Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Μετά και το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα 3 Μαΐου, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να «τρέξουν» τα μέτρα για την οικονομία.
Η κυβέρνηση που στοχεύει στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 καθώς και να ανέβει η Ελλάδα μια επενδυτική βαθμίδα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θέλει να διατηρήσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας από φέτος σε υψηλούς ρυθμούς.
Με φόντο και το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση βασίζεται σε τέσσερα όπλα για την επαναλειτουργία της οικονομίας και την αύξηση των εσόδων. Σε συνδυασμό δε με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, από τις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας.
Τα όπλα για την οικονομία
Στη φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει τέσσερα όπλα που θα τα χρησιμοποιήσει για την οικονομία.
– Standard & Poor’s: Η αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης στρώνει το έδαφος για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προετοιμάζει το πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού τονώνοντας με φθηνή ρευστότητα τα κρατικά ταμεία.
Από το οικονομικό επιτελείο τα μηνύματα για τα ταμειακά διαθέσιμα δείχνουν μία διαχειρίσιμη κατάσταση, το ύψος των οποίων είναι περί τα 30 δισ. ευρώ, όμως το αυστηρό lockdown έχει ανεβάσει το κόστος των μέτρων στήριξης από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ.
Ο αμερικανικός οίκος δίνει το εισιτήριο για ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες και η ελληνική οικονομία πλέον είναι στο δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την οποία απέχει κατά δύο σκαλοπάτια, όταν η πιστοληπτική ικανότητα είχε κάνει βουτιά στην κατηγορία «σκουπίδια» από το 2010. Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ανάκαμψη κατά 4,9% το 2021 (-8,2% το 2020) και κατά 5,8% το 2022, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ ( 9,7% το 2020) και το χρέος θα μειωθεί στο 201% περίπου του ΑΕΠ το 2021 ( 206% το 2020).
– Καταθέσεις: Και τον Μάρτιο συνεχίστηκε η αύξηση των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάρτιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ. Από την αρχή της πανδημίας (τέλη Φεβρουαρίου 2020) έως και τα τέλη του φετινού Μαρτίου οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ (από τα 116,3 στα 128,33 δισ.), ακολουθώντας τη σχετική τάση που παρατηρήθηκε τόσο στις χώρες της Ευρώπης, όσο και στις ΗΠΑ.
Η τόνωση της ρευστότητας στις τράπεζες θα αποτελέσει ένα ισχυρό σύμμαχο για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
– Ταμείο Ανάκαμψης: Με την κατάθεση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση από την Ελλάδα των 30,9 δισ. ευρώ που δικαιούται από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όταν εγκριθεί το σχέδιο κάποιου κράτους-μέλους θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου η κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα χρήματά αυτά θα δοθούν περί το Φθινόπωρο.
– Εμβολιασμοί: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών εκτιμάται ότι θα στηρίζουν την οικονομία. Η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει το στοίχημα του εμβολιασμού το επόμενο δίμηνο, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών θα αποτελέσει και το «κλειδί» για το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 3.000.000 εμβολιασμοί, ενώ ο Μάιος αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το σχέδιο της κυβέρνησης.
Latest News
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Τι γίνεται με τις συντάξεις
Ποιοι και τι λαμβάνουν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Τι θα γίνει με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου
Στα ράφια οι μειώσεις από 5% μέχρι 24% σε 523 προϊόντα – Τι θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ στις γιορτές
Σύντομα αναμένεται ο αριθμός των προϊόντων με μείωση τιμής στα σούπερ μάρκετ, να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 600 κωδικών
Δημόσια νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργοθεραπευτές οι ασθενείς
«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων
Τι κρύβει ο «χρησμός» της Fitch - Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους και το διπλό στοίχημα του 2025
Στην τελευταία της αξιολόγηση για φέτος η Fitch αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας στο BBB- με stable outlook
Στο ΒΒΒ- με stable outlook διατηρεί την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Fitch
Ο Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία στην Ευρώπη
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο