Η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας αναμένει ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ της Airbus και της Boeing θα επιλυθεί τον Ιούλιο, οπότε και εκπνέει το πάγωμα που ισχύει στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια στο Reuters.

Η μάχη των δασμών με την εμπλοκή των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Βρετανίας σχετίζεται με μία σειρά κρατικών επιδοτήσεων προς τις δύο εταιρίες παραγωγής αεροσκαφών.

Η Βρετανία λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες ως πρώην κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά και ως κατασκευάστρια σημαντικών εξαρτημάτων των αεροσκαφών Airbus.

Πτώση εσόδων για Boeing

Νασημειωθεί πως την Πέμπτη η Boeing ανακοίνωσε νέα πτώση για τα έσοδα της , παρά το γεγονός πως ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν ιδιαίτερα πιεστικό για τον κορυφαίο όμιλο αεροναυπηγικής που προσπαθούσε τότε, να διαχειριστεί την κρίση που καθήλωσε επί μήνες τα 737 Max.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, τα έσοδα της έχασαν άλλο ένα 10% πέφτοντας στα 15,2 δισ. δολάρια, καθώς οι παραδόσεις αεροσκαφών ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες λόγω της πανδημίας. Έτσι, οι ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 561 εκατ. δολάρια, ελαφρά καλύτερα από τις ζημιές ύψους 641 εκατ. δολαρίων που αντιμετώπιζε στο περσινό πρώτο τρίμηνο, λόγω της υπόθεσης των 737 Max.

Η Airbus, από την άλλη, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και για οικονομικούς/ταμειακούς λόγους. Στις αρχές του 2020 που ξέσπασε η υγειονομική κρίση είχε ρευστότητα 16 δισ. δολαρίων έναντι ρευστότητας 10 δισ. δολ. της Boeing, κυρίως επειδή η αμερικανική εταιρεία είχε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών πληρώνοντας στους μετόχους της περί τα 40 δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή