
Πληθαίνουν τα ενθαρρυντικά σημάδια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τα στοιχεία που ανακοινώνονται τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο, να συνηγορούν στο ότι τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών η ανάκαμψη είναι εδώ.
Και αναλυτές υποστηρίζουν ότι από την ανάκαμψη σε σχήμα «Κ» (κατά την οποία μεγάλες ομάδες του πληθυσμού δεν ακολουθούν την εκρηκτική ανάπτυξη) οδηγούμαστε σε ανάκαμψη σε σχήμα «V».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Παγκόσμια οικονομία: Αισιόδοξες ενδείξεις για ανάκαμψη
Ρεκόρ για την μεταποίηση στην ευρωζώνη
Τη Δευτέρα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον μεταποιητικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ενισχύουν τις ευοίωνες εκτιμήσεις, ενώ τα χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδική του πορεία, με εξαίρεση τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στην Wall Street, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις.
Στην ευρωζώνη, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών κατέγραψε τον Απρίλιο ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, με τον ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit να σκαρφαλώνει στις 62,9 μονάδες από 62,5 τον Μάρτιο.
Είναι το πιο υψηλό σημείο που έχει φτάσει ποτέ -από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, από το 1997.
Είναι επίσης ο 10ος διαδοχικός μήνας που βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Παρότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη ανάγκασε ορισμένες χώρες να προχωρήσουν στο κλείσιμο μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, η μεταποίηση σε μεγάλο βαθμό συνέχισε τη δραστηριότητά της.
Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, σημείωσε ότι η μεγάλη αβεβαιότητα είναι πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Λιγότερα λουκέτα
Παράλληλα η Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία για τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων και τις πτωχεύσεις το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν νέα σκληρότερα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο αριθμός εγγραφών νέων επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός νέων εγγραφών υποχωρήσε στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη μέτρησης των εν λόγων στατιστικών στοιχείων και έκτοτε εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των πτωχεύσεων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 κατέγραψε πτώση της τάξης 1,2%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,8%, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων πτωχεύσεων μειώθηκε κατά 17,9%
Ρεκόρ για την μεταποίηση και στις ΗΠΑ
Με ρυθμούς ρεκόρ αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Απρίλιο και στις ΗΠΑ, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ταχύτατης και ισχυρής ανάπτυξης.
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η IHS Markit, ο δείκτης PMI ανήλθε στις 60,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 59,1 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο.
Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit τονίζει ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας ανέφεραν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τουλάχιστον 14 ετών τον Απρίλιο. Προσθέτει επίσης, ότι η ζήτηση έχει ανακάμψει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών.
Ανάκαμψη από το «Κ» στο «V»
«Δεν έχω δει ποτέ μια οικονομία που να είναι τόσο καλή όσο σήμερα», χαρακτηριστικά δήλωσε στο CNN Business, ο Μάρκ Ζάντι Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, περιγράφοντας την εικόνα της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Ενώ την ίδια ώρα η Oxford Economics προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό 7,5% το 2021. Πρόκεται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 1951.
Παρά τα αισιόδοκα στοιχεία ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση, αφήνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός.
Υπάρχουν σχεδόν 8 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας σήμερα από ό, τι πριν εκδηλωθεί πανδημία. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια γυναίκες εγκατέλειψαν τον εργατικό βίο. Εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα και άτομα που απασχολούνται στον τουρισμό και την εστίαση αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Όλα αυτά τα στοιχεία τροφοδοτούν τα σενάρια για ανάκαμψης σε σχήμα «Κ».
Ο κ. Ζάντι έχει αντίθετη άποψη: «Το Κ μετατρέπεται σε V – πολύ γρήγορα» είπε προσθέτοντας: «Ήμασταν σε αυτήν τη βαθιά, σκοτεινή τρύπα πριν από ένα χρόνο, αλλά τώρα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι βγαίνουμε από αυτήν και βγαίνουμε γρήγορα».
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και Κριστίνα Χούπερ, αναλυτής στην Ivesco: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα ωφελήσει πραγματικά εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο: δηλαδή το χαμηλότερο σκέλος της οικονομίας σχήματος Κ»


Latest News

Broadway vs West End: Πού στρέφονται οι τουρίστες
Οι τουρίστες επιλέγουν το West End του Λονδίνου αντί για τη το Broadway της Νέα Υόρκης, δίνοντας ώθηση στη βρετανική θεατρική σκηνή

Οι δασμοί, η Κίνα και το πιθανό checkmate στο Tik Tok
Οι δασμοί φέρνουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για το TikTok -Οξύνονται οι αντιθέσεις στις δύο πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Πόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ
Προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας - Θα διπλασιαστεί η ζήτηση
![Τραμπ: ΕΚΤ και FED αναζητούν Πυθία για τα επιτόκια μετά τους δασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs225-600x352.png)
ΕΚΤ και FED αναζητούν Πυθία για τα επιτόκια μετά τους δασμούς [γράφημα]
Πονοκέφαλο προκαλούν οι μαζικοί δασμοί του Τραμπ στις επιχειρήσεις και στις κεντρικές τράπεζες

Θα είναι οι ΗΠΑ ο μεγάλος ασθενής των δασμών Τράμπ;
Ποιους κίνδυνους εντοπίζουν οικονομολόγοι και αναλυτές - Καμπανάκι για ύφεση και πληθωρισμό

Η General Motors θα αυξήσει την παραγωγή σε εργοστάσιο στην Ιντιάνα μετά τους δασμούς Τραμπ
Το εργοστάσιο της General Motors στην Ιντιάνα κατασκευάζει μοντέλα φορτηγών, τα οποία η GM κατασκευάζει επίσης σε εργοστάσια στο Μεξικό και τον Καναδά

Τζέφερσον (Fed): Δεν υπάρχει βιασύνη για τα επιτόκια – Χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών
«Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στο βασικό επιτόκιο πολιτικής», δήλωσε ο Τζέφερσον

Νέος Chief Investment Officer της Data4 ο Αλεξάντερ Ογιαρτ
Ο νέος διευθυντής επενδύσεων της Data4 έχει συμβάλλει στη συγκέντρωση χρηματοδότησης χρέους ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης του ομίλου

Πολωνία: Ανεβάζει στο 5% τις αμυντικές δαπάνες – Το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ
Η Πολωνία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της στην άμυνα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ

Το πλήγμα των δασμών στις Big Tech των ΗΠΑ
Ο οικονομικός αντίκτυπος των δασμών Τραμπ στις μετοχές των Big Tech στις ΗΠΑ- Ηχηρό σοκ μετά τις ανακοινώσεις