί όλα αυτά; Ναι; Ε, τότε «κλείστε» τα αυτιά σας στον θόρυβο (!) Καλά διαβάσατε:  Δεν με πιστεύετε; Ρίξτε, για να πειστείτε, μια ματιά στην έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία 2019». Δεν πιστεύτε ούτε τους συντάκτες της προαναφερόμενης έκδοσης;

Οκ, δεν νομίζω να αμφισβητείτε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό  Υγείας (ΠΟΥ) που κατατάσσει τον θόρυβο στη 2η θέση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούν προβλήματα, αμέσως μετά την επίδραση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα .

Οι επιπτώσεις του θορύβου στον άνθρωπο είναι πολλαπλές και ποικίλες: ξεκινώντας από έναν απλό εκνευρισμό και καταλήγοντας σε μόνιμες βλάβες, όπως απώλεια ακοής, έλλειψη συγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές και καρδιακά προβλήματα.

Η εικόνα του θορύβου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ένας στους πέντε κατοίκους στις πόλεις κατοικεί σε ζώνες με ημερήσιο θόρυβο που ξεπερνά τα ανώτερα εθνικά επιτρεπτά όρια, ενώ ένας στους τέσσερις κατοικεί σε ζώνες με νυχτερινό θόρυβο που ξεπερνάει τα ανώτερα επιτρεπτά όρια τη νύχτα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το 18% του συνόλου του πληθυσμού κατοικεί σε ζώνες που ο θόρυβος ξεπερνά το επιτρεπτό ( νομοθετημένο) όριο του θορύβου την ημέρα ( που είναι τα 70 ντεσιμπέλ) και το 26% το επιτρεπόμενο όριο για τη νύχτα (που είναι τα 60 ντεσιμπέλ).

Προσέξτε για να δείτε το μέγεθος του προβλήματος: στο 7ο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (7th EAP) και σε όλα γενικά τα πρόσφατα κείμενα της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) ως υψηλά επίπεδα θορύβου για την ημέρα θεωρούνται τα 55 ντεσιμπέλ (dΒ) και για τη νύχτα τα 50 ντεσιμπέλ (dΒ).

Mόνο το 25% του αστικού πληθυσμού δεν ξυπνάει από τον θόρυβο…

Στην Ελλάδα, μόνο το 8% του αστικού πληθυσμού διαμένει σε ζώνες κάτω του ημερησίου ορίου ( με βάση το 7th EAP που είναι τα 55 dΒ) και μόνο το 25% σε ζώνες με επίπεδα θορύβου κάτω του νυχτερινού ορίου (πάλι με βάση το 7th EAP που είναι τα 50 dΒ).

Τα προαναφερόμενα ποσοστά, προέρχονται από τη σύνθεση των έως τώρα μελετών Στρατηγικής Χαρτογράφησης Θορύβου για 16 Πολεοδομικά Συγκροτήματα (προσμετρώνται τρείς περιοχές της Αθήνας: Κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) συνολικού πληθυσμού 3,14 εκατομμυρίων κατοίκων (οι χαρτογραφήσεις κυμαίνονται από το 2012 έως το 2015).

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ

Με βάση μελέτες του ΠΟΥ, ο ετήσιος μέσος όρος νυχτερινής έκθεσης σε θόρυβο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει  τα 40 dΒ. Ειδικότερα, όταν ο μέσος όρος ξεπερνά τα 55 dp, μακροπρόθεσμα, είναι δυνατόν να προκληθεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και εν συνεχεία ισχαιμική καρδιακή νόσος, προβλήματα στο καρδιακό σύστημα, υπέρταση, ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο…

160.000 πρόωροι θάνατοι

Εξακολουθείτε να έχετε ακόμη αμφιβολίες; Κοιτάξτε τους αριθμούς. Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η μακροχρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικό θόρυβο εκτιμάται ότι προκαλεί 160.000 (!) πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη, με περίπου 32 εκατομμύρια άτομα να πάσχουν από οχλήσεις και 13 εκατομμύρια από διαταραχές ύπνου.

Το κύριο αίτιο

Ο θόρυβος που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία αποτελεί το κύριο αίτιο των προαναφερόμενων περιπτώσεων. Ειδικότερα, έχει εκτιμηθεί πως το 26% περίπου του αστικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (100 εκατομμύρια κάτοικοι) εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα θορύβου, ενώ περισσότερο από το 18% (70 εκατομμύρια άτομα) εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα νυχτερινού θορύβου από την οδική κυκλοφορία που έχουν συχνά δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Τυχαίο;  Όχι βέβαια…

Σύμφωνα με μελετητές, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατασκευάζονται κανόνια θορύβου και σούπερ μεγάφωνα τα οποία χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και τον στρατό για να αντιμετωπίζονται διαδηλωτές κ.α. Κατά τους ίδιους, η εκπομπή ισχυρότατων ήχων προκαλεί φόβο και με αυτόν τον τρόπο το μεγάφωνο λειτουργεί σαν όπλο, αναγκάζοντας κάποιον να κλείσει τα αυτιά του για να μην πονέσει…

Κατά τους ειδικούς, ο θόρυβος αποτελεί πλέον ένα συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα. Γι’ αυτό, το λέω για άλλη μια φορά: «Μην μου σπάτε άλλο τα αυτιά…».

Info

Όλα τα στοιχεία που χρησιμοποίησα προέρχονται από την έκθεση «Περιβάλλον και Υγεία», 2019 που στηρίζεται στις έρευνες « Επιδράσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ε. Κ Κατσουγιάννη, και « Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» του Ινστιτούτου Ερευνών και Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Ν. Μιχαλόπουλο, και την έκθεση «Ελλάδα Κατάσταση Περιβάλλοντος» 2018.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου