Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας που επηρέασαν παγκοσμίως το εμπόριο σε όλα τα είδη, δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη διακίνηση ειδών ένδυσης.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας μόδας Fashion Revolution 2021 (19-25 Απριλίου), οι εισαγωγές ρούχων στην ΕΕ κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό μείωσης της τάξης του 14% στο σύνολο του 2020 έναντι του 2019, σε συνέχεια μιας συνεχόμενης τάσης αύξησης όλη την προηγούμενη δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό οι εισαγωγές τέτοιων ειδών εκτινάχθηκαν κατά 24% .
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πέρσι περιορίστηκαν οι εισαγωγές, το ισοζύγιο στον κλάδο παραμένει αρνητικό. Η ΕΕ εισήγαγε το 2020 ρούχα αξίας 69 δισ. ευρώ από τρίτες χώρες και εξήγαγε λιγότερα από τα μισά σε αξία, 30 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2019 οι εξαγωγές ήταν 14% μικρότερης αξίας, μετά τη διαρκή αύξηση της τελευταίας δεκαετίας που έφτασε σε ποσοστό το 64% από το 2010 μέχρι το 2020.
Η Κίνα μεγαλύτερη προμηθεύτρια ρούχων στην ΕΕ
Η επιβεβαίωση της γενικής άποψης ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα ειδών ένδυσης για τις χώρες-μέλη της ΕΕ και από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat προφανώς δεν… εκπλήσσει.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές από εκεί ανήλθαν το 2020 σε 21 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών εισαγωγών της κατηγορίας στην ΕΕ. Ακολούθησε το Μπαγκλαντές με εισαγωγές αξίας 12 δισ. ευρώ και ποσοστό 18%, η Τουρκία με αξία 8 δισ. ευρώ και ποσοστό 12%. Τέταρτη σε αξία εξαγωγών ρούχων προς την ΕΕ κατατάσσεται η Μ. Βρετανία (4 δισ. ευρώ αξία, 6% ποσοστό) η Ινδία και το Βιετνάμ (από 3 δισ. ευρώ η καθεμιά και 4% ποσοστό) και η Καμπότζη (δισ. ευρώ αξία, 4% ποσοστό).
Μεγαλύτερος εισαγωγέας η Γερμανία
Το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής αξίας των εισαγόμενων ρούχων στην ΕΕ προέρχεται από τη Γερμανία. Το 2020 η κραταιά οικονομία της Ευρώπης εισήγαγε είδη ένδυσης από τρίτες χώρες που σε αξία αντιπροσώπευαν το 25% της συνολικής αξίας εισαγωγών της ΕΕ. Με διαφορά ακολουθεί η Ισπανία (10 δισ. ευρώ, ποσοστό 10%) και η Γαλλία (10 δισ. ευρώ, ποσοστό 14%).
Εξαγωγές με ιταλική… φινέτσα
Περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας των εξαγωγών ειδών ένδυσης που πραγματοποίησε η ΕΕ το 2020 προήλθε από την Ιταλία. Συγκεκριμένα, η ονομαστή για τη φινέτσα της και τη βιοτεχνία τέτοιων ειδών χώρα της ΕΕ κατέγραψε αποστολές ρούχων αξίας 10 δισ. ευρώ σε χώρες εκτός Ένωσης. Στο μισό, σε 5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές της Γερμανίας (ποσοστό 17%), σε 4 δισ. ευρώ της Ισπανίας (ποσοστό 14%) και άλλο τόσο της Γαλλίας (ποσοστό 13%).
Latest News
Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη - Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett (FT)
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας - Ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Ο Γάλλος τραπεζίτης Βιλερουά εκτιμά ότι η επιστροφή Τραμπ μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η σφήνα της οικογένειας Ito στην εξαγορά της ιαπωνικής 7-Eleven
Η μητρική της 7-Eleven στοχεύει στην απόσχιση της επιχείρησης σούπερ μάρκετ και άλλων περίπου 30 «μη βασικών» μονάδων - Ποιος θα τις εξαγοράσει
«Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον του Ίλον» - Γιατί οι διαφημιστές επιστρέφουν στο Χ
Ορισμένα brands επωνυμίες στις ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει το X λόγω ανησυχιών αλλά τώρα επιζητούν την εύνοια του Ίλον Μασκ
Πώς έγινε η Lululemon ένα από τα πιο δημοφιλή athleisure brands
Από τον Καναδά στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Lululeman κατέκτησε το γυναικείο και εφηβικό κοινό με όχημα τα διάσημα κολάν - Οι επόμενοι στόχοι
Πώς τα ακριβά τυριά έγιναν αγαπημένος στόχος εγκληματιών
Τα ακριβά τυριά έχουν μετατραπεί σε θελκτικό στόχος για ληστές, καθώς το κόστος τους ανεβαίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες - Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
Η αλλαγή για τις αμυντικές δαπάνες θα αφορά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 - Δεξαμενή τα Ταμεία Συνοχής
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για deals στις αερομεταφορές της Ευρώπης
Καταλύτης η τελική συμφωνία της Lufthansa με τη Ρώμη για αγορά του 41% της ΙΤΑ (πρώην Alitalia)
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για νέο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, λένε αξιωματούχοι της ΕΚΤ
«Μια αλλαγή στην ισοτιμία θα έκανε δυσκολότερο για την ΕΚΤ να φτάσει στον στόχο της για πληθωρισμό 2%»