
Το δρόμο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου παίρνει το ζήτημα της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του Covid-19, καθώς η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη θετική διάθεση Ευρώπης και Κίνας πυροδοτούν ραγδαίες εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη σήμερα οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν ή βρίσκονται σε τροχιά παραγωγής εμβολίων, δέχονται σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές.
Το γενικό συμβούλιο του ΠΟΕ συνεδριάζει εκτάκτως απόψε για να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των σχετικών συζητήσεων, αν και η άρση του waiver στα πνευματικά δικαιώματα των σκευασμάτων θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση η στροφή 180 μοιρών από τον νέο Λευκό Οίκο άλλαξε τα πάντα και αυτό το έχουν σαφώς αντιληφθεί οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες που θίγονται άμεσα. Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις τους δεν αφήνουν αμφιβολία για το πόσο εξοργισμένες είναι.
«Η αλλαγή στάσης της αμερικανικής πολιτικής δεν πρόκειται να σώσει ζωές» σχολίασε περιφρονητικά, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος και CEO του φαρμακευτικού ομίλου lobbying PhRMA, Στίβεν Ουμπλ, σχολιάζοντας πως δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων που έχουν να κάνουν με την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της διανομής και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.
Την ίδια ώρα, οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των εμβολίων έπαιρναν την κατιούσα. Ενδεικτικά η μετοχή της γερμανικής BioNTech έχανε νωρίτερα 3,45% (αν και προσυνεδριακά είχε βρεθεί έως και το -6,3%), η αμερικανική Pfizer προσυνεδριακά υποχωρούσε κατά 2,5%, ενώ στο «κόκκινο» βρισκόταν επίσης η μετοχή της Johnson & Johnson και της Moderna, παρά το γεγονός πως ειδικά η τελευταία πρόκειται μέσα στη μέρα να ανακοινώσει πολύ θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Αντιστοίχως, η μετοχή της γερμανικής CureVac, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ανάπτυξη επίσης εμβολίου με την τεχνολογία mRNA, βρέθηκε να υποχωρεί έως και κατά 17%(!).
Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιμένουν πως το πλάνο είναι αναποτελεσματικό και πως ελάχιστες χώρες έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να παράγουν εμβόλια, ακόμη και αν γνωρίζουν την πατέντα των σκευασμάτων. Επισημαίνουν, επίσης, πως ήδη υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια πρώτων υλών, που είναι κι ένας από τους παράγοντες που δυσκολεύει την επιτάχυνση της παραγωγής επιπλέον δόσεων από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς.
Πάντως, χώρες που έχουν δυσκολία να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση των κρουσμάτων, όπως η Νότιος Αφρικής και βέβαια η Ινδία, ήδη πανηγυρίζουν. Ειδικά, η Ινδία που φιλοξενεί στο έδαφος της και αρκετές φαρμακευτικές μονάδες παραγωγής είχε κλιμακώσει, τις τελευταίες ημέρες, τις πιέσεις προς τον ΠΟΕ, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων.


Latest News

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ

Θα είναι το νέο «Βιετνάμ» για τις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα;
Τι υποστηρίζει σε άρθρο του στο Foreing Affairs o Άνταμ Πόζεν, πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics

Intel: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της μονάδας τσιπ Altera στον όμιλο Silver Lake
Η πώληση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Intel για εκποίηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων

H Pfizer σταματά την ανάπτυξη φαρμάκου για το αδυνάτισμα
Η είδηση έπληξε τη μετοχή της Pfizer κατα 1% ενώ έδωσε ώθηση σε εκείνες αλλων εταιρειών ανάπτυξης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως της Viking Therapeutics με άνοδο 20%

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις