Το δρόμο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου παίρνει το ζήτημα της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του Covid-19, καθώς η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη θετική διάθεση Ευρώπης και Κίνας πυροδοτούν ραγδαίες εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη σήμερα οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν ή βρίσκονται σε τροχιά παραγωγής εμβολίων, δέχονται σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές.
Το γενικό συμβούλιο του ΠΟΕ συνεδριάζει εκτάκτως απόψε για να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των σχετικών συζητήσεων, αν και η άρση του waiver στα πνευματικά δικαιώματα των σκευασμάτων θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση η στροφή 180 μοιρών από τον νέο Λευκό Οίκο άλλαξε τα πάντα και αυτό το έχουν σαφώς αντιληφθεί οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες που θίγονται άμεσα. Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις τους δεν αφήνουν αμφιβολία για το πόσο εξοργισμένες είναι.
«Η αλλαγή στάσης της αμερικανικής πολιτικής δεν πρόκειται να σώσει ζωές» σχολίασε περιφρονητικά, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος και CEO του φαρμακευτικού ομίλου lobbying PhRMA, Στίβεν Ουμπλ, σχολιάζοντας πως δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων που έχουν να κάνουν με την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της διανομής και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.
Την ίδια ώρα, οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των εμβολίων έπαιρναν την κατιούσα. Ενδεικτικά η μετοχή της γερμανικής BioNTech έχανε νωρίτερα 3,45% (αν και προσυνεδριακά είχε βρεθεί έως και το -6,3%), η αμερικανική Pfizer προσυνεδριακά υποχωρούσε κατά 2,5%, ενώ στο «κόκκινο» βρισκόταν επίσης η μετοχή της Johnson & Johnson και της Moderna, παρά το γεγονός πως ειδικά η τελευταία πρόκειται μέσα στη μέρα να ανακοινώσει πολύ θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Αντιστοίχως, η μετοχή της γερμανικής CureVac, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ανάπτυξη επίσης εμβολίου με την τεχνολογία mRNA, βρέθηκε να υποχωρεί έως και κατά 17%(!).
Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιμένουν πως το πλάνο είναι αναποτελεσματικό και πως ελάχιστες χώρες έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να παράγουν εμβόλια, ακόμη και αν γνωρίζουν την πατέντα των σκευασμάτων. Επισημαίνουν, επίσης, πως ήδη υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια πρώτων υλών, που είναι κι ένας από τους παράγοντες που δυσκολεύει την επιτάχυνση της παραγωγής επιπλέον δόσεων από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς.
Πάντως, χώρες που έχουν δυσκολία να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση των κρουσμάτων, όπως η Νότιος Αφρικής και βέβαια η Ινδία, ήδη πανηγυρίζουν. Ειδικά, η Ινδία που φιλοξενεί στο έδαφος της και αρκετές φαρμακευτικές μονάδες παραγωγής είχε κλιμακώσει, τις τελευταίες ημέρες, τις πιέσεις προς τον ΠΟΕ, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων.
Latest News
Η δύναμη της... πατάτας - Πώς το Chili's έγινε το πιο hot εστιατόριο των ΗΠΑ
Πώς η αλυσίδα Chili's πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο κλάδο εστιατορίων των ΗΠΑ
Άρχισε ο «πόλεμος» του Τραμπ - Υπογραφή στο διάταγμα για δασμούς σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα
Ο Τραμπ είναι έτοιμος να βάλει υπογραφή στο διάταγμα για επιβολή δασμών σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα
Ανατρέπει τις ισορροπίες - Βρέθηκε τεράστιο νέο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Κίνα
Το νέο κοίτασμα στην επαρχία Γιουνάν αναδεικνύει περαιτέρω την Κίνα σε ρυθμιστή της αγοράς αυτών των στοιχείων
Είναι ο χρυσός προμήνυμα πολέμου; - Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Ο χρυσός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αστάθεια το 2025 - Ποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του
Η ιταλική κωμόπολη που βούλιαξε από κόσμο μετά από «κάλεσμα» διάσημης TikToker
Ο δήμαρχος περιορίζει τους αριθμούς τουριστικών λεωφορείων αφού χιλιάδες επισκέπτες κατεβαίνουν στο Roccaraso, φράσσοντας δρόμους και αφήνοντας σκουπίδια
«Χάρη» από τον Τραμπ ζητούν οι γονείς του Μπάνκμαν-Φριντ - Οι κινήσεις τους
Ο συνιδρυτής του FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για απάτη το 2024
Σε κινδυνο η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ, μετα την απόφαση Τραμπ
«Παγώνουν» προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο με την απόφαση Τραμπ- Οι ΗΠΑ είναι απο τους μεγαλύτερους δωρητές
Όλα τα σενάρια για τους δασμούς Τραμπ - Τι λένε οι οικονομολόγοι
Μια πρώτη αποτίμηση των δασμών που θα επιβληθούν σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα
Έρχεται μια επανάσταση… αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα γίνει - Ο χρησμός του Economist
Η Ευρώπη χρειάζεται φιλοδοξίες τύπου DOGE, ενώ η Αμερική χρειάζεται προετοιμασία τύπου Μιλέι, αναφέρει ο Economist
Με πληθωρισμό 2,3% η Γερμανία τον Ιανουάριο, στο 1,8% στη Γαλλία
Ο ρυθμός πληθωρισμού χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, που συχνά αναφέρεται ως πυρήνας του πληθωρισμού, αναμένεται να είναι +2,9%, στη Γερμανία