Διαβάζω: «Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Εταιρεία συμφώνησε εκ νέου με το Ελληνικό Δημόσιο να παραταθεί η υπάρχουσα μεταξύ τους Σύμβαση του αποκλειστικού της δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητάς της, έως την 30η Ιουνίου 2021». Δηλαδή το προνόμιο διαρκεί άλλους 2 μήνες…
Oι απαντήσεις βρίσκονται -τουλάχιστον αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνουν οι πολιτικές επιλογές- στο site του ΤΑΙΠΕΔ. Διαβάζω: Η εταιρεία «έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και υπηρεσιών αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η διάρκεια αυτού του δικαιώματος, όπως και η ανανέωση αυτού, ρυθμίζεται από την Σύμβαση Παραχώρησης που έχει συνάψει η εταιρεία με το Ελληνικό Δημόσιο το 1999, η οποία είναι 20ετούς ισχύος και βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης και χρονικής επέκτασης».
Αλλά, γιατί χρειάστηκε να φθάσουμε στο «παρά πέντε»; Μήπως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εντάξει την ΕΥΔΑΠ στην κατηγορία των εταιρειών κάτω από τον τίτλο: «Επικείμενη». Τι σημαίνει αυτή η ένδειξη; Τι άλλο, από το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ και κυρίως το Υπερταμείο που κρατά την πλειοψηφία των μετοχών επεξεργάζονται προτάσεις αξιοποίησης μεταξύ των οποίων και η πώληση του ποσοστού του Ταμείου στην ΕΥΔΑΠ.
Πάμε, πάλι, στο site του ΤΑΙΠΕΔ: «Επί του παρόντος, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας έχει το 50% + 1 μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας,, το ΤΑΙΠΕΔ το 11,33%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι μετοχές της εταιρείας είναι εισηγμένες».
Μπορεί η ανάρτηση του κειμένου να είναι κάπως παλιά αλλά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Αγκάθι παραμένει το ύψος του τιμήματος για την νέα σύμβαση του προνομίου – άλλες προσεγγίσεις γίνονται από την πλευρά του management και άλλες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Αν δίπλα, στο προνόμιο έρθουμε να βάλουμε και το θέμα της Ψυττάλειας -μια μεγάλη δουλειά με πολλούς διεκδικητές- αλλά και το θέμα της μερικής ιδιωτικοποίησης τότε μιλάμε για μια διαρκή Εβδομάδα των Παθών.
—————————————————
Οι δουλειές της PRODEA INVESTMENTS – η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα που έλκει την καταγωγή της από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ- φαίνεται ότι πάνε μια χαρά στο νησί της Αφροδίτης. Μάλιστα, μία από τις εταιρείες συμφερόντων της, η Mediterranean Hospitality Venture Limited (MHV) θα αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα του Ομίλου στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η MHV απέκτησε εντός του Απριλίου το 100% των μετοχών της εταιρείας Parklane Hotels Limited, ιδιοκτήτριας του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol, του μοναδικού luxury internationally branded θέρετρου στην Κύπρο και του Park Tower που αποτελείται από 20 πολυτελή διαμερίσματα στη Λεμεσό Κύπρου.
————————————————-
Δεν είμαι ειδικός αλλά ρώτησα και έμαθα για τις μικρές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη νέα χρηματοδότηση της VIVA WALLET, τη χρηματοδότηση των 80 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη συμμετοχή του Κινεζικού γίγαντα της TENCENT (διαθέτει από υπηρεσίες ψυχαγωγίας μέχρι … τεχνητή νοημοσύνη), της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- EBRD και του 60χρονου δισεκατομμυριούχου επενδυτή Jim Breyer με το BREYER CAPITAL που διατηρεί δύο επιτελικές βάσεις στις ΗΠΑ, μια στο Menlo Park της Καλιφόρνια και η άλλη, στο Austin του Τέξας.
Χρησιμοποιώ και εγώ τον όρο χρηματοδότηση μένοντας στο γράμμα των ανακοινώσεων της εταιρείας, η ιδρυτική ομάδα της οποίας (Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας) διατηρεί τον έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Στη πραγματικότητα, η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ενός Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων, για το οποίο είχε λάβει σχετικές αποφάσεις πρόσφατη (Φεβρουάριος 2021) γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις η διάθεση των ομολογιών έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση σε εξ αρχής επιλεγμένους επενδυτές.
Στην ουσία των πραγμάτων, το ΜΟΔ της VIVA WALLET είναι μια «ενδιάμεση κίνηση», μέχρι τη στιγμή που θα αποφασιστεί η προσφυγή σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης που τοποθετείται χρονικά 12 μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και αυτό για να έχει υπάρξει ένα πλήρες έτος χρήσης που να επιτρέψει να εμφανιστούν οι ρυθμοί των αυξήσεων και να καταγραφούν επιδόσεις. Ο νέος γύρος θα αναζητήσει ένα ποσό που τοποθετείται στο 1,5 δις δολάρια plus.
Αλλά, τι έχουν να κερδίσουν οι τρεις επενδυτές της «ενδιάμεσης κίνησης»; Οι συνομιλητές μου, παρά τις επιμέρους διαφορές προσεγγίσεων, επέμειναν ότι οι κάτοχοι των ομολογιών θα έχουν στη διάθεση τους ένα «κουπόνι» και θα έχουν εξασφαλίσει μια έκπτωση (εκτιμάται σε 15 %) στη μελλούμενη αποτίμηση της εταιρείας.
Το έγκυρο στο χώρο της Τεχνολογίας και των Startups TechCrunch σε άρθρο του για τις εξελίξεις στη VIVA WALLET κάνει λόγο για την «ελληνική startup που δημιούργησε τραπεζικές υπηρεσίες έχοντας ως ακροατήριο μικρούς και μεσαίους εμπόρους». Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι η VIVA WALLET εξαγόρασε την PRAXIA BANK (νυν VIVABANK), ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο στη διάρκεια αυτής της επιχειρηματικής διαδρομής βρέθηκαν επενδυτικές εταιρείες συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση και του Πάρι Κασιδόκωστα- Λάτση ( φθινόπωρο 2014), το fund DIORAMA (που υποστηρίζεται από την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – EBRD, την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – ΕΙΒ και το EUROPEAN INVESTMED FUND) και βρίσκεται υπό την διαχείριση της DECA INVESTMENTS, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η επένδυση του DIORAMA ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2018. Ο νεότερος μέτοχος – αρχές του 2020- είναι το HEDOSOPHIA, έναVenture Capital με έδρα το Λονδίνο που ανιχνεύει και επενδύσει σε B2C εταιρείες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Και η επόμενη μέρα; Τι μέλλει να γενεί; Ποια είναι τα σχέδια και οι προγραμματισμοί;
Η εταιρεία έχει ήδη φυσική παρουσία με υποκαταστήματα σε 23 χώρες της Ευρώπης, παρέχοντας ένα εξαιρετικά ευρύ σύνολο μεθόδων πληρωμής σε χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενώ ξεκίνησε ήδη τη διάθεση δανείων σε επιχειρήσεις μέσω της VIVABANK.
Στη πράξη, σκοπός της εταιρείας είναι να ενοποιήσει τον πολυδιασπασμένο Ευρωπαϊκό χάρτη πληρωμών, κάτω από την ενιαία πανευρωπαϊκή τεχνολογική υποδομή αιχμής που έχει αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου από Έλληνες μηχανικούς.
—————————————————
Και πότε θα βγει άσπρος καπνός για το πολυσυζητημένο deal μεταξύ των μετόχων της CHIPITA και της πολυεθνικής MONDELEZ INTERNATIONAL, του μεγαλύτερου ομίλου παραγωγής και διάθεσης snacks στον κόσμο; Όλοι όσοι μπορούν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις στα «μέσα δωμάτια» συμφωνούν ότι δεν θα δούμε άσπρο καπνό πριν από τις αρχές ή και τα μέσα στου καλοκαιριού. Τουλάχιστον, αυτή είναι η πρώτη εντύπωση με βάση τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν σε ένα μεγάλο deal με δεδομένο και την παραγωγική διασπορά – 14 παραγωγικές μονάδες σε 11 διαφορετικές χώρες.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»