
Η Babyn Yar Synagogue, την οποία δημιούργησε στην Ουκρανία το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Manuel Herz Architects για την 80ή επέτειο της σφαγής περίπου 34.000 Εβραίων από Ναζί και Ουκρανούς συνεργάτες τους στο Μπάμπιν Γιαρ το 1941, αποτελείται από δύο μεγάλους τοίχους που, χειροκίνητα, μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν σαν βιβλίο με κινούμενα μέρη.
Αντί να προτείνει ένα κτήριο-μνημείο, ο Manuel Herz σχεδίασε μια δομή με κίνηση, εμπνεόμενος από τις ιστορικές ξύλινες συναγωγές στην Ουκρανία και τα βιβλία με κινούμενα μέρη.
View this post on Instagram
«Πιστεύω βαθιά ότι μια μνημειακή, στατική προσέγγιση θα ήταν λάθος» είπε, μιλώντας στο Dezeen, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Manuel Herz.
«Ποτέ δεν θα πλησιάσουμε μέσω μνημειακής αρχιτεκτονικής τη μνημειώδη οδύνη της σφαγής. Το καταληκτικό, οριστικό και απόλυτο μήνυμα που θα υποδήλωνε ένα μνημειακό και στατικό κτήριο έρχεται σε δυσαρμονία με τις δεκάδες χιλιάδες μοναδικές φωνές που χάθηκαν στο Μπάμπιν Γιαρ» πρόσθεσε.
Το κτίσμα αποτελείται από ένα ζευγάρι τοίχων – ύψους 11 μέτρων και πλάτους οκτώ μέτρων – από χάλυβα με επικάλυψη οξιάς. Ο ένας από τους δύο τοίχους είναι σε ράγιες ώστε να μπορεί να κινηθεί με βαρούλκο.
Όταν «ξεδιπλωθεί» το κτίσμα, δημιουργείται μια τρισδιάστατη συναγωγή, με οροφή που ανοίγει προς τα επάνω και μπαλκόνι που ανοίγει προς τα κάτω.
«Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να ανοίξει ένα βιβλίο με κινούμενα μέρη και να δει πώς ξεδιπλώνεται ένας καινούργιος κόσμος» είπε ο Herz.
«Μπορεί να χαθούμε μέσα σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, πράγμα το οποίο είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν ερχόμαστε μαζί να προσευχηθούμε σε μια συναγωγή· μαζί, ανοίγουμε ένα βιβλίο» πρόσθεσε.
Η οροφή είναι ζωγραφισμένη με τον αστερισμό που θα ήταν ορατός στον ουρανό πάνω από το Κίεβο την ημέρα της σφαγής καθώς και με σύμβολα και εικονογραφία που παραπέμπουν σε εσωτερικά συναγωγών του 17ου και 18ου αιώνα στην Ουκρανία .
Με επικεφαλής τον Manuel Herz, το αρχιτεκτονικό γραφείο Manuel Herz Architects έχει γραφεία στην Ελβετία και τη Γερμανία.


Latest News

Πώς έφτασε στην κορυφή το Minecraft Movie
Η προσαρμογή του βιντεοπαιχνιδιού Minecraft πέτυχε αυτό που ο κινηματογράφος πάντα θέλει: να πουλήσει μπόλικα εισιτήρια και να δελεάσει τους νέους στις αίθουσες

Γιατί το κοινό σνομπάρει τις πρωτότυπες ταινίες του Χόλιγουντ
Το Χόλιγουντ βγάζει νέες ταινίες βασισμένες σε φρέσκες ιδέες οι οποίες βυθίζονται στα ταμεία

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

H «ηλεκτρική καρέκλα» του Γουόρχολ σε δημοπρασία – Ίσως αγγίξει τα 30 εκατ.
Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών Roger Matthys και Hilda Colle.

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Οι Beatles ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη
Η επερχόμενη βιογραφική ταινία για τους Beatles αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει τη διαχρονική τους γοητεία

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ