![Μέτρα προφύλαξης από τους αγριόχοιρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/agrioxoiros.jpg)
Συχνές είναι οι επιδρομές αγριόχοιρου σε καλλιέργειες και ειδικά σε αυτές με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια και ειδικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με τους αγρότες να μετράνε απώλειες.
Είναι όμως επιθετικός ο αγριόχοιρος προς τον άνθρωπο και αν ναι τι είναι αυτό που τον προκαλεί. Ο αγριόχοιρος δεν είναι επιθετικός προς τον άνθρωπο, αντιθέτως όταν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία τρέπεται σε φυγή.
Οι μόνες περιπτώσεις που ο αγριόχοιρος γίνεται επιθετικός είναι:
- Όταν το θηλυκό θηλάζει τα μικρά
- Όταν τραυματισθεί κατά την διάρκεια της άσκησης θήρας
Ο αγριόχοιρος είναι είδος παμφάγο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα, καρπούς, ρίζες και βολβούς, τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Εκτός από τις πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, το διαιτολόγιο του συμπληρώνεται με μανιτάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, μικρά ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και νεκρά ζώα.
Είναι δασόβιο είδος και ζει σε μητριαρχικά οργανωμένες αγέλες. Σε αυτές τις οικογενειακές ομάδες αποκλείονται τα μεγάλα αρσενικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει κρυμμένος και βγαίνει για τροφή κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στην περίπτωση όμως, που βρεθεί στον δρόμο σας αγριόχοιρος και ειδικά οι κάτοικοι των ορεινών και ημιορεινών περιοχών ή ακόμα και αν έχουν εντοπιστεί στις περιοχές θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες.
Παρακάτω ακολουθούν βασικές συστάσεις προς αποφυγή προβλημάτων με τους αγριόχοιρους:
- Να μην αντιμετωπίζουν τον αγριόχοιρο ως κατοικίδιο ζώο και να μην του προσφέρουν τροφή.
- Να μην αφήνουν σκουπίδια στις αυλές τους.
- Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές διέλευσης αγριογούρουνων.
- Να αφήνουν κάποιο φως ανοικτό στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους.
- Να υπάρχει σκύλος φύλαξης μέσα στην περιφραγμένη αυλή τους εφόσον αυτό είναι εφικτό.
- Να χρησιμοποιούν διάφορα απωθητικά μέσα, τα οποία νόμιμα κυκλοφορούν στην αγορά, όπως σπρέι με συμπυκνωμένες μυρωδιές ιδιαίτερα δυσάρεστες για το αγριογούρουνο, κόκκοι φυσικών αιθέριων ελαίων κατάλληλοι για εφαρμογή σε γκαζόν και δένδρα, κανονάκια ήχου.
- Να φέρουν κατά τον περίπατό τους αντικείμενα που προκαλούν θόρυβο (αεροζόλ θορύβου, σφυρίχτρες κλπ.)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν