![Το πείραμα της κεφαλαιοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/ασφαλιση-συνταξη-scaled.jpg)
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο για τον επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος, με την εισαγωγή χαρακτηριστικών κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα, δηλαδή τις επικουρικές συντάξεις.
Εντός των επόμενων μηνών το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να ενταθεί ο κοινωνικός διάλογος γύρω από το νέο σύστημα, ενώ θα ακολουθήσει η ψήφισή του από τη Βουλή ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1.1.2022 για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας καθώς και όσους είναι σε ηλικία κάτω των 35 ετών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος – τα οποία έχουν γίνει γνωστά – προβλέπουν τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά με τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του ατομικού του λογαριασμού, τη σώρευση των εισφορών και των αποδόσεων, στα πρότυπα λειτουργίας του e-banking.
Οι εισηγητές του συστήματος εγγυώνται τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και επιμένουν ότι θα οδηγήσει σε αυξημένες παροχές ιδιαιτέρως μετά τη διάρκεια 25ετούς ασφάλισης, από την επένδυση των ατομικών εισφορών.
Σημειώνουν ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, παροχές επικούρησης θα δίδονται και σε αναπήρους όπως και σε συντάξεις χηρείας.
Ωστόσο αυτή η επιλογή πυροδοτεί, εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση, ένα debate ειδικών και επιστημόνων που στηρίζεται σε επιτυχημένα παραδείγματα (όπως της Αυστραλίας) ή πλήρως αποτυχημένα εγχειρήματα (όπως χωρών της Λατινικής Αμερικής).
«Δοκίμασαν και επέστρεψαν»
Σε μειώσεις συντελεστών αναπλήρωσης των συντάξεων και κατ’ επέκταση σημαντική μείωση των παροχών των ασφαλισμένων, ανισότητες στις παροχές μεταξύ των δύο φύλων και σε μεταφορά του κινδύνου των κεφαλαιαγορών στους εργαζομένους-ασφαλισμένους και συνταξιούχους οδήγησε το πείραμα της επιλογής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος σε 30 χώρες.
Πρόκειται για μια πρώτη καταγραφή των οικονομικών επιπτώσεων που σήμανε για την κοινωνική ασφάλιση και για την εθνική οικονομία τριάντα χωρών που επιχείρησαν να μετατρέψουν σε κεφαλαιοποιητικά τα δημόσια υποχρεωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Το εγχείρημα καταγράφηκε στο χρονικό διάστημα από το 1981 μέχρι το 2014, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2018 οι 18 από τις 30 χώρες εγκατέλειψαν το πείραμα της κεφαλαιοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και επανήλθαν στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών.
Δριμεία κριτική στο εν λόγω «πείραμα» ασκούν δύο πανεπιστημιακοί εξειδικευμένοι σε θέματα ασφάλισης, ο κ. Σ. Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο κ. Β. Μπέτσης, διδάκτορας του ιδίου πανεπιστημίου, αντλώντας στοιχεία από την πορεία που ακολούθησαν οι συγκεκριμένες χώρες, όταν επιχείρησαν να εφαρμόσουν ανάλογα εγχειρήματα με αυτό που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, την επικουρική ασφάλιση.
Συγκεκριμένα, στη μετατροπή του ασφαλιστικού τους συστήματος προχώρησαν 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής (Χιλή, Περού, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη, Βολιβία, Μεξικό κ.ά.), άλλες 14 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Καζακστάν, Κροατία, ΠΓΔΜ (Βόρεια Μακεδονία σήμερα), Πολωνία, Λετονία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ρωσία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Αρμενία), και δύο χώρες της Αφρικής (Νιγηρία και Γκάνα).
Δημοσιονομικοί οι λόγοι αποτυχίας
Μέχρι το 2018 από τις προαναφερόμενες χώρες οι 18 εγκατέλειψαν το πείραμα της κεφαλαιοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και επανήλθαν στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών (Βενεζουέλα (2018), Εκουαδόρ (2002), Νικαράγουα (2005), Βουλγαρία (2007), Αργεντινή (2008), Ουγγαρία (2010), Κροατία (2011), ΠΓΔΜ – Βόρεια Μακεδονία (2011), Πολωνία (2011), Ρωσία (2012), Καζακστάν (2013), Τσεχία (2016) και Ρουμανία (2017).
Οι λόγοι αποτυχίας που καταγράφονται σε μελέτες κάθε χώρας είναι κυρίως δημοσιονομικοί, εξαιτίας του κόστους μετάβασης, αλλά και λόγοι που αναφέρονται στα υψηλά διαχειριστικά κόστη, στη σημαντική μείωση των συντάξεων και στη μη προβλεψιμότητα του επιπέδου της σύνταξης από τους ασφαλισμένους λόγω της αβεβαιότητας των χρηματιστηριακών κεφαλαιαγορών.
Σοβαρές απώλειες του εισοδήματος
Οι δύο πανεπιστημιακοί σημειώνουν το γεγονός ότι «αν και υπήρχαν χώρες που είχαν επιστρέψει στην κοινωνική ασφάλιση πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι περισσότερες χώρες επέστρεψαν στη δημόσια διανεμητική κοινωνική ασφάλιση μετά τις σοβαρές απώλειες του εισοδήματος που υπέστησαν οι συνταξιούχοι από την κρίση του 2008 και τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν οι κρατικοί προϋπολογισμοί των χωρών οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τόσο τη χρηματοπιστωτική κρίση όσο και το υψηλό κόστος μετάβασης».
Κερδισμένες αναδείχθηκαν οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονταν τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων. Η ασφαλιστική αγορά δεν ευνοήθηκε, αφού παρατηρήθηκε συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των επιχειρήσεων, με μείωση του ανταγωνισμού και την επικράτηση των μεγάλων πολυεθνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, οι θετικές συνέπειες που αναμένονταν στις κεφαλαιαγορές αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ μικρές και περιορισμένου μεγέθους, όπως και οι επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών που επιχείρησαν το πείραμα της κεφαλαιοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Δηλώνει αναρμόδιο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/syntaxiouhoi-600x400.jpg)
Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Δηλώνει αναρμόδιο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Αναδρομικά θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι δημοσίου τομέα είχαν προσφύγει μέχρι 21/7/2020 στα διοικητικά δικαστήρια.
![ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το 74% των εργαζομένων νιώθει σωματική εξάντληση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ergazomenos-1024x698-1-600x409.jpg)
Ενας στους δύο εργαζομένους καταπονείται σωματικά - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΕ [γραφήματα]
Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ διενήργησε έρευνα για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων - Τι αποκαλύπτει
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν την εβδομάδα 10 – 14 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_lefta_misthoi8-600x352.png)
Ποιοι πάνε ταμείο την εβδομάδα 10-14 Φεβρουαρίου - Πότε πληρώνονται οι συντάξεις
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων
![Μισθοί στο Δημόσιο: Νέες μόνιμες αυξήσεις αντί για δώρα σε όλους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Νέες μόνιμες αυξήσεις αντί για δώρα στο Δημόσιο - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το «λίφτινγκ» στην προσωπική διαφορά - Ερχεται νέα οριζόντια αύξηση από 1ης Απριλίου
![Κεραμέως: Πάνω από 2.000 ενδιαφερόμενοι στην «Ημέρα Καριέρας» στον Βόλο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/kerameos-600x400.jpg)
Κεραμέως: Πάνω από 2.000 ενδιαφερόμενοι στην «Ημέρα Καριέρας» στον Βόλο
Για την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ μίλησε η κ. Κεραμέως
![Συντάξεις: Νωρίτερα η πληρωμή για τον μήνα Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Νωρίτερα οι συντάξεις - Πότε θα πάνε στα ΑΤΜ οι δικαιούχοι
Τι αλλάζει στις ημερομηνίες και πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - Το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις