Επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον απέστειλαν 49 αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί φορείς, αεροπορικές εταιρείες, επιμελητήρια και σωματεία εργαζομένων ζητώντας από τους δύο ηγέτες να συνεργαστούν για να “ανοίξουν” και πάλι πλήρως τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G7 στο Λονδίνο, αλλά και της προετοιμασίας ΗΠΑ και Βρετανίας για το πρώτο ταξίδι του πλανητάρχη στην Ευρώπη για τη Σύνοδο Κορυφής των Επτά, τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο πλαίσιο του ταξιδιού αυτού ο κύριος Μπαίντεν θα συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ειδική σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας αλλά και να ενισχύσουν τις διμερείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις, μετά και τα νέα δεδομένα που έφερε στην Ευρώπη το Brexit.

Στην επιστολή τους, λοιπόν, οι «49» σημειώνουν πως η συνάντηση των δύο ηγετών, τον Ιούνιο «θα ήταν η ιδανική ευκαιρία για μια κοινή ανακοίνωση για την πλήρη επαναλειτουργία της αεροπορικής αγοράς τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Βρετανούς πολίτες».

«Η επιστροφή των διατλαντικών αεροπορικών ταξιδιών δεν θα είχε μόνο σημαντικές θετικές συνέπειες για τις οικονομίες μας αλλά θα επέτρεπε να επανενωθούν και όσοι έχουν χωριστεί από τους αγαπημένους τους για πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, την Ένωση Πιλότων, τις ενώσεις αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας και την εταιρεία Virgin Atlantic.

«Το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη και των δύο χωρών», επισημαίνεται στην επιστολή.

Θυμίζουμε πως από τον Μάρτιο του 2020, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν την είσοδο σε σχεδόν όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ίδιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με τη Βρετανία ισχύουν επίσης για την Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα, το Ιράν, τη Νότια Αφρική, την Ιρλανδία και άλλες 26 χώρες στην Ευρώπη, εφόσον ο ταξιδιώτης προς τις ΗΠΑ έχει βρεθεί σε κάποια από αυτές τις χώρες μέσα σε διάστημα 14 ημερών από την άφιξη του στο αμερικανικό έδαφος.

Αντιστοίχως, η Βρετανία επιτρέπει μεν τις επισκέψεις Αμερικανών όμως απαιτεί να παραμείνουν σε 10ημερη καραντίνα μετά την άφιξή τους και να υποβληθούν δύο φορές σε μοριακό τεστ για κορωνοϊό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή