Χαράς ευαγγέλια για τον πετρελαϊκό κλάδο η είδηση που βγήκε από την Κομισιόν περί χαλάρωσης των περιορισμών που ισχύουν στα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η προοπτική ευρύτερης ανάρρωσης του ταξιδιωτικού κλάδου στην Ευρώπη και όχι μόνο μεταφράζεται σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε άλμα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης (η αγορά του Λονδίνου είναι σήμερα κλειστή λόγω αργίας) τα παράγωγα αργού ενισχύθηκαν έως και κατά 1,4% διευρύνοντας τα κέρδη ύψους 30% που έχουν καταγράψει από τις αρχές της χρονιάς. Αν και οι αγορές ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ινδία, που αποτελεί και τον τρίτο κυριότερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε και σε σημείωμα της η Bank of America, οι αναπτυγμένες χώρες βιώνουν μια σαφή ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης καθώς τα οικονομικά τους δεδομένα βελτιώνονται, αν και για τη συνολική ανάρρωση του κλάδου απαιτείται ώθηση και από τις στρατηγικής σημασίας αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σε δηλώσεις του προ ημερών, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ιχσάν Αμντούλ Τζαμπάρ σχολίασε πως οι τιμές του αργού θα παραμείνουν στα επίπεδα των 65 δολαρίων για αρκετούς μήνες ακόμη, χωρίς να εντοπίζει κάποια σοβαρή πηγή ανησυχίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διολίσθηση των τιμών. Αν και οι διεθνείς αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον δύο μέτωπα που μπορεί να επηρεάσουν τα δεδομένα.

Το πρώτο είναι η κατάσταση της πανδημίας στην Ινδία, όπου τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και το δεύτερο είναι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για την πιθανότητα αναβίωσης της ειρηνευτικής συμφωνίας για τα πυρηνικά. Μια τέτοια συμφωνία θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα, δεδομένου πως θα οδηγούσε σε χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και των πετρελαϊκών του εξαγωγών, αν και η επίτευξη λύσης δεν φαντάζει εύκολη ή σύντομη, ειδικά δε, πριν τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές