Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μετά και το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα 3 Μαΐου, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να «τρέξουν» τα μέτρα για την οικονομία.

Η κυβέρνηση που στοχεύει στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 καθώς και να ανέβει η Ελλάδα μια επενδυτική βαθμίδα  μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023  θέλει να διατηρήσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας από φέτος σε υψηλούς ρυθμούς.

Με φόντο και το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης που κατατέθηκε  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση βασίζεται σε τέσσερα όπλα για την επαναλειτουργία της οικονομίας και την αύξηση των εσόδων. Σε συνδυασμό δε με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, από τις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας.

Τα όπλα για την οικονομία

Στη φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει τέσσερα όπλα που θα τα χρησιμοποιήσει για την οικονομία.

– Standard & Poor’s: Η αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης στρώνει το έδαφος για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  προετοιμάζει το πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού τονώνοντας με φθηνή ρευστότητα τα κρατικά ταμεία.

Από το οικονομικό επιτελείο τα μηνύματα για τα ταμειακά διαθέσιμα δείχνουν μία διαχειρίσιμη κατάσταση, το ύψος των οποίων είναι περί τα 30 δισ. ευρώ, όμως το αυστηρό lockdown έχει ανεβάσει το κόστος των μέτρων στήριξης από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ.

Ο αμερικανικός οίκος δίνει το εισιτήριο για ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες και η ελληνική οικονομία πλέον είναι στο δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την οποία απέχει κατά δύο σκαλοπάτια, όταν η πιστοληπτική ικανότητα είχε κάνει βουτιά στην κατηγορία «σκουπίδια» από το 2010. Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ανάκαμψη κατά 4,9% το 2021 (-8,2% το 2020) και κατά 5,8% το 2022, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ ( 9,7% το 2020) και το χρέος θα μειωθεί στο 201% περίπου του ΑΕΠ το 2021 ( 206% το 2020).

– Καταθέσεις: Και τον Μάρτιο συνεχίστηκε η αύξηση των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάρτιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ. Από την αρχή της πανδημίας (τέλη Φεβρουαρίου 2020) έως και τα τέλη του φετινού Μαρτίου οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ (από τα 116,3 στα 128,33 δισ.), ακολουθώντας τη σχετική τάση που παρατηρήθηκε τόσο στις χώρες της Ευρώπης, όσο και στις ΗΠΑ.

Η τόνωση της ρευστότητας στις τράπεζες θα αποτελέσει ένα ισχυρό σύμμαχο για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

– Ταμείο Ανάκαμψης: Με την κατάθεση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση από την Ελλάδα των 30,9 δισ. ευρώ που δικαιούται από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όταν εγκριθεί το σχέδιο κάποιου κράτους-μέλους θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου η  κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα χρήματά αυτά θα δοθούν περί το Φθινόπωρο.

– Εμβολιασμοί: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών εκτιμάται ότι θα στηρίζουν την οικονομία. Η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει το στοίχημα του εμβολιασμού το επόμενο δίμηνο, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών θα αποτελέσει και το «κλειδί» για το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 3.000.000 εμβολιασμοί, ενώ ο Μάιος αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία