Με ειλημμένη την απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει την «Πτολεμαΐδα 5» πριν το 2025 από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου και με αύξηση της ισχύος της στα 1 GW και τον καινούργιο σταθμό CCGT 826 ΜW της Mytilineos να βρίσκεται στην τελευταία φάση της κατασκευής, άλλοι τρεις παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια.
Πρόκειται για τα ώριμα αδειοδοτικά projects συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Elpedison και της Damco Energy (Κοπελούζος).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις όμιλοι αναμένεται σύντομα να λάβουν τις οριστικές επενδυτικές τους αποφάσεις για το αν θα προχωρήσουν στη φάση της κατασκευής των αντίστοιχων υπερσύγχρονων μονάδων συνολικής ισχύος 2,1 GW.
Η απολιγνιτοποίηση που προχωρά η ΔΕΗ με το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών συνολικής ισχύος 3,3 GW και το έλλειμμα που προκαλείται στην ηλεκτροπαραγωγή, οι αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο της λειτουργίας του Target Model αλλά και η βούληση της κυβέρνησης να θεσπίσει Μηχανισμό Αποζημίωσης Διαθέσιμης Ισχύος (CRM) είναι τα δεδομένα που είχαν μέχρι πρότινος οι τρεις προαναφερόμενοι όμιλοι προκειμένου να τρέξουν… τις επενδύσεις τους.
Ωστόσο, η απόφαση της ΔΕΗ να μετατρέψει τη νέα λιγνιτική μονάδα σε φυσικό αέριο αυξάνοντας μάλιστα και την παραγωγική της ικανότητα από τα 660 MW στο 1 GW, ανατρέπει τα δεδομένα. Επιπλέον, η αναμενόμενη θέση σε λειτουργία του νέου σταθμού των 826 MW της Mytilineos προς το τέλος του χρόνου με αρχές του 2022, στενεύουν τα περιθώρια για τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Elpedison και Damco Energy.
Σε πρόσφατη συζήτηση που είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης του energypress ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει χώρος για μιάμιση μονάδα ακόμα. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ (ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί) και επικεφαλής της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης είχε μιλήσει για διαθέσιμο χώρο δύο θερμικών μονάδων πέραν αυτών που κατασκευάζονται.
Η μονάδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή
Ένα από τα πλέον ώριμα αδειοδοτικά επενδυτικά σχέδια είναι αυτό του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Η θέση είναι γεωστρατηγικής σημασίας με δεδομένο το ό,τι βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και πλησίον του FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο όταν λειτουργήσει θα δώσει στον όμιλο τη δυνατότητα να έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε αναφέρει για την επένδυση ύψους 300 εκ. ευρώ: «Οι αναμενόμενες επιπτώσεις των αποφάσεων της Κυβέρνησης, για την αντικατάσταση του λιγνίτη ως καύσιμο για τον εξηλεκτρισμό της χώρας, επιβεβαιώνουν την στρατηγική απόφαση του ομίλου να επενδύσει δυναμικά στην κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ονομαστικής καθαρής ισχύος 600MW στην περιοχή της Κομοτηνής, για την οποία απαιτείται μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν ικανοποιητικά κέρδη προς όφελος των μετόχων του ομίλου».
Πάντως, η τελική απόφαση του ομίλου συναρτάται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τόσο με τις εξελίξεις για τον μηχανισμό CRM, ενώ πηγές θέλουν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εξετάζει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με έτερο παίκτη για την επένδυση. Πιθανότητα που ερευνάται μετά την απόφαση της Engie να αποεπενδύσει από την Ελλάδα. Η απόφαση των Γάλλων εντάσσεται στο πλαίσιο διεθνών στρατηγικών επιλογών της για στροφή σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας. Σημειωτέον ότι η Engie είναι εταίρος της Ήρων (εταιρία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) στις δύο άλλες μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 580 MW.
Η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη
Η ώρα των αποφάσεων φτάνει και για τους εταίρους της Elpedison, τα ΕΛ.ΠΕ και την ιταλική Edison.
Επίσης το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρως αδειοδοτημένο.
Οι δύο όμιλοι έχουν σχεδιάσει την επένδυση ύψους 400 εκ. ευρώ και βρίσκονταν μάλιστα στη διαδικασία επιλογής προμηθευτή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ένα από τα σενάρια επίσης που εξέταζαν ήταν και η χρήση υδρογόνου για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison διαθέτει άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW στη Θίσβη της Βοιωτίας και τη Θεσσαλονίκη.
Οι αποφάσεις των εταίρων, αναφέρουν πληροφορίες, συνδέονται με τον μηχανισμό CMR, αλλά και με την τελευταία επιλογή της ΔΕΗ για την Πτολεμϊδα 5
Με σύμμαχο τη Β. Μακεδονία η Damco
Στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή σχεδιάζει να εισέλθει και η Damco Energy.
Η εταιρία για τη μονάδα της ισχύος 662 MW στην Αλεξανδρούπολη, μόλις την περασμένη εβδομάδα έλαβε και έγκριση των περιβαλλοντικών της όρων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός του σταθμού με καύσιμο το φυσικό αέριο συνδέεται ευθέως και με το project του FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο μετέχει ο όμιλος Κοπελούζου.
Πρόσφατα, ανακοίνωσε τη συμφωνία για την είσοδο της κρατικής εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής της Β. Μακεδονίας AD ESM.
Ο όμιλος Κοπελούζου να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν επίσης ο πρώτος που είχε αδειοδοτηθεί, όταν άνοιξε η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής χωρίς όμως τελικά να υλοποιήσει τότε το επενδυτικό του σχέδιο.
Latest News
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium
Η αυστριακή OMV θα προμηθεύσει με ρουμανικό αέριο τη Γερμανία
Η συμφωνία της OMV με τη γερμανική Uniper είναι πενταετής για 15 τεραβατώρες φυσικού αερίου από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα
Οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Ιανουαρίου - Η μεσοσταθμική τιμή για τα πράσινα τιμολόγια
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ - Ποια νοικοκυριά ωφελούνται
Το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου στην ατζέντα Μητσοτάκη - Αλ Σίσι - Χριστοδουλίδη
Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων η ενέργεια και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου
Σκυλακάκης: Επιδοτήσεις στο ρεύμα και τον Ιανουάριο – Καθησυχαστικός για το ρωσικό αέριο
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγγέλλει επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και αναδρομικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις
Γκάζι στο καλώδιο GSI, στο προσκήνιο ο EastMed – Τα νέα διπλωματικά όπλα της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο
Η ενέργεια στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο – Τα δύο έργα κλειδιά με Ισραήλ και Κύπρο
Η Eni στη μάχη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα με τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή της Ευρώπης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στην Eni να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου