
Νέο αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών περίπου. Η εκτόξευση των τιμών στα ύψη με φόντο τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας παραμένει ο νούμερο ένα πονοκέφαλος για τα τουρκικά νοικοκυριά, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση και ο Ερντογάν προσωπικά επιμένουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως οι τιμές σταδιακά θα υποχωρήσουν.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την TurkStat, ο πληθωρισμός για το μήνα Απρίλιο ανέβηκε στο 17,14% σε ετήσια βάση από το 16,19% το Μάρτιο, αν και διαμορφώθηκε ελαφρά κάτω από το 17,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 1,68%.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει, αν και επέμεινε πως ο δείκτης θα αρχίσει κατόπιν να υποχωρεί έως το 12,2% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Αναλόγως και η κυβέρνηση στις εκτιμήσεις της θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γύρω στο 8% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αν και για την ώρα ο δείκτης διατηρεί την ανοδική δυναμική του. Αρκεί να επισημαίνουμε πως το Δεκέμβριο ο δείκτης βρισκόταν στο 14,60%.
Το θέμα των πληθωριστικών πιέσεων θα συζητηθεί και κατά την επικείμενη συνεδρίαση της τράπεζας, την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία θα εξεταστεί και η πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Θυμίζουμε πως μετά την νέα αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας η ανοδική πορεία των επιτοκίων έχει «παγώσει», όπως βέβαια επιθυμούσε και ο σουλτάνος. Αναλόγως για την ερχόμενη Πέμπτη οι αναλυτές αναμένουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν και πάλι σταθερά στο 19%.
Η εξέλιξη αυτή έχει αναζωπυρώσει τις πιέσεις που δέχεται το τουρκικό νόμισμα με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η ισοτιμία με το δολάριο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του 8,20.


Latest News

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι από τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο έργο για το κύριο άρμα μάχης (MBT)
Υπο το συντονισμό της Thales, το project για το κύριο άρμα μάχης (MBT) - Μια ελληνική και δυο κυπριακές εταιρείες στην ευρωπαική κοινοπραξία

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η δυσκολία των ρομπότ να φτιάξουν παπούτσια και οι δασμοί Τραμπ
Οι δασμοί δεν θα δώσουν δουλειά σε αμερικανικά χέρια, αλλά σε ακούραστες πλην αδέξιες μηχανές - Τι έδειξε το φιάσκο με τα παπούτσια της Nike

Mega deal στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών - Συγχώνευση Helvetia - Baloise
Η συγχώνευση των Helvetia - Baloise θα δημιουργήσει εναν απο τους 10 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στις ασφάλειες

Τη μείωση της τιμής των φαρμάκων εξετάζει ο Τραμπ- Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες
Σχεδόν τρεις φορές ακριβότερα είναι τα φάρμακα στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες -Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ρίξει τις τιμές
![ΔΝΤ: Σοκ στην οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο – Οι προβλέψεις για Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα, κόσμο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dnt01-600x388.jpg)
Σοκ στην οικονομία - Οι μεγαλύτεροι δασμοί εδώ και ένα αιώνα [γραφήματα]
«Βουτιά» στις προβλέψεις ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ευρωζώνη, Γερμανία - Οι προκλήσεις της Κίνας