Οι λίστες αναμονής που έχουν ανοίξει πολλά κρεοπωλεία εν όψει Πάσχα, παρά τις «αλμυρές» τιμές  στα αμνοερίφια, αποκαλύπτουν τις συνολικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών που έχει επιφέρει η πανδημία, αλλά και τις εντεινόμενες πληθωριστικές τάσεις που ακόμη δεν εμφανίζονται  στους επίσημους δείκτες.

Τον λεγόμενο «αντιληπτό» πληθωρισμό διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες στις τιμές των σούπερ μάρκετ, στα κρεοπωλεία, στα μανάβικα, στους φούρνους κ.λπ. όπου επισημαίνονται αυξητικές τάσεις σε αρκετά προϊόντα πρώτης ανάγκης, οι οποίες δεν συμβαδίζουν βέβαια με τις μεταβολές στο διαθέσιμο εισόδημα.

Σε ότι αφορά τα αμνοερίφια, που είναι το hot προϊόν των ημερών, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, λόγω της έλλειψης, οι τιμές για αρνιά και κατσίκια που διατίθενται από τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι ακριβότερες έναντι της περσινής πασχαλινής περιόδου από 2 έως 4 ευρώ το κιλό και ξεκινούν ελάχιστα κάτω από τα 8 ευρώ/κιλό για τα αρνιά και από 8,2 ευρώ/κιλό για τα κατσίκια.

Στα παραδοσιακά κρεοπωλεία η ψαλίδα της τιμής είναι μεγαλύτερη και ο οβελίας φτάνει ακόμα και τα 12 ευρώ/κιλό από 8,90 και 9,90 ευρώ πέρυσι (για αρνί και κατσίκι αντίστοιχα). Αυτές οι τιμές αφορούν ολόκληρο το σφάγιο, ενώ ανεβαίνουν ακόμη και στα 14 ευρώ ανά κιλό εάν κάποιος καταναλωτής θέλει να αγοράσει μόνο μέρος του αρνιού ή του κατσικιού (π.χ. παϊδάκια).

Η περιορισμένη προσφορά αμνοεριφίων κατά σημαντικό ποσοστό αποδίδεται στο υψηλό κόστος εκτροφής, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί πάνω από 30% στο καλαμπόκι και στη σόγια και συγκυριακά στις εξαγωγές λόγω του Καθολικού Πάσχα που προηγήθηκε.

Την ίδια ώρα, το ράλι των τιμών σε καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια και φυτικά έλαια δεν περιορίζεται μόνο στον κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά επηρεάζει μια ευρεία γκάμα βασικών καταναλωτικών προϊόντων από το ψωμί και τα τυροκομικά μέχρι και τα αναψυκτικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα ο δείκτης Bloomberg Agriculture Spot -ο οποίος παρακολουθεί τα βασικά αγροτικά προϊόντα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων- σημείωσε άνοδο σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, που αποδίδεται στις τιμές των σιτηρών.

Επιπλέον, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, οι τιμές ορισμένων οπωροκηπευτικών και φρούτων έχουν πάρει την ανηφόρα.

Η αύξηση που καταγράφουν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, οι οποίες ξεπερνούν ήδη το φράγμα των 3 ευρώ για μεμονωμένες πράξεις αγοροπωλησίας, αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τον καταναλωτή.

Να σημειωθεί τέλος ότι τρεις κατηγορίες αγαθών διατροφής πήγαν κόντρα στο ρεύμα του αρνητικού πληθωρισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο ανατιμήσεις καταγράφονται σε ψάρια νωπά (4,2%), τυριά (2,9%), γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και μέλι (3,5%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Οικονομία |

Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι

Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.