![Bank of England: Προ των πυλών το tapering](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/BoE.jpg)
Με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο αναρρώνει η βρετανική οικονομία από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, λόγω και του επιτυχημένου εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή έχει φουντώσει την ανησυχία στην αγορά για την πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να βάλει στο τραπέζι ή ακόμη και να δρομολογήσει άμεσα περικοπή του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης.
Πραγματικά, τα… στοιχήματα για την έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης της BoE, την Πέμπτη, «πέφτουν» βροχή. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η Τράπεζα δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο μέτωπο της νομισματικής της πολιτικής, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως και τα μέτρα στήριξης της αγοράς, αν και προφανώς οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα συζητηθούν εκτενώς από το συμβούλιο.
Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν πως μια (δυσάρεστη) έκπληξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, όχι αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων, όσο κυρίως το μέτωπο του βρετανικού QE, με μια πιθανή μείωση στο ύψους 150 δισ. στερλίνων πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν οι αλλαγές δεν δρομολογηθούν άμεσα, το tapering… πλησιάζει, δεδομένης της θεαματικής βελτίωσης του οικονομικού τοπίου, όπως θα επιβεβαιώσουν και τα νέα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η BoE.
Συγκεκριμένα, το νέο οικονομικό report της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντική επί τα βελτίω αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων, καθώς η βρετανική οικονομία δείχνει να έχει αφήσει πίσω της την κρίση της πανδημίας.
Η BoE, στην προηγούμενη έκθεση της, είχε κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης στο 5%, μετά την ύψους 9,8% βουτιά της περσινής χρονιάς, ωστόσο το σύνολο της αγοράς θεωρεί πλέον τα νούμερα αυτά παρωχημένα και κατώτερα των νέων δεδομένων που έχουν καλλιεργηθεί στην αγορά.
Ενδεικτικά, η Goldman Sachs, σε έκθεση της προ ημερών, τοποθέτησε τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο 7,8%, ένα ποσοστό λίαν εντυπωσιακό που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μάλιστα, αν το νούμερο αυτό επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο κυρίως η Ε.Ε. θα βρεθούν πολύ πίσω από τη βρετανική οικονομία, η οποία πέρα από την κρίση της πανδημίας είχε να αντιμετωπίσει και την κρίση της οριστικοποίησης του Brexit.
Παράγοντας κλειδί για την εξέλιξη αυτή στάθηκε το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, που έχει ήδη επιτρέψει την άρση των περιοριστικών μέτρων. Περίπου 34 εκατ. Βρετανοί έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και τουλάχιστον 13 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αν και οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν για την πορεία της νέας ινδικής μετάλλαξης
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis