Η παραγωγικότητα της εργασίας των Αμερικανών εργαζομένων ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο του 2021, περιορίζοντας την αύξηση του κόστους εργασίας, αλλά τα δεδομένα παρουσιάζουν σοβαρή στρέβλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η διαμόρφωση μιας σαφούς τάσης.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η παραγωγικότητα των μη αγροτικών εργασιών, η οποία μετρά την ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,4% το τελευταίο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν και δείχνουν ότι η παραγωγικότητα υποχώρησε με ρυθμό 3,8% αντί του αρχικώς προβλεπόμενου που ήταν 4,2%.

Οι οικονομολόγοι, σε σχετική ερώτηση του Reuters, απάντησαν πως ανέμεναν ότι η παραγωγικότητα θα ανέκαμπτε με ρυθμό 4,3%. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε στις αρχές της πανδημίας προτού υποχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι κάποιες βιομηχανίες με χαμηλότερους μισθούς, όπως αυτές των κλάδων αναψυχής και φιλοξενίαw, ανέφεραν ότι τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικές.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ρυθμό 4,1%. Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν με ρυθμό 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή χαμηλότερο σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης 10,0% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας – η τιμή της εργασίας ανά μεμονωμένη μονάδα παραγωγής – μειώθηκε με ρυθμό 0,3%. Σε απόλυτες τιμές αυξήθηκε κατά 5,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 1,6% σε σχέση με πριν από ένα έτος.

Η ωριαία αποζημίωση αυξήθηκε με ρυθμό 5,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σημείωσε αύξηση 5,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή