H μείωση των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τη λειτουργία του εμπορίου, αν και όχι απόλυτα ελεύθερα, συνεχίζει να πριμοδοτεί τον δείκτη ανάκαμψης.
Το άνοιγμα της εστίασης θα ενισχύσει περαιτέρω την κατανάλωση και τη ζήτηση και εκτιμάται πως θα συνεχιστεί η τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Όπως, σημειώνουν οι ερευνητές του e-learning του ΕΚΠΑ «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρατηρήσει βελτίωση του δείκτη ανάκαμψης. Την εβδομάδα έως τις 25 Απριλίου ο δείκτης ανάκαμψης βελτιώθηκε περεταίρω από τις από τις 71,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 72,1 μονάδες. Πρόκειται για μικρή βελτίωση η οποία οφείλεται κυρίως στη ζήτηση / κατανάλωση».
Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται μείωση την εβδομάδα έως την 11η Απριλίου, στις 72,8 μονάδες σε σχέση με τις 73,8 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Η μείωση αυτή παρατηρείται κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης/κατανάλωσης και παρότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος παρουσιάζει μικρή βελτίωση.
Συγκριτικά, η απόσταση δείχνει να μειώνεται οριακά.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την τουριστική περίοδο και τις αφίξεις οι οποίες όμως δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την Ελλάδα αλλά και από την εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων των άλλων χωρών.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Latest News
Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
Ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας CIVIS από το 2019, το ΕΚΠΑ πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση ενός νέου πανεπιστημιακού μοντέλου που προάγει τη συνεργασία, την καινοτομία και τη σύνδεση με την κοινωνία
Οι προβλέψεις 27 οίκων για την ελληνική οικονομία το 2025 και 2026
H Focus Economics παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των οίκων που έκαναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2024
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974