Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο 60χρονος δικηγόρος António Costa έσπευσε να γιορτάσει την πρωτιά της χώρας του στο σπριντ της κατάθεσης των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις Βρυξέλλες με ένα tweet.

Τελικά, 13 χώρες υπέβαλαν τα Σχέδιά τους μέχρι το βράδυ της 30ης Απριλίου 2021.

Η πρώτη τριάδα είναι ήδη γνωστή: Πορτογαλία, Ελλάδα και Γερμανία. Την πεντάδα συμπληρώνουν, η Γαλλία και η Σλοβακία. Ακολουθούν, η Δανία, η Ισπανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Με βάση αυτή τη κατάταξη οι τρεις του βάθρου θα έχουν και την ευκαιρία να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από τις τεχνοκράτες των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης κατά προτεραιότητα να…εισπράξουν προκαταβολές κλπ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εθνική επιτυχία και ως τέτοια χρειάζεται να αντιμετωπίζεται. Η επιτυχία πιστώνεται σε πρόσωπα που λειτούργησαν ως μέλη μιας συντεταγμένης ομάδας που έπρεπε να κερδίσει το στοίχημα. Μια παραπάνω αναφορά στα μέλη της ομάδας δεν βλάπτει: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος,  ο γ.γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, ο γ.γ Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος  Μαντζούφας.

————————————-

Αν προσέξει κανείς τις επενδύσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα το fund EOS Capital Partners – ένα από τα μεγάλα funds του EquiFund, στο οποίο managing partner και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του είναι ο πολύ έμπειρος Απόστολος Ταμβακάκης- θα διαπιστώσει ότι ο τομέας των ειδών διατροφής καταλαμβάνει ένα σημαντικό μερίδιο του ενδιαφέροντος και της δραστηριότητας του. Αν αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τρόφιμα συνδυαστεί με το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ελληνική αγορά – εξαγορές του CVC Capital Partners  όπως εκείνη του Ομίλου Vivartia, το πολυσυζητημένο deal  των μετόχων της Chipita με τον πολυεθνικό γίγαντα της Modelez International κλπ- τότε η μία έκπληξη θα διαδέχεται την άλλη.

Άλλωστε, αρκετοί από τους εμπλεκόμενους έχουν την δυνατότητα μέσω των τραπεζών αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών π.χ EBRD να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους ή και τις εξαγορές τους. Πρόσφατα, το EOS Hellenic RenaissanceFund (EHRF) – που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της EOS CapitalPartners- προχώρησε σε επένδυση 7 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία φρεσκοκομμένων σαλατικών Eurocatering S.A., γνωστή περισσότερο ως «Φρεσκούλης» που αποτελεί και την βασική εμπορική φίρμα της.

Το ίδιο fund επένδυσε 15 εκατομμύρια ευρώ και στην εταιρεία Agrifreda που με έδρα την Αριδαία της Πέλλας δραστηριοποιείται σε 5 διαφορετικές αγορές. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο τομέα μεταποίησης – επεξεργασίας  κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών καθώς  και πρoϊόντων ζαχαροπλαστικής. Παράλληλα,  δραστηριοποιείται και στην εμπορία πολλών και ποικίλων λαχανικών και φρούτων. Το πιο ξεχωριστό στοιχείο της εταιρείας αλλά και ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι ότι κατέχει την τεχνογνωσία επεξεργασίας κάστανων στην ελληνική αγορά.

Τέλος, το EHRF έχει επενδύσει 5 εκατομμύρια ευρώ στην Minerva, μια από τις ηγέτιδες ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο των ειδών διατροφής με διεθνή παρουσία και δραστηριότητα. Σε αυτήν την επένδυση το EHRF δεν ήταν μόνο του – αλλά μαζί με δύο άλλα ελληνικά private equity funds, το Diorama Investments και το Elikonos 2. Το τελευταίο έχει συμμετάσχει και στην επένδυση στην εταιρεία του «Φρεσκούλης».

Τι σημαίνουν, όλα αυτά; Στη πράξη, δημιουργείται ένας ζωτικός χώρος χρηματοδότησης επενδύσεων τόσο σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις τροφίμων με εξαγωγικές επιδόσεις και σταθερή επιμονή στην εξωστρέφεια όσο και σε μεγάλες σύνθετες επενδύσεις με πρώτη ύλη τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω τραπεζών.

————————————————

Μία από τις επενδύσεις που αναφέρονται στον συγκεντρωτικό πίνακα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ελληνικού Σχεδίου που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες μου κίνησε το ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια επένδυση 161 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ανάπτυξη μικροδορυφόρων, αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία. Το συγκεκριμένο έργο σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία, γεωργία καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε επενδύσεις νέων τεχνολογικών λύσεων. Λεπτομέρειες προσεχώς…

————————————————-

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι εξελίξεις στην ΜΕΒΓΑΛ καθώς δεν είναι μακριά η χρονική στιγμή που οι δύο μέτοχοι – η πλευρά της ΔΕΛΤΑ αλλά και η πλευρά της Μαίρης Χατζάκου (η οικογένεια της οποίας ίδρυσε την εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων με την κυριαρχική παρουσία στην αγορά της Βορείου Ελλάδος)- θα πρέπει να αποφασίσουν για το ποιος θα πάρει το ποσοστό του άλλου. Και οι δύο έχουν από 43,18 % των μετοχών. Μετά την εξαγορά της Vivartia -μέλος του οποίου είναι η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ- από το CVC Capital Partners οι εξελίξεις οδεύουν προς την κορύφωση τους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories