Μετά από περιπέτειες στη διαπραγμάτευση των περισσότερων μετοχών και με παρόμοια τακτική από την πλευρά των επενδυτικών στρατοπέδων που μάχονται καθημερινά για την τάση, η Αθήνα με λιγοστά blue chip που εμφάνισαν όλα αξιόλογες επιδόσεις κρατήθηκε ψηλότερα από τις 910 μονάδες.
Ήταν ένα από τα ζητούμενα από την αγοραία συναίνεση, ώστε να μην χαλάσει η τεχνική εικόνα της αγοράς. Το χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν και πάλι η ταλάντωση πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης με κεντρικούς πρωταγωνιστές τα τραπεζικά blue chip.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε οριακή πτώση 0,13% καταλήγοντας στις 910,21 μονάδες καθώς στα τελευταία λεπτά και στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος οι εντολές πώλησης για πολλά blue chip του ψαλίδισαν 1,2 μονάδες από τις 911,42 που ήταν το κλείσιμο της Τετάρτης.
Το ανώτερο επίπεδο σήμερα ήταν οι 917,30 μονάδες και το κατώτερο οι 908,14. Με 11 μονάδες εύρος ο τζίρος που διαμορφώθηκε στα 95,6 εκατ. ευρώ θεωρείται ικανοποιητικός.
Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 44, των καθοδικών 62 και οι αμετάβλητες ήταν 16.
Στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια επίσης εμφανίστηκε υψηλή μεταβλητότητα. Αφού τα ευρωπαϊκά από κέρδη στης τάξης του 0,6% και πάνω στο πρώτο δίωρο, πέρασαν σε αρνητικό πεδίο και έμειναν εκεί. Έτσι η μεταβολή του μέσου όρου ήταν πολύ μικρότερη από τις απώλειες του Stoxx Europe 600 (-0,66%) στις 17:15.
Η κατάληξη του Γενικού Δείκτη στις 910,21 μονάδες προέκυψε αφού πρώτα το σταθερό μετά το πρώτο δίωρο αγοραστικό ενδιαφέρον για της εταιρείες ενέργειας και για τις τρεις τράπεζες του FTSE25 αντισταθμίστηκε από την κλιμάκωση των πιέσεων στην μετοχή της ΠΕΙΡ -12,00% αλλά και στις ΦΡΛΚ, ΛΑΜΔΑ, ΔΕΗ, που έχασαν πάνω από -3% .
Την πορεία των τιμών επηρέασε η αναστολή διαπραγμάτευσης της ΑΤΤ μετά από δυο συνεχόμενα limit down. Καθώς από σήμερα και για μέγιστο διάστημα 10 ημερών δεν θα διαπραγματευτεί στο ταμπλό επειδή δεν προέβη σε δημοσιοποίηση εντός των προβλεπόμενων ορίων των αποτελεσμάτων της χρήσης που έληγε στις 31/12/20.
Όσο για την ΠΕΙΡ, που στις δημοπρασίες την οδήγησαν σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας με πτώση -12%, οι επενδυτές φάνηκε να στρώνουν το χαλί της υποδοχής των 1,2 δις νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ.
Σήμερα οι αισιόδοξοι θεσμικοί και οι μεγαλομέτοχοι εισάγοντας εντολές αγοράς τις κατάλληλες στιγμές προσπάθησαν να αποτρέψουν την πτωτική δυναμική και το πέτυχαν ενδοσυνεδριακά αλλά φάνηκε ότι δεν φύλαξαν δυνάμεις (εντολές αγοράς) ως το τέλος της διαπραγμάτευσης. Από τις 15:15 ως τις 16:58 με αυξημένους ρυθμούς συναλλαγών η αγορά κατηφόριζε σταθερά καθώς ανά τίτλο οι μάχες για την αποτίμηση έγερναν υπέρ όσων ενίσχυαν την προσφορά μετοχών και την πτώση. Έτσι κατηφόρισε ο μέσος όρος από τις 917,3 μονάδες στις 908,3 στο συνήθως κρίσιμο για το κλείσιμο τελευταίο ημίωρο.
Η αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών ανήλθε στα 7,143 εκατ. ευρώ για ΑΛΦΑ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ.
Ανοδικά στο κλείσιμο συνέβαλαν με τα κέρδη τους, από τις μετοχές του FTSE25, οι ΕΛΠΕ ++5,44%, ΕΥΡΩΒ +3,85%, ΕΤΕ +2,98%, ΑΛΦΑ +2,12%, ΜΟΗ +1,59%, ΕΧΑΕ +1,45%, και ΟΤΕ +1,43% ήταν τα 7 ανοδικά blue chip.
Στον αντίποδα με πτώση πάνω από -3% οι ΠΕΙΡ -12,00%, ΦΡΛΚ -3,47%, ΛΑΜΔΑ -3,25%, ΔΕΗ -3,13% και ΑΔΜΗΕ -2,99%, ενώ με πτώση έκλεισαν 17 blue chip.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις τράπεζες (+2,87%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στα 1,347 ευρώ με 11,230 εκατ. τεμάχια όγκο, την ΕΤΕ στα 2,626 ευρώ με όγκο 4,435 εκατ. τεμάχια, ΕΥΡΩΒ στα 0,836 ευρώ και όγκο 18,511 εκατ. τεμάχια όσο για την ΠΕΙΡ έκλεισε στα 2,69 ευρώ με όγκο 1,334 εκατ. τεμάχια χτυπημένη από την έκθεση της JP Morgan που ειδοποιεί για πιθανή υποδοχή με πιέσεις στις νέες μετοχές.
Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,15%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση παρέμεινε πάλι ψηλότερα από τα 60 για την ακρίβεια στα 60,309 από 60,387 δις ευρώ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 36 από τα τέσσερα τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έμεινε στο 0,958% όπως και την προηγούμενη μέρα.
Latest News
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης