Με ειλημμένη την απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει την «Πτολεμαΐδα 5» πριν το 2025 από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου και με αύξηση της ισχύος της στα 1 GW και τον καινούργιο σταθμό CCGT 826 ΜW της Mytilineos να βρίσκεται στην τελευταία φάση της κατασκευής, άλλοι τρεις παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια.
Πρόκειται για τα ώριμα αδειοδοτικά projects συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Elpedison και της Damco Energy (Κοπελούζος).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις όμιλοι αναμένεται σύντομα να λάβουν τις οριστικές επενδυτικές τους αποφάσεις για το αν θα προχωρήσουν στη φάση της κατασκευής των αντίστοιχων υπερσύγχρονων μονάδων συνολικής ισχύος 2,1 GW.
Η απολιγνιτοποίηση που προχωρά η ΔΕΗ με το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών συνολικής ισχύος 3,3 GW και το έλλειμμα που προκαλείται στην ηλεκτροπαραγωγή, οι αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο της λειτουργίας του Target Model αλλά και η βούληση της κυβέρνησης να θεσπίσει Μηχανισμό Αποζημίωσης Διαθέσιμης Ισχύος (CRM) είναι τα δεδομένα που είχαν μέχρι πρότινος οι τρεις προαναφερόμενοι όμιλοι προκειμένου να τρέξουν… τις επενδύσεις τους.
Ωστόσο, η απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει τη νέα λιγνιτική μονάδα σε φυσικό αέριο αυξάνοντας μάλιστα και την παραγωγική της ικανότητα από τα 660 MW στο 1 GW, ανατρέπει τα δεδομένα. Επιπλέον, η αναμενόμενη θέση σε λειτουργία του νέου σταθμού των 826 MW της Mytilineos προς το τέλος του χρόνου με αρχές του 2022, στενεύουν τα περιθώρια για τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Elpedison και Damco Energy.
Σε πρόσφατη συζήτηση που είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης του energypress ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει χώρος για μιάμιση μονάδα ακόμα. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ (ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί) και επικεφαλής της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης είχε μιλήσει για διαθέσιμο χώρο δύο θερμικών μονάδων πέραν αυτών που κατασκευάζονται.
Η μονάδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή
Ένα από τα πλέον ώριμα αδειοδοτικά επενδυτικά σχέδια είναι αυτό του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Η θέση είναι γεωστρατηγικής σημασίας με δεδομένο το ό,τι βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και πλησίον του FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο όταν λειτουργήσει θα δώσει στον όμιλο τη δυνατότητα να έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε αναφέρει για την επένδυση ύψους 300 εκ. ευρώ: «Οι αναμενόμενες επιπτώσεις των αποφάσεων της Κυβέρνησης, για την αντικατάσταση του λιγνίτη ως καύσιμο για τον εξηλεκτρισμό της χώρας, επιβεβαιώνουν την στρατηγική απόφαση του ομίλου να επενδύσει δυναμικά στην κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ονομαστικής καθαρής ισχύος 600MW στην περιοχή της Κομοτηνής, για την οποία απαιτείται μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν ικανοποιητικά κέρδη προς όφελος των μετόχων του ομίλου».
Πάντως, η τελική απόφαση του ομίλου συναρτάται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τόσο με τις εξελίξεις για τον μηχανισμό CRM, ενώ πηγές θέλουν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εξετάζει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με έτερο παίκτη για την επένδυση. Πιθανότητα που ερευνάται μετά την απόφαση της Engie να αποεπενδύσει από την Ελλάδα. Η απόφαση των Γάλλων εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνών στρατηγικών επιλογών της για στροφή σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας. Σημειωτέον ότι η Engie είναι εταίρος της Ήρων (εταιρία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) στις δύο άλλες μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 580 MW.
Η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη
Η ώρα των αποφάσεων φτάνει και για τους εταίρους της Elpedison, τα ΕΛ.ΠΕ και την ιταλική Edison.
Επίσης το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρως αδειοδοτημένο.
Οι δύο όμιλοι έχουν σχεδιάσει την επένδυση ύψους 400 εκ. ευρώ και βρίσκονταν μάλιστα στη διαδικασία επιλογής προμηθευτή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ένα από τα σενάρια επίσης που εξέταζαν ήταν και η χρήση υδρογόνου για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison διαθέτει άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW στη Θίσβη της Βοιωτίας και τη Θεσσαλονίκη.
Οι αποφάσεις των εταίρων, αναφέρουν πληροφορίες, συνδέονται με τον μηχανισμό CMR, αλλά και με την τελευταία επιλογή της ΔΕΗ για την Πτολεμϊδα 5
Με σύμμαχο τη Β. Μακεδονία η Damco
Στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή σχεδιάζει να εισέλθει και η Damco Energy.
Η εταιρία για τη μονάδα της ισχύος 662 MW στην Αλεξανδρούπολη, μόλις την περασμένη εβδομάδα έλαβε και έγκριση των περιβαλλοντικών της όρων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός του σταθμού με καύσιμο το φυσικό αέριο συνδέεται ευθέως και με το project του FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο μετέχει ο όμιλος Κοπελούζου.
Πρόσφατα, ανακοίνωσε τη συμφωνία για την είσοδο της κρατικής εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής της Β. Μακεδονίας AD ESM.
Ο όμιλος Κοπελούζου να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν επίσης ο πρώτος που είχε αδειοδοτηθεί, όταν άνοιξε η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής χωρίς όμως τελικά να υλοποιήσει τότε το επενδυτικό του σχέδιο.
Latest News
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης