Σε ρεκόρ σχεδόν οκταετίας έφτασε η τιμή του αραβόσιτου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων την [περασμένη εβδομάδα, με την προθεσμιακή τιμή να φτάνει κοντά στα 7 δολάρια/μπούσελ .Η άνοδος αυτή είναι μέρος μόνο ενός ράλι τιμών που καταγράφεται σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων-πρώτων υλών για τη αλυσίδα αγροδιατροφής.
Ως βασικός παράγοντας αναδεικνύεται αυτή την περίοδο η ανοικοδόμηση της χοιροτροφίας στην Κίνα, μετά την αναγκαστική εξόντωση σχεδόν του μισού ζωικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η Κίνα προτίθεται να συγκεντρώσει από όλο τον κόσμο αυτήν τη σεζόν (2020 – 31 Αυγούστου 2021) 24 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα από την περσινή εκτίμηση των 7,6 εκατ. τόνων και το σύνολο της προηγούμενης περιόδου, που μόλις έφτασε τους 4,5 εκατ. τόνους.
Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση, που περιλαμβάνεται στις μηνιαίες εκθέσεις του USDA μπορεί και να υποτιμά τα πράγματα, επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι επικαλούνται το γραφείο του αρμόδιου τμήματος αγροτικών υποθέσεων εξωτερικού του USDA στο Πεκίνο, το οποίο σε έκθεση της 16ης Απριλίου, προέβλεπε ότι οι εισαγωγές θα έπιαναν τα 28 εκατ. τόνους.
Ενδεικτικό είναι ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας της Κίνας, δήλωναν τον Φεβρουάριο πως το ζωικό κεφάλαιο των χοίρων στη χώρα είχε ανακάμψει στο 92% του επιπέδου του πριν από τη γρίπη έως τα τέλη του 2020 και θα αναμενόταν ότι θα είχε επανέλθει πλήρως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως είπε η αρμόδια υπηρεσία του USDA.
USDA: Εκτιμήσεις για αυξημένες εξαγωγές από τις ΗΠΑ
Στην τελευταία σχετική έκθεση –μηνός Απριλίου- του USDA, οι προβλέψεις για τις συνολικές εξαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, είναι ανεβασμένες σε 2,675 δισεκατομμύρια μπούσελ για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, έναντι της εκτίμησης της προηγούμενης έκθεσης του Μαρτίου για 2,6 δισεκατομμύρια μπούσελ και αύξηση περισσότερο από 50% σε σχέση με την περσινή επίδοση 2019-20 (1,777 δισεκατομμύρια μπούσελ). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές αραβοσίτου των ΗΠΑ ξεπερνούν τον μέσο όρο πενταετίας.
Τα οριστικά στοιχεία για τις εξαγωγές Μαρτίου αναμένεται να επαληθεύσουν μηνιαίο ρεκόρ περίπου 361 εκατομμυρίων μπούσελ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Μαΐου του 2018 (305 εκατ. μπούσελ) και το ρεκόρ του Μαρτίου 2017 (262 εκατ. μπούσελ).
Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να ενισχυθούν αν δεν αποδώσει η συγκομιδή καλαμποκιού safrinha της Βραζιλίας, προβλέπουν οι αναλυτές. Πρόκειται για αραβόσιτο δεύτερης συγκομιδής που φυτεύεται μετά τη συγκομιδή σόγιας της Βραζιλίας και πλέον υπερβαίνει την κύρια παραγωγή καλλιέργειας καλαμποκιού της χώρας, αναφέρει ο ερευνητής Μπεν Μπράουν, συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου του Μιζούρι στις ΗΠΑ, μιλώντας στο εξειδικευμένο σάιτ MarketWatch.com. Ο ίδιος σημείωσε ότι η όψιμη συγκομιδή σόγιας φέτος μείωσε τα στρέμματα καλλιέργειας Safrinha, η οποία, επιπλέον, τίθεται εν αμφιβόλω ως προς την παραγωγή της λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων τον Μάιο.
Ντόμινο με ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Και ενώ για τις αγορές η άνοδος των τιμών είναι θεμιτή, υπάρχει και η πλευρά που εκφράζει ανησυχία.
«Υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη δύναμη πίσω από τις τιμές παγκοσμίως. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι τιμές δεν θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, αλλά θα αυξηθούν. Έχουμε πολλές δυσκολίες μπροστά μας», δήλωνε τις προηγούμενες μέρες ο Abdolreza Abbassian, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εκφράζοντας τον προβληματισμό που εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το ράλι των τιμών σε κυρίαρχα προϊόντα που συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων.
«Η ασταμάτητη αύξηση στις τιμές διογκώνει τη φτώχεια, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα και την απελπισία. Εκατομμύρια φτωχές οικογένειες, που ήδη παλεύουν για την επιβίωσή τους, δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν ένα βασικό γεύμα», είπε από την πλευρά του ο Κρις Νικόι, επικεφαλής για τη Δυτική Αφρική στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης.
Το Bloomberg κάνει λόγο για δραματικά πιο ακριβά εμπορεύματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης αγροδιατροφικής αλυσίδας στον κόσμο, με τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων να είναι στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα του 2014. Οι νέες αυξήσεις των σιτηρών, επισημαίνεται, δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το ψωμί και γενικά τις ζύμες, τα κρέατα κ.ά. Το σοβαρότερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι πιο αδύναμες οικονομίες, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία όλος ο πλανήτης προσπαθεί να ανακάμψει από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία.
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική